Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Η ταχεία απολιγνιτοποίηση απάντηση της κυβέρνησης στην Κομισιόν

Η ταχεία απολιγνιτοποίηση απάντηση της κυβέρνησης στην Κομισιόν
Η εμπροσθοβαρής απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα συνδυαστεί με την έναρξη της Προθεσμιακής Αγοράς τον Φεβρουάριο
Με «σβήσιμο» σχεδόν του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το 2023 και ενεργοποίηση τον Φεβρουάριο του 2020 της προθεσμιακής αγοράς χρηματοοικονομικών προϊόντων ηλεκτρισμού χωρίς φυσική παράδοση, σχεδιάζει να απαντήσει η κυβέρνηση στις αιτιάσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί παραβίασης της δέσμευσης της χώρας να «ανοίξει» τη αγορά στον ανταγωνισμό.
Το σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιαστεί τον Ιανουάριο αφού πρώτα έχει ολοκληρωθεί το νέο business plan της ΔΕΗ και έχει σταλεί στην Κομισιόν το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Το κυβερνητικό σχέδιο όπως όλα δείχνουν θα προβλέπει ότι έως το 2023 θα έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, εκτός του Αγίου Δημητρίου 5 (375 MW) και της υπό κατασκευή σήμερα μονάδας Πτολεμαΐδα 5 (660 MW) οι οποίες μεταξύ των άλλων θα είναι αναγκαίες και για την διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος.
Άλλωστε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έχει κατ’ επανάληψη μιλήσει για εμπροσθοβαρές πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που θα ξεκινήσει το 2020 με «σβήσιμο» των σταθμών του Αμυνταίου και της Καρδιάς, ενώ παραμένει η πρωθυπουργική δέσμευση για πλήρη απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρισμού έως το 2028.

Κομισιόν: Αξιέπαινο βήμα προς τα εμπρός η απολιγνιτοποίηση

Η Κομισιόν στην 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας που δημοσιοποίησε χθες στηλιτεύει τις καθυστερήσεις στο άνοιγμα της αγοράς και δηλώνει ότι αναμένει διευκρινίσεις για τα μέτρα που θα αποκαταστήσουν την πρόσβαση όλων των παικτών στον λιγνίτη μέχρι την πλήρη κατάργησή του.
Υπογραμμίζει δε, την ότι η αποτυχία της εκποίησης των λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ αποδίδοντας ευθύνες στους χειρισμούς της προηγούμενης διοίκησης της επιχείρησης που οδήγησε σε παραβίαση της δέσμευσης για την αντιμονοπωλιακή πολιτική.
Σχολιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση η Κομισιόν το χαρακτηρίζει ως φιλόδοξο και σημειώνει ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτική δέσμευση και σαφήνεια, υπογραμμίζοντας πάντως ότι καταρχήν είναι ένα  πολύ αξιέπαινο βήμα προς τα εμπρός.

Απαραίτητη η αποσαφήνιση της φύσης των χρηματοπιστωτικών  προϊόντων

Ως αντικατάσταση των NOME, το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας έχει ανακοινώσει ότι θα επιταχύνει τη λειτουργία αγοράς προθεσμιακών προϊόντων χωρίς φυσική παράδοση.  
Ο σχεδιασμός αφορά στη δημιουργία  ορισμένων παραγώγων χρηματοπιστωτικών  προϊόντων μέχρι τον Φεβρουάριο, πριν από την έναρξη λειτουργίας του Target Model.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα η Κομισιόν αναφέρει πως μολονότι είναι θετικό, πρέπει να καθιερωθεί ένα σύστημα ώστε η ΡΑΕ να είναι σε θέση να παρακολουθεί και να λαμβάνει μέτρα σε περίπτωση καταχρηστικών συμπεριφορών, ενώ αναφέρει ότι μπορεί μεν να συμβάλει στη διατήρηση των νεοεισερχομένων στην αγορά, αλλά χρειάζονται περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη φύση των προσφερόμενων προϊόντων.
Προσθέτει δε ότι θα είναι δύσκολη η εργασία για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα, επομένως απαιτούνται αποφασιστικές προσπάθειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Κομισιόν κάνει αναλυτική αναφορά στο μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρισμού το οποίο το υπολογίζει σε 70%, εξαιρουμένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δεν ασκούν ανταγωνιστική πίεση στη χονδρική αγορά, καθώς επωφελούνται από ειδικό καθεστώς.  
Συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ, η εγκατεστημένη δυναμικότητα της ΔΕΗ είναι πιο κοντά στο 55%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης