Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κίνα: Έντονη ανησυχία ερευνητών για την αέναη χρηματοδότηση έργων άνθρακα - Στατιστικός «ίλιγγος»

Κίνα: Έντονη ανησυχία ερευνητών για την αέναη χρηματοδότηση έργων άνθρακα - Στατιστικός «ίλιγγος»
Η Κίνα έχει έντονη δραστηριοποίηση στην χρηματοδότηση έργων άνθρακα και εκτός των «τειχών» της
Ενώ οι περισσότερες χώρες παγκοσμίως στοχεύουν στην ανθρακική ουδετερότητα, τους τελευταίους 18 μήνες, η Κίνα διαγράφει αντίθετη πορεία προκειμένου να τροφοδοτήσει με ρεύμα 31 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Σύμφωνα λοιπόν με μελέτη που αναδημοσιεύει το BBC, η Κίνα χρηματοδοτεί επίσης περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των προτεινόμενων μονάδων άνθρακα εκτός των συνόρων της, μάλιστα, η εμπιστοσύνη της στον άνθρακα είναι τέτοια την οδήγησε στην κατασκευή ενός ακόμη σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα 2006 και 2015.
Παράλληλα, η κυβέρνηση συνέχισε να επιτρέπει στις τοπικές αυτοδιοικήσεις νέες εγκαταστάσεις άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί ο έλεγχος.
Σύμφωνα με τον Ted Nace, έναν από τους ερευνητές της «Global Energy Monitor», ότι από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2019, οι χώρες εκτός της Κίνας έκοψαν την ικανότητα παραγωγής άνθρακα κατά 8,1 GW. Την ίδια περίοδο, η Κίνα προσέθεσε 43 GW.
Το εντυπωσιακό στοιχείο της όλης ιστορίας, συνοψίζεται στο εξής δεδομένο: Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, η Κίνα κατασκευάζει περίπου 50% περισσότερα εργοστάσια άνθρακα από ό, τι είναι υπό κατασκευή σε όλες τις άλλες χώρες.
Μέχρι το 2020, η χώρα θα φτάσει τα 1.000 GW εγκατεστημένης ισχύος άνθρακα.

90006


Τι ανησυχεί τους ερευνητές

Η κυβέρνηση ανέφερε πως θέλει να στηριχθεί λιγότερο στον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας της χώρας.
Η πρόοδος που έχει σημειώσει, είναι ισχνή, καθώς το μερίδιο του άνθρακα από το 68% που βρισκόταν το 2012, έφτασε στο 59% το 2018.

Αυτό που αφορά τους ερευνητές είναι ότι εντός της Κίνας, οι ομάδες βιομηχανίας άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας πιέζουν για μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της συνολικής χωρητικότητας άνθρακα της χώρας.
«Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί ισχυροί εμπορικοί όμιλοι, οι οποίοι προτείνουν να αυξηθεί ο στόλος άνθρακα κατά 40%. Αυτό είναι η καθαρή τρέλα» είπε χαρακτηριστικά ο Ted Nace.
Τέλος, η Κίνα έχει έντονη δραστηριοποίηση στην χρηματοδότηση έργων άνθρακα και εκτός των «τειχών» της.
Συγκεκριμένα, καλύπτει οικονομικώς το ¼ του συνόλου των μονάδων άνθρακα σε Ν. Αφρική, Πακιστάν και Μπαγκλαντές. Τέτοιες βέβαια καταστάσεις προκαλούν την έντονη ανησυχία ανθρώπων της αγοράς αλλά και του επιστημονικού κλάδου, από το πεδίο της έρευνας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης