Ενέργεια

Τεράστιο υδροηλεκτρικό έργο θα βοηθήσει την Πορτογαλία να εξαλείψει τον άνθρακα

Τεράστιο υδροηλεκτρικό έργο θα βοηθήσει την Πορτογαλία να εξαλείψει τον άνθρακα

Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που δεσμευέθηκε να πραγματοποιήσει μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050



Ένα τεράστιο υδροηλεκτρικό έργο υπό κατασκευή στη βόρεια Πορτογαλία θα αντικαταστήσει άμεσα τη χαμένη ενέργεια όταν η ιβηρική χώρα κλείσει τις τελευταίες μονάδες λιθάνθρακά της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Antonio Costa την Τρίτη 28/1/2020.
Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που δεσμευέθηκε να πραγματοποιήσει μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050 και τον περασμένο Οκτώβριο έδωσε προθεσμία για το κλείσιμο των τελευταίων λιθάνθρακα έως το 2023.
Το εργοστάσιο Sines που ανήκει στην εγχώρια επιχείρηση EDP θα κλείσει μόνο όταν αρχίσει να λειτουργεί ένα υδροηλεκτρικό συγκρότημα με τρία φράγματα, μονάδα και αντλιοστάσιο που κατασκευάζει η ισπανική Iberdrola στη λεκάνη του ποταμού Douro.
Η εξασφάλιση σταθερού εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, που βασίζονται στη διαλείπουσα κίνηση του ανέμου ή του ήλιου, είναι ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες σε όλο τον κόσμο καθώς προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Μόλις ολοκληρωθεί, το συγκρότημα Tamega θα λειτουργήσει ως "φυσική μπαταρία", δήλωσε ο Costa.
Θα έχει την ικανότητα να προμηθεύει 2 εκατομμύρια σπίτια, μέσω μιας διαδικασίας συλλογής νερού, αποθήκευσης και παραγωγής ενέργειας μετακινώντας το μεταξύ δεξαμενών με διαφορά ύψους μεγαλύτερης των 650 μέτρων .
Ο διευθύνων σύμβουλος της Iberdrola Ignacio Galan δήλωσε ότι αυτή η τεχνολογία αποθήκευσης ήταν ζωτικής σημασίας για την επίτευξη στόχων μείωσης εκπομπών.
"Αν δεν έχετε αυτές τις μονάδες χρειάζεστε μονάδες ορυκτών καυσίμων", δήλωσε στο Reuters. "Για να επιτευχθεί ο στόχος μηδενικών εκπομπών, χρειάζεστε συστήματα που εκπέμπουν μηδέν."


www.worldenenrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης