Διεθνή

Τα 6 γραφήματα για το πως επηρεάστηκαν ΗΠΑ και Κίνα το 2019 από τον εμπορικό πόλεμο

tags :
Τα 6 γραφήματα για το πως επηρεάστηκαν ΗΠΑ και Κίνα το 2019 από τον εμπορικό πόλεμο
Οι ρυθμοί ανάπτυξης και στις δύο χώρες θα μπορούσαν να μετριαστούν ακόμη περισσότερο το 2020
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εισήλθε στη δεύτερη χρονιά του με τη λήξη του 2019, και οι δύο οικονομίες έχουν επηρεαστεί σημαντικά εν μέσω της επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τους αναλυτές τρία είναι τα βασικά στοιχεία που δείχνουν πως επηρεάστηκαν οι δύο οικονομίες από τον εμπορικό πόλεμο.
Το πρώτο είναι η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος - το ευρύτερο μέτρο της οικονομίας - η οποία επιβραδύνθηκε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους του εμπορικού τους πολέμου.
Το δεύτερο είναι ότι οι κατασκευαστικοί τομείς των δύο χωρών αισθάνονται τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και στις δύο οικονομίες.
Το τρίτο είναι το δολάριο ΗΠΑ και το κινεζικό γιουάν κινήθηκαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις το 2019, ενώ οι μετοχές και στις δύο χώρες σημείωσαν άνοδο πέρυσι.
Γι' αυτό και το CNBC συγκέντρωσε τα έξι γραφήματα που δείχνουν πώς οι δύο μεγάλες οικονομίες του κόσμου και οι χρηματοπιστωτικές αγορές τους έχουν έχουν επηρεαστεί από τον εμπορικό πόλεμο.
CH 20191230 US_China_GDP.png
Πολλοί οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης και στις δύο χώρες θα μπορούσαν να μετριαστούν ακόμη περισσότερο το 2020, λόγω της συνεχιζόμενης εμπορικής τους τριβής και των αντίστοιχων εγχώριων προκλήσεων.
Αυτό θα έθετε πιέσεις σε μια ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομία.
CH 20191230_US_China_trade.png
Οι συνολικές εξαγωγές και εισαγωγές μειώθηκαν και στις δύο χώρες τους πρώτους δέκα μήνες του 2019, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Αυτό συνέβη εν μέσω βραδύτερης εμπορικής δραστηριότητας παγκοσμίως - μια τάση που όπως ανέφεραν ορισμένοι αναλυτές άρχισε πριν από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
CH 20191230 US_China_pmi.png
Το συνολικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ, το οποίο συνεισέφερε κυρίως διμερής ανισορροπία με την Κίνα, δεν έχει αλλάξει πολύ το έτος.
Αυτό συμβαίνει παρά την ανισορροπία του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας από 344,5 δισ. δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2018 σε 294,5 δισ. δολάρια ετησίως.
CH 20191230 US_China_retail.png
Οι κατασκευαστικοί τομείς των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν αισθανθεί την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία επιδεινώθηκε από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.

Ο επίσημος δείκτης της Κίνας για τη διαχείριση των δεικτών προμηθειών - ένας ευρέως παρακολουθούμενος δείκτης της υγείας του τομέα - παρέμεινε σε περιοχή συρρίκνωσης για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων.
Στις ΗΠΑ, ο PMI κατασκευών έδειξε ανάκαμψη εργοστασιακών δραστηριοτήτων από τον Αύγουστο.
Οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ και στην Κίνα παρέμενεινα ισχυρές το 2019, υποστηριζόμενες από τη σταθερή αγορά εργασίας και στις δύο οικονομίες.
Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι που η αισιοδοξία μπορεί να μην διατηρηθεί.
Μερικοί αναλυτές προειδοποίησαν ότι πρόσθετοι δασμοί των ΗΠΑ για τα κινεζικά προϊόντα θα μπορούσαν να περιορίσουν τις δαπάνες των Αμερικανών καταναλωτών.
Στην Κίνα, οι αυξανόμενες τιμές χοιρινού κρέατος μπορεί να μειώσουν τις καταναλωτικές δαπάνες σε άλλες περιοχές.
CH 20191230_US_China_FX.png
Μια σχετικά ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ και η προτίμηση των επενδυτών για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία αύξησαν τη ζήτηση για το δολάριο, αυξάνοντας την αξία του νομίσματος για το 2019.
Αντίθετα, οι κινεζικές αρχές επέτρεψαν στο γουάν να υποτιμηθεί το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
Αυτή η κίνηση προκάλεσε κατηγορίες για χειραγώγηση των νομισμάτων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι η αξία του γιουάν ήταν σύμφωνη με τα οικονομικά μεγέθη της Κίνας.
CH 20191230_US_China_stocks.png
Στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve και η υποχώρηση των εμπορικών εντάσεων κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους στήριξαν το κλίμα των επενδυτών και έστειλαν τις μετοχές της Wall Street σε πολλαπλά νέα υψηλά φέτος, παρά τα χαμηλά εταιρικά κέρδη.
Πέραν της Κίνας, η ένταξη των κινεζικών μετοχών σε μεγάλα παγκόσμια σημεία αναφοράς βοήθησε τον χρηματιστηριακό δείκτη της Σαγκάης να καταγράψει διψήφια άνοδο το 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης