Διάσπαρτα στις όχθες του ποταμού Ιτούρι, βρίσκονται κτίρια και γερανοί που μεταφέρουν βρωμιά και τα συντρίμμια σκορπίζουν το έδαφος. Κάποτε σε αυτή την περιοχή φύτρωνε ένα ολόκληρο δάσος.
Στην ίδια περιοχή, στα ανατολικά του Κονγκό, βρίσκεται ένα χρυσωρυχείο που διοικείται από την Κίνα. Πολλοί λένε ότι δεν θα έπρεπε καν να λειτουργεί, καθώς θέτει υπό απειλή το καταφύγιο άγριας ζωής Okapi, μια περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς.
Ο Issa Aboubacar, εκπρόσωπος της κινεζικής εταιρείας Kimia Mining Investment, δήλωσε ότι ο όμιλος λειτουργεί νόμιμα. Πρόσφατα ανανέωσε τις άδειές της μέχρι το 2048, σύμφωνα με κυβερνητικά αρχεία.
Το αποθεματικό
Τα αρχικά όρια του αποθεματικού καθορίστηκαν πριν από τρεις δεκαετίες, από την κυβέρνηση του Κονγκό και περιλάμβαναν την περιοχή όπου εξορύσσει τώρα η κινεζική εταιρεία. Αλλά με τα χρόνια κάτω από αδιαφανείς συνθήκες, τα όρια συρρικνώθηκαν, επιτρέποντας στην εταιρεία να δραστηριοποιηθεί μέσα στο δάσος.
Το αποθεματικό βρισκόταν ήδη στον κατάλογο, εν μέσω απειλών συγκρούσεων και εμπορίας άγριων ζώων. Η γρήγορη επέκταση των κινεζικών ορυχείων απειλεί να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το δάσος και τις κοινότητες που ζουν μέσα σε αυτό. Κάτοικοι και ειδικοί πάνω σε θέματα άγριας ζωής λένε ότι η εξόρυξη μολύνει τα ποτάμια και το έδαφος, αποδεκατίζει δέντρα και διογκώνει τον πληθυσμό, αυξάνει τη λαθροθηρία, με ελάχιστη ευθύνη.
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι σε μια ημιβιομηχανική επιχείρηση εξόρυξης δίνεται ελεύθερος έλεγχος σε αυτό που υποτίθεται ότι είναι προστατευόμενο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που ήταν ήδη στη λίστα κινδύνου, δήλωσε ο Joe Eisen, εκτελεστικός διευθυντής του Rainforest Foundation UK.
Η εξόρυξη απαγορεύεται σε προστατευόμενες περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνεται το αποθεματικό, σύμφωνα με τον κώδικα εξόρυξης του Κονγκό.
Ιστορικό
Το καταφύγιο που εκτείνεται σε περισσότερα από 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έγινε προστατευόμενος χώρος το 1996, λόγω της μοναδικής βιοποικιλότητάς του και του μεγάλου αριθμού απειλούμενων ειδών, συμπεριλαμβανομένου του συνονόματός του, της οκάπι, μιας δασικής καμηλοπάρδαλης, από την οποία κατέχει περίπου 15 % των υπολοίπων 30.000 στον κόσμο. Είναι μέρος του τροπικού δάσους της λεκάνης του Κονγκό και περιέχει μια ζωτικής σημασίας καταβόθρα άνθρακα που συμβάλλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Διαθέτει επίσης τεράστιο ορυκτό πλούτο όπως χρυσό και διαμάντια.
Μετατόπιση ορίων και κανόνων
Ένα εσωτερικό σημείωμα της κυβέρνησης από τον Αύγουστο, το οποίο είδε το AP, ανέφερε ότι όλες οι εταιρείες στο Reserve θα κλείσουν, συμπεριλαμβανομένης της Kimia Mining. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές πότε και πώς θα συμβεί αυτό.
Το έγγραφο δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν και είναι το πρώτο που αναγνωρίζει ότι τα σημερινά όρια είναι λανθασμένα, σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους που εργάζονται στο Κονγκό.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κονγκό έχουν πει εδώ και καιρό ότι οι άδειες χορηγήθηκαν παράνομα από το υπουργείο εξόρυξης με βάση ανακριβείς χάρτες.
Το ορυχείο Muchacha
Το ορυχείο Muchacha , το μεγαλύτερο στο απόθεμα και ένα από τα μεγαλύτερα μικρής και μεσαίας κλίμακας ορυχεία χρυσού στη χώρα, εκτείνεται περίπου 12 μίλια (19 χιλιόμετρα) κατά μήκος του ποταμού Ituri και αποτελείται από πολλές ημιβιομηχανικές τοποθεσίες.
Ο Joel Masselink, γεωγράφος που ειδικεύεται στις δορυφορικές εικόνες, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν σε έργα διατήρησης στο δάσος, είπε ότι το κτηματολόγιο εξόρυξης, ο οργανισμός που είναι αρμόδιος για την κατανομή των αδειών ορυκτών, χρησιμοποιεί μια έκδοση των χαρτών του αποθεματικού στους οποίους η περιοχή έχει συρρικνωθεί σχεδόν κατά ένα τρίτος. Αυτό της επέτρεψε να αναθέσει και να ανανεώσει τις παραχωρήσεις εξερεύνησης και εξόρυξης.
Το κτηματολόγιο ορυχείων είπε στον ΟΗΕ ότι τα όρια άλλαξαν λόγω επιστολής του Κονγκολέζικου Ινστιτούτου για τη Διατήρηση της Φύσης, το όργανο που είναι υπεύθυνο για τις προστατευόμενες περιοχές στο Κονγκό, αλλά δεν παρείχε αντίγραφο, ανέφερε μια έκθεση από ειδικούς του ΟΗΕ.
Ομάδες της κοινωνίας των πολιτών στο Κονγκό κατηγορούν ορισμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι σκόπιμα μετακινούν τα όρια για προσωπικό όφελος.Η κοινότητα ανησυχεί, γιατί οι Κινέζοι εξορύσσουν σε μια προστατευόμενη περιοχή όταν αυτό είναι απαγορευμένο για την κοινότητα, δήλωσε ο Jean Kamana, αρχηγός του Epulu, ενός χωριού μέσα στο Reserve.
Επιρροές στο τοπικό περιβάλλον
Παρά το γεγονός ότι είναι ένα προστατευμένο δάσος, οι άνθρωποι εξακολουθούν να εξορύσσουν εκεί μέχρι που οι αρχές το κατέβαλαν, κυρίως μετά την άφιξη των Κινέζων. Η Kimia Mining χορηγεί περιορισμένη πρόσβαση σε ντόπιους στις περιοχές εξόρυξης για υπολείμματα, αλλά με μια αμοιβή που πολλοί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, λένε οι ντόπιοι.
Ο Muvunga Kakule συνήθιζε να κάνει βιοτεχνική εξόρυξη στο αποθεματικό, ενώ επίσης πουλούσε τρόφιμα από τη φάρμα του σε άλλους ανθρακωρύχους. Οι Κινέζοι, όμως, δεν αγοράζουν τοπικά και έχει πια χάσει το 95% των κερδών του και δεν μπορεί πλέον να στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο. Άλλοι κάτοικοι είπαν ότι δεν υπάρχουν άλλες επιλογές για δουλειά και έχουν αναγκαστεί να εξορύξουν κρυφά και κινδυνεύουν να φυλακιστούν.
Άτομα που εργάζονταν στα ορυχεία της Κιμίας, είπαν όταν οι Κινέζοι τελείωσαν σε μια περιοχή, αφήνοντας εκτεθειμένες, τοξικές πηγές νερού. Μερικές φορές οι άνθρωποι έπεφταν σε ακάλυπτους λάκκους και όταν βρέχει, το νερό εισχωρεί στο χώμα.
Εργαζόμενοι και ειδικοί στα ορυχεία λένε ότι οι Κινέζοι χρησιμοποιούν υδράργυρο στις δραστηριότητές τους, που χρησιμοποιείται για τον διαχωρισμό του χρυσού από το μετάλλευμα. Ο υδράργυρος θεωρείται μια από τις δέκα κορυφαίες χημικές ουσίες μείζονος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία από τον ΟΗΕ και μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις στο νευρικό και στο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ επηρεάζεται και η γονιμότητα των εδαφών των γύρω περιοχών.
Μεταξύ του περασμένου Ιανουαρίου και του Μαΐου, το αποθεματικό έχασε περισσότερα από 480 εκτάρια δασικής κάλυψης - το μέγεθος σχεδόν 900 γηπέδων αμερικανικού ποδοσφαίρου - σύμφωνα με κοινή δήλωση της Wildlife Conservation Society και των κυβερνητικών υπηρεσιών, η οποία ανέφερε ότι ανησυχεί για τα ευρήματα.
Η διατήρηση
Ομάδες διατήρησης προσπαθούν να προστατεύσουν το καταφύγιο, αλλά λένε ότι είναι δύσκολο να επιβληθεί όταν υπάρχει ασάφεια σχετικά με τη νομιμότητα.
Η UNESCO ζήτησε μια έκθεση από το Κονγκό έως τον Φεβρουάριο, για να παρέχει σαφήνεια σχετικά με το τι θα γίνει για την επίλυση του προβλήματος.
Ο Wendo Olengama, ένας αρχηγός των Πυγμαίων, είπε ότι η εισροή χιλιάδων ανθρώπων στα ορυχεία που διοικούνται από την Κίνα έχει αυξήσει τη λαθροθηρία, καθιστώντας δύσκολη την απόκτηση χρημάτων.
www.worldenergynews.gr