Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Θετικά για τα κεφάλαια των τραπεζών τα δάνεια για το πράσινο αποτύπωμα

Θετικά για τα κεφάλαια των τραπεζών τα δάνεια για το πράσινο αποτύπωμα
Ποιες είναι οι έξι συστάσεις των κεντρικών τραπεζών
Τα δάνεια με πράσινο αποτύπωμα πολύ σύντομα όπως όλα δείχνουν θα μετρούν "θετικά" για τα κεφάλαια των τραπεζών καθώς θα είναι μειωμένος ο κίνδυνος ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ότι αφορά τα δάνεια αυτά.
Η συζήτηση στην Ευρώπη έχει ανοίξει και έχει ανοίξει διάπλατα.
Προκειμένου οι ευρωπαϊκές τράπεζες να περάσουν από τη χρηματοδότηση ρυπογόνων δραστηριοτήτων σε χρηματοδότηση πράσινων δραστηριοτήτων θα πρέπει να επεκταθούν κατά κάποιο τρόπο οι χορηγούμενες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς τις πράσινες δραστηριότητες.
Η παντός είδους χρηματοδότηση στην πράσινη ανάπτυξη που σχετίζεται με αιολικά πάρκα, ΑΠΕ  έως την απλή και επιδοτούμενη  ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών θα καλύπτεται από  περαιτέρω εγγυήσεις επομένως θα φέρει  μειωμένο κίνδυνο και ως εκ τούτου οι προβλέψεις που θεωρητικά απαιτούνται για τα  συγκεκριμένα δάνεια πρέπει να είναι μικρότερες.
Συμπερασματικά οι περιορισμένες προβλέψεις σημαίνουν ισχυρότερη κεφαλαιακή διάρθρωση για τα πιστωτικά ιδρύματα που χορηγούν παρόμοια δάνεια.
Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται καθώς εισέρχονται σε μια φάση εξωστρέφειας  συζητούν για νέα εργαλεία και προϊόντα.
Στο  πλαίσιο της διεθνούς επικαιρότητας και στα διάφορα road shows στα οποία συμμετέχουν έχουν ήδη ανοίξει οι συζητήσεις και για πράσινα προϊόντα και για το κατά πόσον τα πιστωτικά ιδρύματα  προετοιμάζονται για τη νέα εποχή η οποία δεν προβλέπει μόνον επενδύσεις με πράσινο αποτύπωμα αλλά και  αντίστοιχο περιορισμό της χρηματοδότησης επενδύσεων που αφήνουν ρύπους παρακολουθώντας τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τάσεις.
Και επειδή η χώρα μας θα πρέπει σύντομα να αναζητήσει τρόπους αντιστάθμισης των δανείων για δραστηριότητες ρυπογόνες όπως πχ. τομείς της ναυτιλίας σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες.
Η λογική αυτή για τις ελληνικές τράπεζες θα παίξει ρόλο εξαιρετικά βοηθητικό κυρίως επειδή οι τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτήσουν την εθνική οικονομία αλλά πρέπει να το κάνουν με το μικρότερο δυνατό κόστος για τα κεφάλαιά τους.
Την αναθεώρηση των κριτηρίων κινδύνου για τη δανειακή έκθεση των τραπεζών επιβάλλουν σταδιακά τα μέτρα που λαμβάνονται για την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, αφού οι δανειοδοτήσεις σε εταιρίες με ρυπογόνες δραστηριότητες έχουν ήδη αρχίσει να θεωρούνται ότι αυξάνουν τον παράγοντα κινδύνου , ενώ πολλές από τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες έχουν περιορίσει σημαντικά ή ακόμα και καταργήσει τις χορηγήσεις σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε ρυπογόνους, φθίνοντες κλάδους όπως πχ τα ορυχεία άνθρακα, η ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα κλπ.
Το θέμα απασχολεί τις εποπτικές αρχές των τραπεζών με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες 34 εθνικές κεντρικές τράπεζες να έχουν συστήσει το Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοοικονομικό Σύστημα, το NGFS.  
Σε σχετική πρόσφατη  έκθεση,  η NGFS αναγνωρίζει ως ισχυρό ενδεχόμενο τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο που σχετίζεται με το Κλίμα, εκτιμώντας ότι σήμερα δεν αντανακλάται πλήρως στις αξιολογήσεις ενεργητικού.
Προς το παρόν η NGFS, ως συνασπισμός των προθύμων, δεν έχει προχωρήσει σε υποχρεωτικά μέτρα και περιορίζεται σε συστάσεις. Είναι όμως θέμα χρόνου, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, οι συστάσεις αυτές να γίνουν υποχρεωτικές
 
Οι έξι συστάσεις των κεντρικών τραπεζών
 
1) Ενσωμάτωση των κινδύνων που συνδυάζονται με το Κλίμα στην εποπτεία χρηματοοικονομικής σταθερότητας και στην μικροεποπτεία
2) Ενσωμάτωση παραμέτρων που σχετίζονται με την βιωσιμότητα και τη διατηρησιμότητα στο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο
3) Καλύτερη πληροφόρηση: H NGFS προτείνει στις αρμόδιες αρχές να ενημερώνουν για τα δεδομένα που σχετίζονται με την Αξιολόγηση Ρίσκου Κλίματος (`CRA) και όταν είναι εφικτό να στοιχεία αυτά να είναι δημόσια προσβάσιμα
4) Οικοδόμηση επίγνωσης και ανάπτυξη του κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού με ενθάρρυνση της τεχνικής βοήθειας και της διάχυσης της γνώσης
Οι συστάσεις 5 και 6 δεν εμπίπτουν ακριβώς στη δικαιοδοσία των κεντρικών τραπεζών αλλά αφορούν σε δράσεις που μπορούν να προωθήσουν οι πολιτικοί  που λαμβάνουν αποφάσεις, προκειμένου να διευκολύνουν το έργο των κεντρικών τραπεζών και των εποπτικών αρχών.
5) Διαφάνεια και συνεχής ενημέρωση σε διεθνές επίπεδο για τα δεδομένα που σχετίζονται με το Κλίμα και το Περιβάλλον
6) Στήριξη της δημιουργίας ενός συστήματος ταξινόμησης των οικονομικών δραστηριοτήτων : Στόχος είναι η ανάπτυξη μίας κατηγοριοποίησης που θα αυξάνει τη διαφάνεια` σχετικά με το ποιές οικονομικές δραστηριότητες συμβάλουν στη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα, καθώς και ποιες οικονομικές δραστηριότητες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον περιβαλλοντικό κίνδυνο. Μία τέτοια κατάταξη θα επέτρεπε τον προσδιορισμό των χρηματοοικονομικών οργανισμών ανάλογα με το πώς διαχειρίζονται τις παραμέτρους Κλίμα και Περιβάλλον, καθώς και την αξιολόγησή τους με βάση τους κινδύνους που σχετίζονται με το Κλίμα και το Περιβάλλον

Η ενσωμάτωση του κριτηρίου του Κλίματος  αλλάζει  εκ βάθρων το προφίλ της  τραπεζικής χρηματοδότησης, καθώς πολλές, από τις παραδοσιακές οικονομικές  δραστηριότητες του περασμένου αιώνα δεν θα είναι πια επιλέξιμες για χρηματοδότηση αλλά και όποτε γίνονται επιλέξιμες θα επιβαρύνονται με υψηλά επιτόκια ή επασφάλιστρα κινδύνου, λόγω της έκθεσης της ίδιας της τράπεζας στον κίνδυνο Κλίματος.
Η μετάβαση στην οικονομία του χαμηλού άνθρακα ή του μηδενικού άνθρακα,  όπως είναι ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για το 2050, εκτιμάται ότι δημιουργεί παγκοσμίως την ανάγκη για επενδύσεις ύψους 90 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως το 2030. Οι τράπεζες στο νέο αυτό επενδυτικό γίγνεσθαι έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης