ΥΠΕΝ: Απλοποιούνται δραστικά οι άδειες παραγωγής για αιολικά και φωτοβολταϊκά - Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και αυτοματοποιημένος έλεγχος

tags :
ΥΠΕΝ: Απλοποιούνται δραστικά οι άδειες παραγωγής για αιολικά και φωτοβολταϊκά - Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και αυτοματοποιημένος έλεγχος

Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνεται σε ένα κεντρικό πληροφοριακό σύστημα, χωρίς τη συνοδεία εγγυητικής επιστολής που μεταξύ άλλων προέβλεπε η εισήγηση της ΡΑΕ, η οποία φέρεται δυσαρεστημένη για το ότι χάνει την αρμοδιότητα έγκρισης των αδειών

(upd.18:30) Σύμφωνα με όσα ανέφερε η γενική γραμματέας του υπουργείου, Αλεξάνδρα Σδούκου, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής που έχει συσταθεί για τον απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ, τα ανεμολογικά δεδομένα θα διατηρηθούν και για την τρέχουσα χρονιά, με το ΥΠΕΝ να προσανατολίζεται πάντως να τα καταργήσει από το 2021.

Επίσης, καταργείται το τέλος διακράτησης των αδειών, ωστόσο όσες αιτήσεις λάβουν έγκριση θα έχουν διορία 6 μηνών για να υποβάλουν ΣΜΠΕ για το σχεδιαζόμενο έργο. Όσον αφορά τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις για άδειες παραγωγής, αυτές που έχουν κατατεθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018 θα εξεταστούν με το υφιστάμενο καθεστώς.

Τέλος, το νέο καθεστώς θα ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, το οποίο θα υποβληθεί στη Βουλή περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα το WorldEnergyNews έγραφε:

Σε εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου λήψης αδειών παραγωγής για νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα έχει καταλήξει σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς το σχέδιο του υπουργείου δεν περιορίζεται στην αφαίρεση μερικών απλώς από τα δικαιολογητικά, που είναι σήμερα απαραίτητα για την κατάθεση του σχετικού φακέλου στη ΡΑΕ.

Αντίθετα, η όλη διαδικασία θα γίνεται πλέον μέσω μίας κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με σκοπό να επιταχυνθεί κατακόρυφα η αξιολόγηση των νέων έργων που προωθούν επενδυτές. Κι αυτό γιατί οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ψηφιακά στο σύστημα, ενώ η διεκπεραίωσή τους θα γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο, κατά συνέπεια χωρίς πλέον την εμπλοκή της ΡΑΕ. Έτσι, πλέον στην αρμοδιότητα της Αρχής θα παραμείνει η έγκριση των αδειών παραγωγής για τις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα και οι μονάδες βιομάζας-βιοαερίου. 

Μέσω του Taxisnet ο έλεγχος της οικονομικής φερεγγυότητας

Το σχέδιο του υπουργείου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σήμερα Δευτέρα (13/1), κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής που έχει συσταθεί για τον απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ. Σύμφωνα με το εν λόγω πλάνο, η αυτοματοποίηση της αξιολόγησης σημαίνει ότι η πλατφόρμα θα αναλαμβάνει τον τεχνικό έλεγχο των αιτήσεων, καθώς για παράδειγμα θα ενσωματώνει ένα γεωπληροφοριακό σύστημα, ώστε να ελέγχει τυχόν εδαφική επικάλυψη με άλλα έργα. Επίσης, για την εξακρίβωση της οικονομικής φερεγγυότητας του αιτούντα, προβλέπεται ότι η πλατφόρμα θα μπορεί να συνδέεται στο Taxisnet, από το οποίο θα αντλεί τα απαραίτητα στοιχεία.

Τέλος στο Letter of Intent και στα ανεμολογικά δεδομένα

Επομένως, στο νέο πλαίσιο θα καταργηθεί η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος τραπεζικής χρηματοδότησης (Letter of Intent), η οποία υποβάλλεται σήμερα. Παράλληλα, δεν θα πάρει τη θέση της η εγγυητική επιστολή ίση με το 1% του τεκμαρτού κόστους του έργου, όπως είχε προτείνει στην εισήγησή της η ΡΑΕ για την απλοποίηση των αδειών παραγωγής.

Επίσης, θα καταργηθεί και η υποχρεωτική προσκόμιση μετρήσεων αιολικού δυναμικού, την οποία διατηρούσε η Αρχή με την εισήγησή της. Την ίδια στιγμή, για την υποβολή κάθε αίτησης θα προβλέπεται η απόδοση ενός χρηματικού τέλους, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα αξιοποιείται για την ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ.
 
«Βαλτωμένες» αιτήσεις για χρόνια

Το πλάνο του ΥΠΕΝ υπόσχεται να συρρικνώσει δραστικά τον χρόνο ολοκλήρωσης του πρώτου κρίκου στην αλυσίδα της διαδικασίας αδειοδότησης καινούριων έργων ΑΠΕ. Κάτι που είναι απαραίτητο ώστε να επιταχυνθούν οι «πράσινες» επενδύσεις και η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση να διαμορφωθεί πάνω από 35% στο τέλος της επόμενης 10ετίας, όπως προβλέπει το ΕΣΕΚ.

Εξάλλου, αυτός ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας έχει σημαντικό μερίδιο στο γεγονός ότι η αδειοδοτική διαδικασία «τρέχει» με πολύ αργούς ρυθμούς στη χώρα μας, τη στιγμή που για παράδειγμα στη ΡΑΕ «έχουν βαλτώσει» έως και μια διετία αιτήσεις για μεγάλα έργα από εταιρείες-κολοσσούς. Κάτι που έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του κλάδου εδώ και χρόνια, τα μηνύματα της οποίας έχουν φτάσει εδώ και καιρό και στη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, παραπέμποντας στις δηλώσεις της γενικής γραμματέως του ΥΠΕΝ, σε ομιλία της τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν χρειάζεται, ξεκινώντας από την άδεια παραγωγής, να κατατίθενται δικαιολογητικά επί δικαιολογητικών, και διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων, να χάνονται στα πρωτόκολλα της ΡΑΕ, να ξαναστέλνονται, να συσσωρεύονται οι αιτήσεις», είχε αναφέρει τότε χαρακτηριστικά η κ. Σδούκου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στους κόλπους της ΡΑΕ φαίνεται να επικρατεί απογοήτευση για το γεγονός ότι χάνεται η αρμοδιότητα έγκρισης των αδειών παραγωγής νέων φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη της αγοράς, στην πράξη το μόνο που χάνει η Αρχή είναι ένα εργαλείο άσκησης δημόσιων σχέσεων.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης