Χρηματιστήριο

Ο Ηρακλής υποστηρίζει το πρώτο κύμα εξυγίανσης 35 δισ NPEs στις τράπεζες αλλά για το δεύτερο κύμα θα χρειαστούν 6 δισ νέα κεφάλαια

Ο Ηρακλής υποστηρίζει το πρώτο κύμα εξυγίανσης 35 δισ NPEs στις τράπεζες αλλά για το δεύτερο κύμα θα χρειαστούν 6 δισ νέα κεφάλαια
Τα δύσκολα για τις ελληνικές τράπεζες είναι εμπρός ο πυρήνας του προβλήματος είναι αυτά τα 28 δισεκ. που θα απαιτήσουν σημαντικά κεφάλαια
Ο Ηρακλής η εμπροσθοβαρής μείωση των NPEs με την παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο θα βοηθήσει ξεκάθαρα τις τράπεζες να εξυγιάνουν 30-33 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα δαπανώντας όμως 5 δισεκ. κεφάλαια ή συνολικά όλο το κεφαλαιακό μαξιλάρι των τραπεζών.
Η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται το προβλεπόμενο στο σχέδιο νόμου πρόγραμμα ως πρόγραμμα στο οποίο οι τράπεζες μπορούν να προσχωρήσουν οικειοθελώς στο  πλαίσιο τιτλοποιήσεων NPEs.
H EKT επισημαίνειότι στην γνώμη ότι δεν αξιολογείται η κανονιστική μεταχείριση της  εγγύησης του Δημοσίου κατά το σχέδιο νόμου.
Η ΕΚΤ προτείνει την ουσιαστική και έγκαιρη διαβούλευση της αιτούσας αρχής με όλους τους οικείους φορείς, περιλαμβανομένων των εποπτικών αρχών, καθώς τέτοιου είδους διαβουλεύσεις είναι πιθανόν να ρίξουν φως σε πτυχέςτου σχεδίου νόμου που κατά τα λοιπά ενδέχεται να μην καθίστανται άμεσα αντιληπτές.
Η προσέγγιση αυτή έχει προκαλέσει απορίες αλλά είναι εύλογη καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά καθώς θα αξιολογήσει συγκεκριμένες συναλλαγές και όχι σχέδια που μπορεί να έχουν κεφαλαιακό αντίκτυπο.

Το πρώτο κύμα θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Καλοκαιριού του 2020 για να ξεκινήσει προς το τέλος του 2020 ο σχεδιασμός του δεύτερου κύματος εξυγίανσης έχοντας προηγηθεί τα stress tests.
To δεύτερο κύμα θα είναι το πιο επώδυνο για τις τράπεζες γιατί για εξυγίανση 28 δισεκ. NPEs με λιγότερες προβλέψεις θα δαπανηθούν 6 δισεκ. νέα κεφάλαια
Εν τω μεταξύ στην επί τα χείρω αναθεώρηση των στόχων για την μείωση των NPEs θα προβεί η ΕΚΤ καθώς με βάση πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να έχουν προβληματικά ανοίγματα στο 5% από 43% της τρέχουσας περιόδου.
Σε απόλυτα μεγέθη θα πρέπει τα 74 με 75 δισεκ. NPEs να μειωθούν στα 8 με 9 δισεκ. ευρώ στην επόμενη 2ετία ή μείωση 64 δισεκ. ευρώ.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα για να μειωθούν τα NPEs κατά 64 δισεκ. θα πρέπει να δαπανηθούν σχεδόν 9 με 10 δισεκ. ευρώ.
Στο stress tests του Ιουλίου 2020 θα πρέπει να τονιστεί ότι θα αναφέρεται ειδικά στο δυσμενές σενάριο των ελληνικών τραπεζών οπότε εύλογα γεννώνται τα εξής βασικά ερωτήματα
1)Οι τράπεζες μπορούν να υλοποιήσουν και δεύτερο κύμα μείωσης των προβληματικών τους ανοιγμάτων χωρίς σημαντική επίδραση στα κεφάλαια;
2)Οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια για να μπορέσουν να υλοποιήσουν και ολοκληρώσουν το δεύτερο κύμα εξυγίανσης τους και παράλληλα να αναπτυχθούν;
Είναι προφανές όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 9 δισεκ. κεφάλαια με την εξής κατανομή Πειραιώς 4 δισεκ. Alpha bank 2 δισεκ. Εθνική 1,5 δισεκ. και Eurobank 1,5 δισεκ. ευρώ.
Τα κεφάλαια σε ποσοστό 30% θα μπορούσαν να καλυφθούν από νέες ομολογιακές εκδόσεις tier 2 αλλά στην πράξη θα καταστεί μονόδρομος η υλοποίηση αυξήσεων κεφαλαίου.
Οι ελληνικές τράπεζες για να φθάσουν στο 5% τα NPEs κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει και για άλλες τράπεζες στην Νότια Ευρώπη θα πρέπει να ολοκληρώσουν το πρώτο κύμα εξυγίανσης με την Eurobank που τιτλοποιεί 9,5 δισεκ. NPEs, η Alpha bank 12 δισεκ. η Εθνική θα φθάσει στα 8 δισεκ. 5 δισεκ. στεγαστικά NPEs και 3 δισεκ. μικρομεσαίων επιχειρήσεων NPEs και η Πειραιώς που έχει ανακοινώσει 4 δισεκ. αλλά θα φθάσει στα 6 δισεκ. NPEs.
Το πρώτο κύμα εξυγίανσης αφορά προβληματικά ανοίγματα 35 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή από τον στόχο μείωσης των NPEs κατά 64 δισεκ. θα έχουν μειωθούν τα 35 δισεκ. και θα απομένουν άλλα 28 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι για τα 28 δισεκ. NPEs η μείωση είναι υπερβολικά δύσκολη γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς προβλέψεις.
Εκτιμάται ότι για τα 28 δισεκ. οι τράπεζες θα χρειαστούν άνω των 5 ή 6 δισεκ. νέων κεφαλαίων καθώς ο δείκτης coverage ratio NPEs ο δείκτης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις θα έχει επίσης μειωθεί.
Άρα για την εξυγίανση των τραπεζών θα απαιτηθούν 2 μεγάλα κύματα, το πρώτο βρίσκεται σε εξέλιξη περίπου 35 δισεκ. NPEs αλλά θα απαιτηθεί και δεύτερο κύμα 28 δισεκ. NPEs ώστε οι τράπεζες να φθάσουν σε μέσους όρους στο 5% τα προβληματικά ανοίγματα.
Τα δύσκολα για τις ελληνικές τράπεζες είναι εμπρός ο πυρήνας του προβλήματος είναι αυτά τα 28 δισεκ. που θα απαιτήσουν σημαντικά κεφάλαια.
Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι επενδυτές θα πρέπει να μειώσουν τον πήχη των προσδοκιών τους για το ορατό μέλλον ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης