Ενέργεια

Energean: Τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020 ο στόχος για την πιλοτική γεώτρηση στο Δ. Κατάκολο

Energean: Τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020 ο στόχος για την πιλοτική γεώτρηση στο Δ. Κατάκολο
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαβούλευση για τον προκαταρκτικό προσδιορισμό των περιβαλλοντικών απαιτήσεων
Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημόσια διαβούλευση για τον προκαταρκτικό προσδιορισμό των περιβαλλοντικών απαιτήσεων, της Α’ φάσης του έργου ανάπτυξη του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο Δυτικό Κατάκολο που έχει αναλάβει η «Energean Oil and Gas».
Μετά την ολοκλήρωση της φάσης της διαβούλευσης θα πρέπει να υπάρξει γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο και εν συνεχεία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Εφόσον στις αρχές του 2020 δοθεί η έγκριση από το ΥΠΕΝ η εταιρία θα προχωρήσει στην αναζήτηση γεωτρύπανου, με στόχο η πιλοτική ερευνητική γεώτρηση να γίνει το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2020.
Τα αποτελέσματα της γεώτρησης θα αποτελέσουν τη βάση για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος η οποία πάντως εξαρτάται και από τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την διεθνή πετρελαϊκή αγορά.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις το μέγεθος του κοιτάσματος ανέρχεται σε 10,5 εκατ βαρέλια πετρελαίου.

Συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες

Στο πλαίσιο αυτό γίνονται σειρά συναντήσεων ενημερώσεις των τοπικών παραγόντων από εκπροσώπους της εταιρίας.
Χθες ο δρ Ντίνος Νικολάου Τεχνικός Σύμβουλος της Energean, ο μηχανικός Αρτέμης Μπαρμπούνης και ο Σωτήρης Χιωτάκης, υπεύθυνος Επικοινωνίας της εταιρίας, συμμετείχαν σε τετράωρη ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου με τη συμμετοχή του Διευθυντή Τεχνικών Έργων και της Προϊσταμένης του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Ηλείας, του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πρόνοιας και Υγείας Δήμου Πύργου, o Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Πύργου, ο πρόεδρος της τ.κ. Κατακόλου με τον Τεχνικό του Σύμβουλο και μέλη ΔΣ Ν.Ε. Ηλείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, αναλύθηκαν διεξοδικά όλες οι πτυχές του έργου, με ιδιαίτερη αναφορά στις περιβαλλοντικές παραμέτρους.
Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να θέσουν τα ερωτήματά τους καθώς και τις όποιες ανησυχίες –προβληματισμούς, ενώ σχετικές απαντήσεις δόθηκαν από τους παριστάμενους εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας.

Τεράστια επένδυση

Μετά τη συνάντηση ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι: «Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος υδρογονανθράκων του Δυτικού Κατακόλου είναι μια τεράστια επένδυση, η οποία θα θέσει τα θεμέλια δημιουργίας ενός ισχυρού αναπτυξιακού πόλου γενικότερα για την περιοχή της Ηλείας.
Ανεξάρτητα όμως από τα οικονομικά οφέλη, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε περιφερειακό και σε εθνικό, αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει όλους μας είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Μόνο μέσα από την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή φορέων και κοινωνίας θα μπορέσει να υπάρξει ορθός προσδιορισμός των Περιβαλλοντικών προδιαγραφών, που πρέπει να φέρει το εν λόγω έργο».
Από την πλευρά του τεχνικός σύμβουλος της «Energean Oil and Gas» δρ. Νικολάου,  αφού πρώτα αναφέρθηκε στις γραφειοκρατικές ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στους κανόνες ασφαλείας και στους περιβαλλοντολογικούς όρους   που έχουν τεθεί και οι οποίοι καθιστούν πλήρως ασφαλή την όλη διαδικασία.
Μάλιστα χαρακτηριστικά απαντώντας σε  ερωτήματα ο κ Νικολάου επισήμανε ότι στις 1.000.000 εργατοώρες της εταιρείας, σε αντίστοιχες εκμεταλλεύσεις, δεν έχει προκληθεί το παραμικρό ατύχημα  ενώ τόνισε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Καβάλας – Θάσου όπου εκεί πρώτα λειτούργησε η εκμετάλλευση του κοιτάσματος και μετά αναπτύχθηκε η τουριστική δραστηριότητα.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης