Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump υπογράφει το νομοσχέδιο για το Χόνγκ Κονγκ, στον αέρα η συμφωνία με την Κίνα

Ο Trump υπογράφει το νομοσχέδιο για το Χόνγκ Κονγκ, στον αέρα η συμφωνία με την Κίνα
Στο κόκκινο και πάλι οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας
Στην υπογραφή των νομοσχεδίων που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο και που προβλέπουν την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στο Χόνγκ Κόνγκ αναμένεται να προχωρήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κίνηση που αν επιβεβαιωθεί αναμένεται να εξοργίσει την Κίνα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για μια εμπορική συμφωνία.
Υπενθυμίζεται πως η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το κείμενο για την υπεράσπιση «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας» στο Χονγκ Κονγκ, τασσόμενη επί της ουσίας στο πλευρό των διαδηλωτών στο Χόνγκ Κόνγκ, οι οποίοι εδώ και πέντε μήνες είναι στους δρόμους.
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την απαγόρευση εξαγωγών μη θανατηφόρων μέσων αντιμετώπισης ταραχών, την ανά τακτά χρονικά διαστήματα αξιολόγηση του βαθμού αυτονομίας της πρώην βρετανικής αποικίας ώστε να κρίνεται εάν θα διατηρεί το ειδικό οικονομικό καθεστώς που της έχει χορηγήσει η Ουάσινγκτον και την επιβολή κυρώσεων σε κινέζους αξιωματούχους που κρίνεται ότι ενέχονται στην καταστολή των διαδηλώσεων στην περιοχή.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το ψήφισμα αυτό με 417 ψήφους υπέρ έναντι 1 κατά, μία ημέρα μετά την ομόφωνη έγκρισή του από τη Γερουσία.
Πλέον το νομοσχέδιο βρίσκεται στα χέρια του Donald Trump, ο οποίος έχει στη διάθεση του 10 ημέρες για να το υπογράψει προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους.
Θα πρόκειται για μια κίνηση που αναμφίβολα θα εξοργίσει το Πεκίνο, το οποίο σπεύδει να διαμηνύσει πως το ζήτημα με το Χόνγκ Κόνγκ είναι εσωτερικό θέμα της Κίνας και πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν τις παρεμβάσεις.
Μάλιστα η Κίνα έχει προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα σε περίπτωση οριστικής έγκρισης των νομοσχεδίων, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα βλάψει μόνο τα συμφέροντα της Κίνας και τις σινο-αμερικανικές σχέσεις αλλά θα πλήξει και τα αμερικανικά συμφέροντα.
Πάντως, ο Trump από την πλευρά του έχει προειδοποιήσει ότι εάν συμβεί κάτι άσχημο στο Χόνγκ Κόνγκ, αυτό θα λειτουργούσε αρνητικά και στις διαπραγματεύσεις για το τέλος του εμπορικού πολέμου
Κατά τη διάρκεια περιήγησής του σε εργοστάσιο της Apple, ο Trump επανέλαβε ότι η κινεζική κυβέρνηση επιθυμεί πολύ πιο διακαώς από τη δική του μια εμπορική συμφωνία την ώρα που πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο και ειδικοί αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι η «καταρχήν» συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο είναι απίθανο να υπογραφτεί φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης