Θα αφορά την ένταξη των έργων επέκτασης ή και ενίσχυσης τόσο του δικτύου διανομής όσο και του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Ρύθμιση για τη μέθοδο κάλυψης του κόστους των έργων σύνδεσης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ή των καταναλωτών Υψηλής Τάσης με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ έχει ετοιμάσει το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης και αναμένεται ότι θα συμπεριληφθεί στο ερανιστικό νομοσχέδιο, το οποίο είχε παρουσιαστεί προσφάτως και στο υπουργικό συμβούλιο.
Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποσαφηνίζει την ένταξη των έργων επέκτασης ή και ενίσχυσης τόσο του δικτύου διανομής όσο και του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία υλοποιούνται για εγκατάσταση νέων σταθμών ΑΠΕ, και συγκεκριμένα θα διευκρινίζει ότι θα λαμβάνουν την ίδια απόδοση με τα υπόλοιπα έργα του δικτύου ή του συστήματος. Να θυμίζουμε ότι λόγω επιτάχυνσης των έργων ΑΠΕ είχε προβλεφθεί στον νόμο 4951/2022 ο ισόποσος επιμερισμός (50% - 50%) του κατασκευαστικού κόστους των έργων σύνδεσης.
Θέμα ανταποδοτικότητας
Η ΡΑΑΕΥ είχε θέσει για τον ΑΔΜΗΕ θέμα ανταποδοτικότητας των συγκεκριμένων επενδύσεων για τους καταναλωτές και πρότεινε τη θέσπιση μιας Ειδικής Περιουσιακής Βάσης, ούτως ώστε αυτές να αποζημιώνονται με μια χαμηλότερη απόδοση και όχι με το εγκεκριμένο WACC που ισχύει σε όλα τα έργα Διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς. Ως επιχείρημα έθετε ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει μειωμένο βαθμό κινδύνου, καθώς τα συγκεκριμένα έργα υλοποιούνται στο σύνολό τους από τους παραγωγούς.
Ο ισχυρισμός αυτός, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ ήταν άστοχος, θεωρώντας ότι στα συγκεκριμένα έργα ο βαθμός κινδύνου είναι αντίστοιχος, αν όχι μεγαλύτερος συγκριτικά με τα υπόλοιπα έργα του Διαχειριστή ως προς τη χρηματοδότηση αλλά και την κατασκευαστική επάρκεια.
Ετσι, ο ΑΔΜΗΕ επέμενε ότι η αποζημίωση πρέπει να γίνεται με το τρέχον WACC καθώς όπως υποστηρίζει η ισχύουσα νομοθεσία δεν κάνει αναφορά στη δημιουργία διακριτής περιουσιακής βάσης για τα έργα επέκτασης του συστήματος.
Οποιοσδήποτε διαφορετικός μηχανισμός αποζημίωσης θα καθιστούσε μη βιώσιμες τις συγκεκριμένες επενδύσεις για τον Διαχειριστή.
Χρηματοδότηση από μεγάλους παραγωγούς
Άλλωστε, ο νόμος προέβλεπε ότι μέρος του κατασκευαστικού κόστους των έργων επέκτασης των δικτύων θα χρηματοδοτηθεί από τους μεγάλους παραγωγούς ΑΠΕ και τους βιομηχανικούς καταναλωτές για την σύνδεση τους στο σύστημα, οπότε σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ είναι εξασφαλισμένη η ανταποδοτικότητα των επενδύσεων από τον νομοθέτη.
Την ίδια θέση όπως φαίνεται συμμερίζεται και το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) το οποίο αναμένεται να προωθήσει ρύθμιση που θα καθιστά σαφές ότι τα συγκεκριμένα έργα θα λαμβάνουν την ίδια απόδοση με τα υπόλοιπα έργα του δικτύου διανομής ή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, οι επενδύσεις σε έργα επέκτασης ή και ενίσχυσης του συστήματος μεταφοράς θα μπορούσαν να αποβούν ζημιογόνες, στην περίπτωση που αποζημιώνονται με WACC ίσο με το κόστος δανεισμού.
www.worldenergynews.gr