Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump : Θέλω η δίκη στη Γερουσία να γίνει άμεσα - Γιατί η παραπομπή θα αποτύχει

tags :
Trump : Θέλω η δίκη στη Γερουσία να γίνει άμεσα - Γιατί η παραπομπή θα αποτύχει
Όσο η οικονομία ακολουθεί καλή πορεία και παράλληλα ο Trump έχει την πλήρη στήριξη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, δεν υπάρχει πιθανότητα να αποπεμφθεί από το προεδρικό αξίωμα
Να γίνει άμεσα η δίκη του ζητά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων έγινε ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης έρευνας του Κογκρέσου.
«Λοιπόν αφού οι Δημοκρατικοί δεν μου έδωσαν καμία τήρηση της ορθής νομικής διαδικασίας στη Βουλή, ούτε δικηγόρους, ούτε μάρτυρες, ούτε τίποτα, τώρα θέλουν να υπαγορεύσουν στη Γερουσία πώς θα κάνει τη δίκη.
Θέλω να γίνει η δίκη άμεσα!» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Trump, αναφερόμενος επί της ουσίας στις δηλώσεις της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi ότι δεν θα προχωρήσει στην επίδοση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Trump στη Γερουσία πριν ενημερωθεί για το πώς οι Ρεπουμπλικάνοι εννοούν να διεξαγάγουν τη διαδικασία.
«Θα είμαστε έτοιμοι όταν δούμε τι σκοπεύουν να κάνουν» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η Pelosi, την ώρα που συνεργάτες της εκτιμούν ότι δεν αναμένεται να κάνει καμιά κίνηση πριν το αμερικανικό Κογκρέσο επιστρέψει από τις διακοπές για τις γιορτές του τέλους του έτους, στις αρχές Ιανουαρίου.
Είναι προφανές πως οι Δημοκρατικοί θέλουν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας πάνω σε αυτήν την υπόθεση καθώς τον ερχόμενο Νοέμβριο είναι προγραμματισμένες και οι προεδρικές εκλογές.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο και οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία αξιώνοντας να κληθούν να καταθέσουν κορυφαία νυν και πρώην στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Trump στη δίκη του.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας υποστήριξε πάντως χθες πως οι συνομιλίες των ηγεσιών των δύο κομμάτων βρίσκονται σε αδιέξοδο.
«Δεν είμαι σίγουρος ποιο πλεονέκτημα έχει το να απέχουν από το να μας στείλουν κάτι που δεν θέλουμε.
Αν η πρόεδρος της Βουλής θέλει να καθυστερήσει εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα» είπε ο Mitch McConnell, αναφέροντας ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία επί της διαδικασίας μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η δίκη του Trump τη Γερουσία αναμένεται να γίνει στις αρχές Ιανουαρίου, αν και όπως είπε ο πρόεδρος της Γερουσίας, αυτή δεν πρόκειται να κρίνει ένοχο τον Trump.
«Η ψηφοφορία της Βουλής δεν αντανακλά τι αποδείχθηκε.
Αντανακλά μόνο το πώς αισθάνονται οι Δημοκρατικοί για τον πρόεδρο.
Η Γερουσία πρέπει να το διορθώσει αυτό», είπε ο McConnell, ο οποίος κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι ότι άγονται και φέρονται από «πρόσκαιρα πάθη» και τις «κομματικές» τους σκοπιμότητες.

Χριστουγεννιάτικο δώρο
Ως πρόωρο… χριστουγεννιάτικο δώρο στον Donald Trump θα μπορούσε να θεωρηθεί η απόφαση παραπομπής του από την, ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς, Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς δεν επηρέασε στο ελάχιστο τη συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα η απάντηση της Wall Street στην παραπομπή, με τους τρεις βασικούς της δείκτες να διαμορφώνονται σε επίπεδα – ρεκόρ, αποτελεί, ίσως, μία από τις καλύτερες ενδείξεις ότι ο Trump όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα από αυτήν την κίνηση των Δημοκρατικών, αλλά μάλλον θα εξέλθει κερδισμένος από την όλη διαδικασία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή (19/12) συνεδρίαση της Wall Street, δηλαδή τη συνεδρίαση της ημέρας που η Βουλή αποφάσισε να παραπέμψει τον Trump και οι τρεις βασικοί δείκτες εμφάνισαν σημαντικά κέρδη, κατορθώνοντας, μάλιστα, να κατακτήσουν νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα!
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τρία βασικά ατού.
Πρώτον η πιθανότητες η, ελεγχόμενη από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, Γερουσία να δεχθεί την παραπομπή του είναι μηδενικές.
Δεύτερον σχεδόν το σύνολο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι το 100%) τον στηρίζει, γνωρίζοντας ότι είναι διαθέτει όλα τα «προσόντα» προκειμένου το κόμμα να διατηρήσει τον Λευκό Οίκο, στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Screen%20Shot%202019-12-19%20at%207.33.29%20AM.png?itok=w6lUfALn
Τρίτον, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, οι Αμερικανοί όχι μόνο είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν εκ νέου τον Donald Trump αλλά εγκρίνουν σε μεγάλο ποσοστό την οικονομική του πολιτική, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός όσων θεωρούν λάθος κίνηση την παραπομπή του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς θέλουν να αποπεμφθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump από το αξίωμά του μετά την παραπομπή του σε δίκη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η δημοσκόπηση αυτή, που διενεργήθηκε τις ώρες αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, στην οποία τα κόμματα τήρησαν την κομματική γραμμή, δείχνει ότι η παραπομπή του Trumpγια τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και παρακώλυσης των εργασιών του Κογκρέσου δεν άλλαξε τις απόψεις των πολιτών, σε μια βαθιά διχασμένη χώρα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το 42% των ερωτηθέντων –οι περισσότεροι Δημοκρατικοί– είπε ότι ο Trump θα πρέπει να καθαιρεθεί, μετά την παραπομπή του.
Μεγαλύτερο ωστόσο, στο 46%, είναι το ποσοστό εκείνων που κρίνουν ότι ο πρόεδρος δεν πρέπει να απομακρυνθεί από το αξίωμά του.
Το 17% θεωρεί ότι θα πρέπει να του αποδοθεί μομφή αλλά να παραμείνει στην προεδρία.
Σχεδόν τρεις στους δέκα (ποσοστό 29%) θεωρούν ότι οι κατηγορίες σε βάρος του προέδρου θα πρέπει να απορριφθούν.
Το 26% δήλωσε εξάλλου ότι «στηρίζουν περισσότερο» τον Trump, τώρα που έχει παραπεμφθεί ενώ το 20% είπε ότι τον στηρίζει λιγότερο από πριν.
Το 48% δεν έχει αλλάξει την άποψη που είχε ήδη για τον πρόεδρο.
Image
Όταν ρωτήθηκαν συγκεκριμένα για τις κατηγορίες, το 53% συμφώνησε ότι ο Trump καταχράστηκε την εξουσία του και το 51% ότι παρακώλυσε το Κογκρέσο.
Εξάλλου, το 44% είπε ότι εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο η Βουλή χειρίστηκε το θέμα, ενώ το 41% τον αποδοκιμάζει.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη διαδικτυακά, στα αγγλικά, σε δείγμα 1.108 προσώπων από όλες τις ΗΠΑ. Το περιθώριο λάθους της ανέρχεται στις συν/πλην 3 μονάδες.
Ο ίδιος ο Trump, την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδρίαζε προκειμένου να τον παραπέμψει, δήλωσε σε ομιλία του στο Michigan ότι «αυτή η απόφαση αποτελεί μία κίνηση αυτοκτονίας για το Δημοκρατικό Κόμμα».
Και όπως όλα δείχνουν έχει απόλυτο δίκιο.

Το χρονικό της παραπομπής

Trump: Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Trump πέρασε στην αντεπίθεση.
Σε ομιλία του στο Μίσιγκαν, ο Trump Κατήγγειλε το «μίσος» της «ριζοσπαστικής αριστεράς» στη Βουλή των Αντιπροσώπων και διαβεβαίωσε ότι δεν έκανε «τίποτε» το αξιόμεμπτο, θυμίζοντας παράλληλα πως έχει «τρομερή υποστήριξη» στις τάξεις των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων.
Image

Ψηφοφορίες: Ύστερα από μια μαραθώνια διαδικασία που διήρκεσε σχεδόν 12 ώρες, η Βουλή των Αντιπροσώπων έλαβε την απόφαση να παραπέμψει τον Donald Trump σε δίκη.
Η Βουλή ενέκρινε με 230 ψήφους υπέρ και 197 κατά την κατηγορία σε βάρος του Trump περί κατάχρησης εξουσίας, διότι άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας V. Zelensky προκειμένου να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου και πρώην αντιπροέδρου  Jo Biden.
Η δεύτερη κατηγορία, περί παρακώλυσης της έρευνας του Κογκρέσου, εγκρίθηκε με 229 ψήφους υπέρ, 198 κατά και 1 αποχή, σε ψηφοφορία κατά την οποία τηρήθηκαν αυστηρά οι κομματικές γραμμές (με τέσσερις εξαιρέσεις).
Από την στιγμή που αποφασίστηκε η παραπομπή Trump από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο λόγος θα περάσει στη Γερουσία, η οποία θα αναλάβει να προγραμματίσει τη δίκη, πιθανότατα για τον Ιανουάριο του 2020.
Ωστόσο, η Γερουσία ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο έχει ήδη διαμηνύσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αθωωθεί.

Pelosi (Βουλή Αντιπροσώπων): Τη θέση ότι δεν πρόκειται να βιαστεί να υποβάλλει το κατηγορητήριο κατά του προέδρου Donald Trump στη Γερουσία προκειμένου να αρχίσει η δίκη του διατύπωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi.
Σε δηλώσεις της η Pelosi υποστήριξε πως «ο πρόεδρος αυτή τη στιγμή παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη» και διευκρίνισε πως θα αναμείνει να δει πώς θα επιλέξει να χειριστεί τη διαδικασία η Γερουσία.
Πάντως, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο η δίκη στη Γερουσία να μην είναι δίκαιη, κατηγορώντας την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων ότι βρίσκεται σε διαρκή «συνεργασία» με τον Trump ως προς τους χειρισμούς ενόψει της δίκης.
Όταν πιέστηκε από τους δημοσιογράφους η Pelosi απέφυγε να αποσαφηνίσει το πότε θα στείλει το κατηγορητήριο στη Γερουσία ή να περιγράψει το πώς θα εκτυλισσόταν μια δίκαιη δίκη κατά την άποψή της.
Η Βουλή, πέραν της επίδοσης του κατηγορητηρίου, αναμένεται να ορίσει «διαχειριστές» που θα αναλάβουν να παρουσιάσουν την υπόθεση στη Γερουσία.

Τα πέντε σενάρια σύμφωνα με τη Rabobank

Πέντε είναι τα σενάρια που μπορούν να ισχύσουν μετά την απόφαση της Nancy Pelosi να παραπέμψει τον Donald Trump για το ζήτημα της Ουκρανίας και την εμπλοκή του σε έρευνες ενάντια στον γιο του υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020, Joe Biden, σύμφωνα με την Rabobank.
Ο επενδυτικός όμιλος, αρκετό διάστημα πριν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει υπέρ της παραπομπής, είχε παρουσίασει στην ανάλυσή του τι ισχύει για το ζήτημα της παραπομπής ενός προέδρου, πως μπορεί να συμβεί αυτή μέσω της 25ης Τροποποίησης του αμερικανικού Συντάγματος, τα σενάρια που θα ισχύσουν αλλά και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη νομισματική πολιτική της Fed.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση «Συνοψίζοντας, εντοπίσαμε 5 πιθανά σενάρια για την προεδρία του Trump.
Στα δύο πιο πιθανά σενάρια, ο Trump παραμένει στην εξουσία, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του 2020.
Στο πρώτο σενάριο, οι Δημοκρατικοί δεν κατορθώνουν να διώξουν τον Trump, παρά την πλειοψηφία τους.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν η ηγεσία των Δημοκρατικών δεν καταφέρει να πείσει αρκετούς δημοκρατικούς στο Κογκρέσο ότι η παραπομπή είναι δικαιολογημένη ή αποτελεί μία έξυπνη πολιτική κίνηση.
Στο δεύτερο σενάριο, οι Δημοκρατικοί καταφέρνουν να νικήσουν τον πρόεδρο, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί αποτρέπουν μια καταδίκη στη Γερουσία.
Ένα λιγότερο πιθανό σενάριο είναι ότι οι Ρεπουμπλικανοί εγκαταλείπουν τον Trump και συμβάλλουν στην πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Γερουσία για να τον καταδικάσουν.
Αυτό θα οδηγούσε στην απομάκρυνσή του από το αξίωμα.
Θα χρειαστεί μια ανησυχητική μείωση της υποστήριξης των ψηφοφόρων για τους Ρεπουμπλικάνους να ακολουθήσουν αυτή την προσέγγιση.
Δύο άλλα απίθανο σενάρια περιλαμβάνουν την επίκληση της 25ης τροποποίησης.
Σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος αντιπρόεδρος και υπουργικό συμβούλιο του Trump, με την έγκριση του Κογκρέσου, αποφασίζει ότι η απομάκρυνσή του από το αξίωμα είναι δικαιολογημένη είτε λόγω ανεύθυνης συμπεριφοράς είτε επειδή πλήττει τις πιθανότητες επανεκλογής των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.
Έτσι, η πρωτοβουλία θα προέλθει από το ίδιο κόμμα του Trump, όχι από τη δημοκρατική αντιπολίτευση.
Η διαδρομή "25η τροποποίηση" προσφέρει 2 σενάρια: επιστροφή στον Λευκό Οίκο ή απομάκρυνση από το αξίωμα.
Η τελευταία θα απαιτούσε τη μεγαλύτερη μείωση της υποστήριξης των ψηφοφόρων για το Trump.
Ενώ επί του παρόντος πιστεύουμε ότι ο Trump δεν θα απομακρυνθεί από το αξίωμα μέσω της όλης διαδικασίας ή μέσω της 25ης τροποποίησης, οι πιθανότητες που προσφέρουμε στα διάφορα σενάρια θα μπορούσαν να εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου.
Τα γεγονότα τα τελευταία χρόνια μας έχουν διδάξει ότι αυτό που φαίνεται απίθανο σήμερα θα μπορούσε να είναι πραγματικότητα στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.
Επιπλέον, η ιστορία έχει δείξει ότι στο τέλος ο Nixon εγκαταλείφθηκε από το δικό του κόμμα και ο εσωτερικός κύκλος του Reagan σκεπτόταν να επικαλείται την 25η τροποποίηση.

Η επίπτωση στη Fed

Για την Fed, οι διαδικασίες επιβολής και η σχετική περαιτέρω επιδείνωση του εγχώριου πολιτικού κλίματος των ΗΠΑ προσθέτουν στη σειρά παραγόντων - όπως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, οι εμπορικές πολιτικές, η Brexit - που δημιουργούν αβεβαιότητα και ως εκ τούτου της ασκείται μεγαλύτερη πίεση.
Αυτό σημαίνει ότι το βάρος της διατήρησης της οικονομικής επέκτασης θα εξακολουθήσει να επιβαρύνει τη νομισματική πολιτική.
Ως εκ τούτου, μια τρίτη περικοπή επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους - η οποία βρίσκεται ήδη στις βασικές μας προβλέψεις - έχει γίνει πιο πιθανή.
Κάνει επίσης την πρόβλεψή μας για μια ύφεση το 2020 και μείωση των επιτοκίων στο 0% πιο πιθανή να επαληθευθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης