Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συμφωνία στην ΕΕ για τους κανόνες των «πράσινων» και βιώσιμων χρηματοπιστωτικών προϊόντων

Συμφωνία στην ΕΕ για τους κανόνες των «πράσινων» και βιώσιμων χρηματοπιστωτικών προϊόντων
Όλα τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι πράσινα ή βιώσιμα θα πρέπει να αποκαλύπτουν ακριβώς το ποσοστό των επενδύσεών τους το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον
Νέα ώθηση στην αγορά των πράσινων ομολόγων των 200 δισ. δολαρίων αναμένεται να δοθεί μετά την συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη Πέμπτη 5/12/2019 σχετικά με ένα νέο σύνολο κανόνων που θα διέπουν τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που μπορούν να χαρακτηριστούν «πράσινα» και «βιώσιμα».
Με βάση την συμφωνία, όλα τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι πράσινα ή βιώσιμα θα πρέπει να αποκαλύψουν ακριβώς το ποσοστό των επενδύσεών τους που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
"Με αξιόπιστους και φιλόδοξους ορισμούς για βιώσιμες επενδύσεις, η ΕΕ θα ηγηθεί παγκοσμίως στη βιώσιμη χρηματοδότηση", δήλωσε ο   Bas Eickhout, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το θέμα.
"Τώρα που έχουμε αξιόπιστους ορισμούς σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμες, η νέα Επιτροπή θα πρέπει να ξεκινήσει την προετοιμασία για τον προσδιορισμό με σαφήνεια των επιβλαβών για το περιβάλλον δραστηριοτήτων και των επενδύσεων που τους υποστηρίζουν σήμερα".

«Αγκάθι» οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια

Διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν το μεγαλύτερο μέρος του φθινοπώρου, με κρίσιμο σημείο να αποτελεί το κατά πόσον οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο ή πυρηνική ενέργεια θα μπορούσαν να θεωρηθούν πράσινες.
Αξιωματούχος του κοινοβουλίου είπε ότι τέτοιες επενδύσεις δεν θα αποκλειστούν από την ταξινόμηση, αλλά η επισήμανσή τους ως πράσινη θα είναι πολύ δύσκολη στα πλαίσια των νέων κανόνων. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ήθελαν πιο χαλαρούς ορισμούς.
Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν μεταξύ των νομοθέτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποτελούμενου από εκπροσώπους των 28 κρατών μελών της ΕΕ. Η συμφωνία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης