Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βόμβα Ντι Μάϊο: Τάσσεται κατά του EAST MED - Η Ιταλία απομακρύνεται από τον αγωγό;

Βόμβα Ντι Μάϊο: Τάσσεται κατά του EAST MED - Η Ιταλία απομακρύνεται από τον αγωγό;

Είναι προφανές ότι το έργο του EastMed, που προτείνεται από την Ελλάδα, δεν είναι μία επιλογή μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είπε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών

Σοβαρές αμφιβολίες για την επιτυχία του αγωγού EastMed εκφράζει ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio εστιάζοντας κυρίως στο κόστος και τον χρόνο που απαιτείται για την κατασκευή του.
«Είναι προφανές ότι το έργο του EastMed, που προτείνεται από την Ελλάδα, δεν είναι μία επιλογή μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, εάν ληφθούν υπόψη το κόστος και η διαδικασία κατασκευής του» δήλωσε ο Luigi Di Maio στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ερωτηθείς γιατί η Ιταλία δεν συμμετείχε στην τελετή υπογραφής του EastMed στις αρχές Ιανουαρίου 2020 παρά την πρόσκληση, ο Di Maio είπε ότι πρώτα πρέπει να αποδειχθεί ότι το έργο είναι οικονομικά βιώσιμο.
«Πιστεύω ότι αυτό το έργο, που μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να προσελκύσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την κατασκευή του και ότι μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμο», ανέφερε.
Στις 2η Ιανουαρίου 2020, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψαν τη συμφωνία για τον αγωγό  EastMed μήκους 1.900 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ μέσω της Κύπρου, της Κρήτης, και της υπόλοιπης Ελλάδας στην Ιταλία.
Οι δηλώσεις Di Maio έρχονται μία μέρα πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη (19/1/2020).
Η Γερμανία θα φιλοξενήσει μια μεγάλη διάσκεψη για τη Λιβύη, η οποία θα επιδιώξει την ισχυρότερη δέσμευση των περιφερειακών «παικτών» για εκεχειρία στη χώρα που έχει διασπαστεί από τον πόλεμο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική λύση, σημειώνει το Anadolu.
Σχετικά με τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Di Maio είπε ότι αυτές οι δραστηριότητες δημιούργησαν νέα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, ειδικά για την Ιταλία και την ΕΕ.
Είπε πως πρέπει να υπάρξει πνεύμα συνεργασίας για να καταστούν οι πηγές ενέργειας στη Μεσόγειο παράγοντας ανάπτυξης και ευημερίας για όλες τις χώρες της περιοχής.

Οι απόψεις του Di Majo ακυρώνουν τις πρωτοβουλίες στήριξης που έλαβε ο Ιταλός ΥΠΕΝ Πατουανέλι με επιστολές στήριξης προς τον Κ.Χατζηδάκη για την συμμετοχή στον EAST MED και εγείρουν σαφή ερωτήματα αν μη τι άλλο για τις προθέσεις της ιταλικής κυβέρνησης σε ένα κομβικό έργο, που η συμμετοχή της θεωρείται αναγκαία.Πρόκειται επίσης για μια θέση η οποία στην διπλωματική σκακιέρα πλήττει σαφέστατα τα ελληνικά συμφέροντα.

Αποτελεί επίσης μια νέα εξέλιξη που ανατρέπει τα δεδομένα καθώς την εβδομάδα που πέρασε η Ιταλία συμμετείχε στην μονογραφή του EAST MED FORUM στην Άιγυπτο.
Όπως είναι γνωστό, την συμμετοχή της στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum), ζήτησε επισήμως η Γαλλία.Το αίτημα αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της τρίτης Υπουργικής Συνάντησης του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου που πραγματοποιείται στο Κάιρο.
Το γαλλικό αίτημα χαιρέτισε ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα.
Παράλληλα, και οι ΗΠΑ ζήτησαν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Υπουργική αυτή Σύνοδο του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να συμμετάσχει ως μόνιμος παρατηρητής.
Τέλος, στην ατζέντα των συζητήσεων προστίθενται και οι τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος.
Σημειώνεται πως στο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή και Ιταλία.


Πηγή:bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης