Ο υπολογισμός των χρεώσεων του δικτύου θα πρέπει να γίνεται βάσει της μέγιστης ισχύος και όχι βάσει της κατανάλωσης
Την άμεση υιοθέτηση μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών έντασης ενέργειας που τροφοδοτούνται στη μέση τάση, κυρίως μέσω της μείωσης ρυθμιζόμενων χρεώσεων, ζητεί η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), επισημαίνοντας την ανάγκη άσκησης μιας βιομηχανικής - ενεργειακής πολιτικής που θα στηρίξει την εγχώρια παραγωγή κλάδων όπως οι χαρτοβιομηχανία, η υαλουργία, η κλωστοϋφαντουργία, η κεραμοποιία κλπ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα κράτη μέλη Ε.Ε. ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών τους που επιβαρύνονται υπέρμετρα από το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνοντας ανάλογα μέτρα.
Έτσι, όπως αναφέρει μελέτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας του Βελγίου, οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία) εφαρμόζουν σημαντικές εκπτώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού των βιομηχανιών έντασης ενέργειας κυρίως σε ότι αφορά τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τους φόρους. Μάλιστα ο Βέλγος Ρυθμιστής εμμέσως πλην σαφώς προτείνει τη λήψη αντίστοιχων μέτρων και στο Βέλγιο όπου πάντως εφαρμόζονται ήπιες οριζόντιες εκπτώσεις σε όλες τις βιομηχανίες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να εφαρμοστεί με βάση τις Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις στην ενέργεια και περιβάλλον (EEAG 2014), οι οποίες περιλαμβάνουν κριτήρια για τον καθορισμό των βιομηχανιών έντασης ενέργειας.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μια βιομηχανία χαρακτηρίζεται ως έντασης ενέργειας όταν ο λόγος του συνολικού ετήσιου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας ως ποσοστό της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας της εν λόγω βιομηχανίας (Ηλεκτρική Ένταση) υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο ποσοστό.
Αναχρονιστικός τρόπος διάκρισης των βιομηχανικών καταναλωτών
Στο σημείο αυτό η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει ένα ακόμη πρόβλημα που αφορά τις ελληνικές βιομηχανίες.
Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία εφαρμόζει ακόμη την ξεπερασμένη πολιτική διάκρισης των βιομηχανικών καταναλωτών με βάση το δίκτυο τάσης στο οποίο είναι συνδεδεμένοι ως μέσο ένδειξης του μεγέθους κατανάλωσης (υψηλή τάση/μέση τάση).
Η ΕΒΙΚΕΝ που έχει θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα στον αρμόδιο υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά, υπογραμμίζει ότι η μέθοδος αυτή υπολογισμού της ενεργειακής έντασης των επιχειρήσεων επί της ουσίας εισάγει διάκριση σε βάρος των βιομηχανιών έντασης ενέργειας που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο μέσης τάσης.
Και τούτο διότι οι συγκεκριμένες βιομηχανίες (χαρτοβιομηχανίες, υαλουργίες, κλωστοϋφαντουργίες, κ.α.) υπόκεινται σε διπλάσιο ΕΦΚ σε σχέση με τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στην υψηλή τάση όπως για παράδειγμα το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.
Επίσης, η ενιαία αντιμετώπιση όλων των καταναλωτών στη μέση τάση, ανεξάρτητα του εάν είναι έντασης ενέργειας ή του μεγέθους κατανάλωσης, καταλήγει σε υπέρμετρη επιβάρυνση των βιομηχανιών έντασης ενέργειας, οι οποίες στο σύνολο τους έχουν μεγαλύτερο μέγεθος κατανάλωσης και πιο σταθερό προφίλ σε σχέση με τους υπόλοιπους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στην μέση τάση.
Πέραν του ΕΦΚ, η χρέωση του δικτύου διανομής για τις βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση παρά το γεγονός ότι έχουν σταθερό προφίλ είναι κατά πολύ υψηλότερη από αυτή που ισχύει για τις βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες στην υψηλή τάση.
Η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζει ότι οι χρεώσεις του δικτύου θα πρέπει να υπολογίζονται βάσει της μέγιστης ισχύος (όπως ισχύει για τις βιομηχανίες στην υψηλή τάση) και όχι βάσει της κατανάλωσης.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση που έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι ενδιαφέρεται να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή, καλείται να εξετάσει τη λήψη μέτρων που είναι σύννομα με το ευρωπαϊκό δίκαιο και θα συμβάλλουν στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας και ιδιαίτερα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας, όπως άλλωστε κάνουν οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
www.worldenergynews.gr