Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας θα πλήξει τις οικονομίες των χωρών που μένουν εκτός

tags :
Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας θα πλήξει τις οικονομίες των χωρών που μένουν εκτός
Υπάρχει ανησυχία ότι η αγορά της Κίνας θα προσανατολιστεί αποκλειστικά στα αμερικανικά προϊόντα.

 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump είναι έτοιμος αύριο Τετάρτη (15/1) να υπογράψει την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα και ένα βασικό ερώτημα που γεννάται στις υπόλοιπες χώρες είναι πώς η δέσμευση της Κίνας να αγοράσει επιπλέον αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες αξίας 200 δισ. δολαρίων θα επηρεάσει τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Αναλυτές της Citigroup ισχυρίζονται πως η εμπορική συμφωνία θα μειώσει τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ με Καναδά και Μεξικό και πιθανότατα θα επιφέρει επιπτώσεις στις μικρότερες οικονομίες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Οι κανονισμοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Λαμβάνοντας υπόψη την διατύπωση και την εκτέλεση, η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας μπορεί να έρθει σε αντίθεση με τον κανονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την μεταχείριση των πιο ευνοημένων κρατών (MFN), ο οποίος απαγορεύει τις κυβερνήσεις να κάνουν διακρίσεις στους εμπορικούς συνεταίρους.
Επιπλέον, η συμφωνία μπορεί να παραβιάσει τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που απαγορεύει την χρήση ποσοστώσεων και άλλων περιορισμών στις εισαγωγές και τις εξαγωγές.
Αν για παράδειγμα η συμφωνία προβλέπει ότι το Πεκίνο θα μειώσει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο επίπεδο που προβλέπουν οι κανονισμοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τότε η συμφωνία θα είναι σταθερή.
Αλλά αν η σύμβαση ορίζει ότι η Κίνα οφείλει να αγοράσει καθορισμένη ποσότητα αμερικανικών αγαθών, μια τέτοια δέσμευση θα παραβίαζε τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Σε μια διαρροή της κυβέρνησης Trump για το κατά πόσο η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας συμμορφώνεται με τους κανονισμούς του ΠΟΕ η απάντηση ήταν λακωνική: Ναι.
Οι οικονομικοί αναλυτές όμως έχουν αμφιβολίες και αναμένουν το ακριβές κείμενο της συμφωνίας.
Ο Chad Bown, υψηλόβαθμο στέλεχος του Peterson Institute for International Economics σημειώνει: «Υπάρχει ανησυχία ότι η Κίνα που γενικά δεν υποχρεώνεται σε δεσμεύσεις κατά το άνοιγμά της σε νέες αγορές, με αυτήν την συμφωνία η Κινεζική αγορά θα προσανατολιστεί αποκλειστικά στα αμερικανικά προϊόντα».

 


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης