Περιβάλλον

Η ΕΕ καθυστερεί την απαγόρευση της αποψίλωσης των δασών (Reuters)

Η ΕΕ καθυστερεί την απαγόρευση της αποψίλωσης των δασών (Reuters)
Ο κανονισμός για την αποψίλωση των δασών έχει ως στόχο να αναχαιτίσει την αποψίλωση των δασών από τις αλυσίδες εφοδιασμού για μια σειρά προϊόντων
Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ήρθαν την Τρίτη (3/12) σε συμβιβασμό σχετικά με την απαγόρευση της εισαγωγής εμπορευμάτων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών, η οποία θα καθυστερήσει κατά ένα έτος.

Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν πρότεινε τον Οκτώβριο μια 12μηνη καθυστέρηση έως τις 30 Δεκεμβρίου 2025 μετά από καταγγελίες 20 χωρών-μελών, ορισμένων εταιρειών και χωρών όπως η Βραζιλία και η Ινδονησία.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ υποστήριξαν την κίνηση αυτή.

Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν τον περασμένο μήνα όχι μόνο να καθυστερήσουν τον κανονισμό της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, αλλά και να τον αποδυναμώσουν προτείνοντας την εισαγωγή μιας νέας κατηγορίας χωρών «χωρίς κίνδυνο» οι οποίες θα υφίστανται μειωμένους ελέγχους. Αυτές θα ήταν κυρίως τα μέλη της ΕΕ.

Οι αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν αργά την Τρίτη και συμφώνησαν στη 12μηνη καθυστέρηση, χωρίς όμως αλλαγές στους υφιστάμενους κανόνες.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι έμποροι θα πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους από τις 30 Δεκεμβρίου του 2025 και οι μικρές επιχειρήσεις έξι μήνες αργότερα, σε μια προσπάθεια ώστε οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο να έχουν τον αναγκαίο χρόνο να προσαρμοστούν.

Η Κομισιόν δεσμεύτηκε να αξιολογήσει κατά πόσον οι απαιτήσεις θα μπορούσαν να απλουστευθούν για τις χώρες που εφαρμόζουν πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης των δασών.

Ο κανονισμός για την αποψίλωση των δασών έχει ως στόχο να αναχαιτίσει την αποψίλωση των δασών από τις αλυσίδες εφοδιασμού για το βόειο κρέας, τη σόγια, το ξύλο, το κακάο, το φοινικέλαιο, τον καφέ και το καουτσούκ που πωλούνται στην Ευρώπη, ώστε οι καταναλωτές της ΕΕ να μην συμβάλουν στην καταστροφή των δασών από τον Αμαζόνιο έως τη Νοτιοανατολική Ασία.

Χαιρετίστηκε ως ορόσημο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο οι χώρες της αναδυόμενης αγοράς, από τη Βραζιλία έως την Ινδονησία, λένε ότι είναι προστατευτική και θα μπορούσε να αποκλείσει εκατομμύρια φτωχούς, μικρής κλίμακας αγρότες από την αγορά της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης