Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η λύση για την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στους λιγνίτες με το SPV της βιομηχανίας

Η λύση για την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στους λιγνίτες με το SPV της βιομηχανίας

Το Υπουργείο Ενέργειας φιλοδοξεί εντός του Φεβρουαρίου να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες

Την επόμενη Πέμπτη 23 Ιανουαρίου αναμένεται να συναντηθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους των Θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Ο τομέα της ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο της αξιολόγησης και το σημαντικότερο από τα θέματα της διαπραγμάτευσης είναι ο περιορισμός της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού σε συνδυασμό με την άρση του μονοπωλίου της στην λιγνιτική παραγωγή ρεύματος, σε εφαρμογή και της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Οι σχετικές συζητήσεις διεξάγονται κυρίως με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχιστούν και μετά την αποχώρηση του κλιμακίου των Θεσμών από την Αθήνα. Μάλιστα εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να μεταβεί για το λόγο αυτό στις Βρυξέλλες, η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και δεν αποκλείεται ανάλογο ταξίδι να κάνει και ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η DGComp ζητά την υιοθέτηση ασφαλιστικών δικλίδων στην εφαρμογή του προγράμματος απολιγνιτοποίησης και συγκεκριμένα επιμένει ότι θα πρέπει η ΔΕΗ να διαθέτει στον ανταγωνισμό ποσοστό της λιγνιτικής της παραγωγής, το οποίο θα μειώνεται αναλόγως με την πορεία του προγράμματος σβησίματος των λιγνιτικών μονάδων.Το υπουργείο εμφανίζεται αισισόδοξο για ολοκλήρωση της λύσης εντός του Φεβρουαρίου του 2020.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το SPV - Τι εξετάζει η Κοινότητα

Για την εφαρμογή του σχεδίου, συζητείται η δημιουργία μιας εταιρίας ειδικού σκοπού SPV, όπως ονομάζεται (ενός virtual power plant) μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα διαθέτει ενέργεια στον ανταγωνισμό. Ένα σχέδιο που συνάδει με την άρση του μονοπωλίου της λιγνιτικής αγοράς ρεύματος, το ευρωπαϊκό πνεύμα για την ενεργοβόρο βιομηχανία και την πολιτική του green deal.
Στο πλαίσιο αυτό οι διαπραγματεύσεις σύμφωνα με πληροφορίες είναι εντοπισμένες σε τρία σημεία:
Πρώτον ποιοί θα έχουν τη δυνατότητα αγοράς ρεύματος από την εταιρία ειδικού σκοπού; Η ελληνική πλευρά, που μέσω αυτής της διαδικασίας επιδιώκει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής και ειδικά των βιομηχανιών εντάσεως ενέργειας,  υποστηρίζει τη θέση, ότι αγοραστής ενέργειας θα πρέπει να είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες οι οποίες μέσω της αντιστάθμισης ρύπων θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος.Είναι επιλέξιμοι 8 κλάδοι της ενεργοβόρου. Ωστόσο η DGComp εμμένει στην άποψη ότι θα πρέπει στο σχήμα να συμμετέχουν και οι προμηθευτές ενέργειας, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην λιανική αγορά ρεύματος.
Δεύτερον πως θα ορίζονται οι τιμές της ενέργειας που θα διαθέτει η εταιρία ειδικού σκοπού; Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την άποψη του προσδιορισμού των τιμών με υπουργική απόφαση με βάση το κόστος παραγωγής, έναντι της DGComp η οποία θεωρεί πως οι τιμές θα πρέπει να προκύπτουν μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, δηλαδή δημοπρασιών. Κάτι τέτοιο όμως θα καθιστούσε την κυβέρνηση ευάλωτη σε κριτική, ότι επαναφέρει από την πίσω πόρτα τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ τις οποίες κατήργησε με νόμο τον περασμένο Οκτώβριο. Η περίπτωση αυτή σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αποκλείεται.       
Τρίτον εάν στην ενέργεια που θα διαθέτει η εταιρία ειδικού σκοπού θα προέρχεται μόνο από τη λιγνιτική ή και από την υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ; Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση που τελικώς στο σχήμα θα συμμετάσχουν και οι προμηθευτές τότε η ενέργεια που θα διατίθεται θα προέρχεται και από την υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ και τούτο διότι το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής θα είναι υψηλό, λόγω των ρύπων και άρα ασύμφορο να αγοραστεί από εταιρίες που δεν έχουν το πλεονέκτημα της αντιστάθμισης ρύπων όπως οι βιομηχανίες. Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου σε πρώτη φάση ο στόχος είναι να μπουν στο SPV οι επιλέξιμες ενεργοβόρες για να παίρνουν ενέργεια που θα προέρχεται από τους λιγνίτες.

Μια τέτοια εξέλιξη βοηθά σημαντικά και την ίδια την ΔΕΗ καθώς το μεριδιό της θα υποχωρήσει προσεγγίζοντας τους αρχικούς στόχους της απελευθέρωσης.Παράλληλα δεν θα μειώσει τα έσοδά της, καθώς οι βιομηχανίες θα της πληρώνουν κανονικά το ρεύμα, ενώ θα αποζημιώνονται από την αντιστάθμιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικό κόστος.Αλουμίνιον της Ελλάδος και ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα είναι εκ των βασικών ενεργοβόρων που θα συμμετάσχουν στην εταιρία ειδικού σκοπού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η DGComp είναι επιφυλακτική για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, το πρόγραμμα «σβησίματος» των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την ταχεία απολιγνιτοποίηση ως απάντηση στην υποχρέωση της ΔΕΗ να μειώσει το μερίδιο της στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος. Μάλιστα τόσο η ΔΕΗ στο επιχειρησιακό της πρόγραμμα, όσο και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπουν ότι το 2023 θα έχουν σβήσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες πλην της Πτολεμαΐδας 5 που είναι υπό κατασκευή, θα ενταχθεί στο σύστημα το 2021 και θα πάψει να λειτουργεί με λιγνίτη το 2028.    

www.worldenergynews.gr


  

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης