Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιαπωνικό ενδιαφέρον για ΑΠΕ, αντλησιοταμίευση και διαχείριση απορριμμάτων κατά την επίσκεψη Γ.Θωμά

Ιαπωνικό ενδιαφέρον για ΑΠΕ, αντλησιοταμίευση και διαχείριση απορριμμάτων κατά την επίσκεψη Γ.Θωμά

Ιαπωνική αντιπροσωπεία θα βρεθεί το καλοκαίρι στην Ελλάδα, για τη διερεύνηση εφαρμογής τεχνολογιών υδρογόνου

Οι κλάδοι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αντλησιοταμίευσης, αλλά και της διαχείρισης απορριμμάτων φάνηκε να προσελκύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας από ιαπωνικές εταιρείες, κατά τις συναντήσεις που είχε στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου με επιχειρηματικά και κυβερνητικά στελέχη ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς.

Υπενθυμίζεται ότι η υφυπουργός βρέθηκε στο Τόκιο στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης κλιμακίου της ελληνικής κυβέρνησης υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών. Στην ελληνική αποστολή στο Τόκιο συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο ΓΓΔΟΣ, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στο πλαίσιο των επαφών του υφυπουργού, ο κ. Θωμάς βρέθηκε επίσης με στελέχη του με εκπροσώπους της ΤEPCO Power Grid, διαχειριστή δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία, η οποία ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη διεκδίκηση του μειοψηφικού μετοχικού μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ (49%) που πρόκειται να εκχωρηθεί. Μάλιστα, όπως είχε γράψει το WorldEnergyNews, για τον σκοπό αυτό στελέχη της ιαπωνικής εταιρείας είχαν επισκεφθεί τη χώρα μας στα τέλη Νοεμβρίου, πραγματοποιώντας συναντήσεις με το ΥΠΕΝ όσο και με τη ΔΕΗ.

Ρυθμιστικό πλαίσιο χρήσης του υδρογόνου

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις επαφές στο Τόκιο επανεπιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της TEPCO να διεκδικήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες το ενδεχόμενο η ιαπωνική εταιρεία να «κατέβει» στον διαγωνισμό μερικής ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή.

Στις συναντήσεις, ο κ. Θωμάς περιέγραψε το στρατηγικό πλάνο της χώρας μας για τον κλάδο της ενέργειας, κεντρικός πυλώνας του οποίους είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028, αναπληρώνοντας σε σημαντικό βαθμό το «κενό» στην ηλεκτροπαραγωγή με την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έτσι, καταγράφηκε σημαντικό ιαπωνικό ενδιαφέρον για επενδύσεις τόσο στις ΑΠΕ όσο και την αντλησιοταμίευση, η οποία αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ευστάθεια του συστήματος, με την απόσυρση του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου ως σταθμών βάσης.

Ο κ. Θωμάς ενημέρωσε τον Ιάπωνα υφυπουργό Ανάπτυξης για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ρυθμιστικό πλαίσιο χρήσης του υδρογόνου ως ενεργειακό πόρο. Σε αυτό το πλαίσιο, ιαπωνική αντιπροσωπεία θα βρεθεί το καλοκαίρι στην Ελλάδα, για τη διερεύνηση εφαρμογής τεχνολογιών υδρογόνου στη χώρα μας, για την παραγωγή ενέργειας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης