Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ερώτηση τριάντα τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κοστολόγηση και την τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος

Ερώτηση τριάντα τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κοστολόγηση και την τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος
Διαπιστώνουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή της απόφασης για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ύδατος
Ερώτηση για τη μεγάλη και αναίτια καθυστέρηση εφαρμογής της μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ που εξασφάλιζε τη διαφάνεια και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ύδατος κατέθεσαν, εχθές, προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, τριάντα τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ζητούν συγκεκριμένα, να ενημερωθούν σχετικά με την πρόοδο εφαρμογής της Απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων 135275/2017 (ΦΕΚ Β’ 1751/22.05.2017) που καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή κανόνων για τον περιορισμό των απωλειών, τη δημοσιοποίηση της ποιότητας νερού, τη δήλωση των παραμέτρων κόστους αλλά και την εφαρμογή κοινωνικών και περιβαλλοντικών τιμολογίων των υπηρεσιών ύδατος καθώς και απαγόρευση υψηλών αυξήσεων στα τιμολόγια.
 Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η εφαρμογή της εν λόγω απόφασης θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών ύδατος, με την εισαγωγή ενιαίων κανόνων, πλήρους διαφάνειας και ελέγχου στον προσδιορισμό κόστους και χρεώσεων.
Θα έχει ως αποτέλεσμα παράλληλα, τη μείωση των απωλειών στα δίκτυα, την εξοικονόμηση νερού και την επαναχρησιμοποίηση, ενώ θα εξασφαλίσει και την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και καταναλωτών με χαμηλό εισόδημα. Η εφαρμογή ενός σύγχρονου και διαφανούς πλαισίου κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος αποτελούσε θεσμική υποχρέωση της χώρας, αιρεσιμότητα για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, αλλά και ένα προοδευτικό βήμα προς την καλύτερη λειτουργία των παρόχων υπηρεσιών ύδατος.
 Ωστόσο, μέχρι σήμερα, λίγοι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα, ο Μηχανισμός Παρακολούθησης που προβλέπεται στην εν λόγω Απόφαση να μην είναι λειτουργικός και συνεπώς, να μην ελέγχεται αν και κατά πόσο οι πολίτες και οι παραγωγικοί φορείς έχουν πρόσβαση σε ικανοποιητικές υπηρεσίες.
Δεν ελέγχεται ακόμη, η πιθανότητα επιβολής αναίτιων χρεώσεων στους τελικούς καταναλωτές και η ορθή εφαρμογή των ειδικών, προβλεπόμενων κοινωνικών και περιβαλλοντικών τιμολογίων, σημαντικών στοιχείων για την επίτευξη της καλής οικολογικής κατάστασης των υδάτινων σωμάτων της χώρας μας. Η πρόσφατη κατάργηση τέλος, της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, από την κυβέρνηση της ΝΔ, έχει δημιουργήσει πρόσθετη καθυστέρηση στην εφαρμογή της Απόφασης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης