Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Υπογράφουμε μία ιστορική συμφωνία με την Κίνα - Θετική για τις ΗΠΑ αλλά και για το Πεκίνο - Τα βασικά σημεία

tags :
Trump: Υπογράφουμε μία ιστορική συμφωνία με την Κίνα - Θετική για τις ΗΠΑ αλλά και για το Πεκίνο - Τα βασικά σημεία

«Η συμφωνία με την Κίνα θα είναι εξαιρετική για τις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς εργαζόμενους και αγρότες», τόνισε ο Trump

Για μία εξαιρετική συμφωνία με την Κίνα έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά την τελετή υπογραφής της «Φάσης Ι» της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι αποτελεί μία κίνηση που θα οφελήσει τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Κίνα.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Κίνας Xi, τον εξαιρετικό μου φίλο, γι' αυτή τη συμφωνία.
Θέλω να τον ευχαριστήσω για τη συνεργασία του σε μία πολύ δύσκολη διαδικασία διαπραγματεύσεων και για το γεγονός ότι φθάσαμε σε μία συμφωνία που πολλοί δεν περίμεναν ότι θα επιτευχθεί ποτέ», υπογράμμισε ο κ. Trump.
Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στη διαδικασία από πλευράς ΗΠΑ, από τον υπεύθυνο για τις διαπραγματεύσεις Robert Lighthizer έως τον υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin.


Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα το σύνολο της «Φάσης Ι» της συμφωνίας με την Κίνα, με τα βασικότερα σημεία να είναι τα ακόλουθα:

1. Καλεί την Κίνα να υποβάλει ένα «Σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας» εντός 30 ημερών από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, σύμφωνα με το σύμφωνο εμπορίου.
Η πρόταση θα περιλαμβάνει "τα μέτρα που θα λάβει η Κίνα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της" και "την ημερομηνία έναρξης ισχύος κάθε μέτρου".
2. Η συμφωνία αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν "χωρίς καμία δύναμη ή πίεση από το άλλο μέρος για να μεταφέρουν την τεχνολογία τους σε πρόσωπα του άλλου μέρους."
Οι μεταφορές τεχνολογίας πρέπει να βασίζονται σε όρους αγοράς που είναι εθελοντικοί και αντανακλούν αμοιβαία συμφωνία. διαβάζει.
3. Η συμφωνία λέει ότι η Κίνα θα αυξήσει τις αγορές των αμερικανικών μεταποιητικών, ενεργειακών και αγροτικών αγαθών και υπηρεσιών κατά τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια για δύο χρόνια.
4. Η Κίνα αναλαμβάνει δεσμεύσεις να προσπαθήσει να εξαλείψει την πώληση προϊόντων παραποίησης / απομίμησης.
5. Η συμφωνία περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση της πρόσβασης της κινεζικής αγοράς στις επιχειρήσεις παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
6. Πριν από την υπογραφή, η διοίκηση Trump ανακάλεσε επίσης την απόφασή της να χαρακτηρίσει την Κίνα ως χειριστή νομισμάτων.

Οι δεσμεύσεις της Κίνας


Αγροτικά προϊόντα

Το Πεκίνο δεσμεύεται για αγορές ελαιούχων σπόρων, κρέατος, δημητριακών και βαμβακιού.
Θα αυξήσει τις αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων κατά 19,5 δις. το 2021
Θα αυξήσει τις αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων κατά 12,5 δις. το 2020

Όπως σημειώνει η Bloomberg, η Κίνα δεσμεύεται να αγοράσει περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον αμερικανικά αγροτικά προϊόντα τα επόμενα δύο χρόνια, που έρχονται πάνω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2017.
Συγκεκριμένα, η Κίνα δεσμεύτηκε να εισαγάγει τουλάχιστον 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα αγροτικά προϊόντα φέτος από ό, τι το 2017, φθάνοντας τα 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος.
Δεν είναι σαφές πώς θα συμβεί αυτό χωρίς η Κίνα να καταστρέψει τις υπάρχουσες αλυσίδες εφοδιασμού.
Η Κίνα θα προσπαθήσει επίσης να αγοράσει επιπλέον 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε αγροτικά προϊόντα.
CH 20200115_phase_one_trade_commitments_china.png
Ενέργεια

Η Κίνα θα αγοράσει επιπλέον 33,9 δισ. αμερικανικά ενεργειακά προϊόντα το 2021
Η Κίνα θα αγοράσει περισσότερους εξοπλισμούς πυρηνικής ενέργειας από τις ΗΠΑ
Οι αγορές ενέργειας της Κίνας περιλαμβάνουν LNG, πετρέλαιο, προϊόντα  άνθρακα
H Κίνα θα αγοράσει πρόσθετα 18,5 δισ. αμερικανικά ενεργειακά προϊόντα το 2020

Κινεζικές αγορές

Κατά την διετία από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, η Κίνα θα μεριμνήσει ώστε οι αγορές και εισαγωγές στην Κίνα από τις ΗΠΑ των μεταποιημένων αγαθών, των γεωργικών αγαθών, των ενεργειακών προϊόντων και των υπηρεσιών που προσδιορίζονται στο παράρτημα 6.1 να υπερβαίνουν τα αντίστοιχα 2017 αρχικού ποσού κατά τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πνευματική ιδιοκτησία

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη σημασία της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η Κίνα αναγνωρίζει τη σημασία της θέσπισης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου νομικού συστήματος προστασίας και επιβολής της πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς μετασχηματίζεται από έναν σημαντικό καταναλωτή πνευματικής ιδιοκτησίας σε έναν σημαντικό παραγωγό πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η Κίνα πιστεύει ότι η ενίσχυση της προστασίας και της επιβολής της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι προς το συμφέρον της οικοδόμησης μιας καινοτόμου χώρας, της ανάπτυξης επιχειρήσεων με γνώμονα την καινοτομία και της προώθησης υψηλής οικονομικής ανάπτυξης.
one time use 200115 Franck EC

Μεταφορά τεχνολογίας

Τα συμβαλλόμενα μέρη επιβεβαιώνουν τη σημασία της διασφάλισης ότι η μεταφορά τεχνολογίας πραγματοποιείται με εθελοντικούς όρους αγοράς και ότι η αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.
Τα μέρη αναγνωρίζουν επίσης τη σημασία της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, υπό το πρίσμα των βαθιών επιπτώσεων της τεχνολογίας και των τεχνολογικών αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία.

Χειραγώγηση νομισμάτων

Τα ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτική συναλλαγματικών ισοτιμιών ή τη διαφάνεια, παραπέμπονται είτε από τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ είτε από τον Διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας στη Διμερή Συμφωνία επίλυσης διαφορών και επίλυσης διαφορών που θεσπίζεται στο κεφάλαιο 7 (Διμερής αξιολόγηση και επίλυση διαφορών).
Εάν δεν επιτευχθεί αμοιβαία ικανοποιητική λύση στο πλαίσιο της Διμερούς Συμφωνίας Αξιολόγησης και Επίλυσης Διαφορών, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ή ο Διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας μπορούν επίσης να ζητήσουν από το ΔΝΤ, σύμφωνα με την εντολή του: α) αναλαμβάνει αυστηρή εποπτεία των πολιτικών μακροοικονομικής και συναλλαγματικής πολιτικής και διαφάνειας και πληροφόρησης των δεδομένων του συμβαλλόμενου μέρους στο οποίο απευθύνεται η αίτηση • ή β) να ξεκινήσει επίσημες διαβουλεύσεις και να παράσχει πληροφορίες, ανάλογα με την περίπτωση.

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Η Κίνα θα επιτρέψει στους προμηθευτές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ να υποβάλουν αίτηση για άδειες εκμετάλλευσης εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που θα τους επέτρεπαν να αποκτήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια απευθείας από κινεζικές τράπεζες.
Όταν χορηγούνται πρόσθετες εθνικές άδειες, η Κίνα αντιμετωπίζει τους προμηθευτές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ χωρίς διακρίσεις με τους Κινέζους προμηθευτές, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη χορήγηση των εν λόγω αδειών.
Όχι αργότερα από την 1η Απριλίου 2020, η Κίνα θα καταργήσει το ανώτατο όριο κεφαλαίων στους τομείς ζωής, συνταξιοδότησης και ασφάλισης υγείας και θα επιτρέψει σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ να συμμετάσχουν σε αυτούς τους τομείς.
Η Κίνα επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στην ικανότητα των ασφαλιστικών εταιρειών με έδρα στην Κίνα που είναι εγκατεστημένες στην Κίνα να κατέχουν εξ ολοκλήρου εταιρείες διαχείρισης ασφαλιστικών περιουσιακών στοιχείων στην Κίνα.
Όχι αργότερα από την 1η Απριλίου 2020, η Κίνα θα εξαλείψει τα όρια ξένου μετοχικού κεφαλαίου και θα επιτρέψει σε όλους τους προμηθευτές υπηρεσιών που ανήκουν στις ΗΠΑ να συμμετάσχουν στους τομείς των κινητών αξιών, της διαχείρισης κεφαλαίων και των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.
Η Κίνα επιβεβαιώνει ότι ένας πάροχος υπηρεσιών πλήρους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει τα εγχώρια ομόλογα που πωλούνται σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της διατραπεζικής αγοράς.
Η Κίνα δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει στους προμηθευτές υπηρεσιών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών υπηρεσιών πιστοληπτικής διαβάθμισης που είναι εξ ολοκλήρου από την Αμερική, να αξιολογούν όλους τους τύπους εγχώριων ομολόγων που πωλούνται σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές.
Εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας συμφωνίας, η Κίνα θα επανεξετάσει και θα εγκρίνει τυχόν εκκρεμείς αιτήσεις αδειών των φορέων παροχής υπηρεσιών των ΗΠΑ για την παροχή υπηρεσιών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
Κάθε συμβαλλόμενο μέρος επιτρέπει στον προμηθευτή υπηρεσιών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας του άλλου μέρους να αποκτά μερίδιο πλειοψηφικής συμμετοχής στην υφιστάμενη κοινή επιχείρηση του προμηθευτή.


www.worldenergynews.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης