Διεθνή

Chapuis (ΕΕ): Θα προσφύγουμε στον ΠΟΕ αν η συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας οδηγήσει σε στρεβλώσεις

tags :
Chapuis (ΕΕ): Θα προσφύγουμε στον ΠΟΕ αν η συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας οδηγήσει σε στρεβλώσεις

Οι ποσοτικοί στόχοι σχετικά με τις αγορές αμερικανικών αγαθών από την Κίνα δεν είναι συμβατοί με τον ΠΟΕ είπε ο Chapuis

Τη θέση ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εάν διαπιστώσει ότι η προκαταρκτική εμπορική συμφωνία που υπέγραψαν ΗΠΑ και Κίνα οδηγεί σε «στρεβλώσεις» σε βάρος ευρωπαϊκών εταιρειών διατύπωσε ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Κίνα, Nicolas Chapuis.
«Οι ποσοτικοί στόχοι, δηλαδή οι κινεζικές αγορές αμερικανικών αγαθών που προβλέπονται βάσει της συμφωνίας, δεν είναι συμβατοί με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από τον ΠΟΕ αν οδηγούν σε εμπορικές στρεβλώσεις.
Αν είναι έτσι θα πάμε στον ΠΟΕ για να διευθετήσουμε το ζήτημα» υποστήριξε ο Chapuis κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο.
Σημειώνεται πως στην εμπορική συμφωνία που υπέγραψαν ΗΠΑ-Κίνα προβλέπεται ότι το Πεκίνο θα αγοράσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αμερικανικά αγαθά αξίας επιπλέον 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με το 2017.
Η πρόνοια αυτή ανησυχεί την ΕΕ, που φοβάται ότι οι συναλλαγές αυτές θα γίνουν σε βάρος ευρωπαϊκών εταιρειών οι οποίες θα παραμεριστούν προς όφελος των αμερικανικών ανταγωνιστριών τους.
Ο Chapuis διαβεβαίωσε ότι κατόπιν συνάντησης που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας «έλαβε επίσημες διαβεβαιώσεις ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα τρωθούν σε καμία περίπτωση από τη συμφωνία».
«Θα παρακολουθήσουμε την εφαρμογή της», επισήμανε ο πρεσβευτής της ΕΕ.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης