«Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως πρεσβευτές του Αραβικού κόσμου στην Ευρώπη», είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου
Σημαντικές προσωπικότητες της ΝΑ Μεσογείου και των Αραβικών χωρών παρευρέθηκαν και μίλησαν για τις νέες γεωπολιτικές δομές, την οικονομική και ενεργειακή ανάπτυξη αλλά και τις πολιτικές ισορροπίες στο διάρκεια της 4ης Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης.
Νίκος Αναστασιάδης: Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου
«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου», δήλωσε από το βήμα της 4ου Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης που διεξάγεται στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι η πρόθεση της Λευκωσίας είναι να εκμεταλλευτεί τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Αφού συνεχάρη τους διοργανωτές της 4ης Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετέφερε από την Κύπρο το μήνυμά του για ενίσχυση των δεσμών στην περιοχή, ενώ χαρακτήρισε «ορόσημο» τη Σύνοδος που έγινε στην Αίγυπτο.
Ο κύριος Αναστασιάδης τόνισε ότι η παρούσα Διάσκεψη, όπως και οι προηγούμενες, λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο έντονων εξελίξεων και προκλήσεων στην περιοχή. Και απαρίθμησε αυτές τις προκλήσεις, μιλώντας για την τρομοκρατία, το θρησκευτικό φονταμενταλισμό, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις παραβιάσεις εδαφικής ακεραιότητας, όπως «η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα σε αιτήσεις ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό της και τόνισε ότι απαιτούνται αποφασιστικά βήματα για να ληφθούν μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τις αιτίες που γέννησαν το πρόβλημα. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Αφρικής, όπου ήδη προγραμματίζεται τεράστια ευρωπαϊκή βοήθεια για να γίνουν οι επενδύσεις που θα συγκρατήσουν τον πληθυσμό. Ενώ έδωσε έμφαση και στην ανάγκη για οριστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και όσων την υποθάλπουν.
«Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως πρεσβευτές του Αραβικού κόσμου στην Ευρώπη», είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου και τόνισε την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία και αλληλεπίδραση μεταξύ της Ευρώπης και των Αραβικών χωρών. «Η θέση της Κύπρου είναι ότι με τη συνεργασία θα προωθήσουμε την ειρήνη και την ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι οι συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Κύπρος δε στρέφονται εναντίον καμίας τρίτης χώρας. «Και απαντώ σε κάποιους που υποστηρίζουν ότι η Κύπρος δρα για να απομονώσει την Τουρκία. Το αντίθετο. Η συμμετοχή κάθε χώρας είναι ευπρόσδεκτη, δεδομένου βεβαίως ότι τηρεί τους κανόνες της καλής γειτονίας», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η Λευκωσία ουδέποτε αγνοήσε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες της και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει προτάσεις, μεταξύ τους για τη λύση του Κυπριακού, και τη διαμόρφωση μίας διζωνικής χώρας που θα εξασφαλίζει όλους τους κατοίκους. «Είμαστε ένα ανεξάρτητο κράτος, δεν έχουμε ανάγκη από κηδεμόνες, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά μεταξύ μας, όπως κάναμε για αιώνες», είπε.
Ο Ahmed Aboul Gheit Secretary General, the League of Arab States, στην ομιλία του στην 4η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη, ξεκίνησε κάνοντας λόγο ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που ενώνουν Αραβικό κόσμο και Ευρώπη από αυτά που τους χωρίζουν. «Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των λαών της Μεσογείου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ahmed Aboul Gheit.
Βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν Ευρώπη και Αραβικός κόσμος είναι οι τεράστιες αλλαγές που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια αρκετών χώρων, σύμφωνα με τον κ. Gheit, φέρνοντας ως παράδειγμα την χώρα του την Αίγυπτο, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας.
Αναφερόμενος στην Αραβική Άνοιξη ο κ. Gheit τόνισε πως δυστυχώς δεν ήταν «άνοιξη» αλλά καταστροφή για τον αραβικό κόσμο καθώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα όπως η Συρία, η Υεμένη, η Λιβύη.
Ο κ. Gheit ανέφερε πως οι δεσμοί της Ευρώπης με τον Αραβικό κόσμο είναι ιστορικοί και βασίζονται σε στις πολύ καλές σχέσεις των λαών.
Κλείνοντας ο κ. Gheit τόνισε πως εργαζόμαστε για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Ευρώπης και Αραβικού κόσμου, ενώ ανέφερε πως «αγκάθι» αποτελεί η μη λύση παλαιστινιακού ζητήματος.
Τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες, που έχει η διαδικασία εισόδου της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ana Brnabic, από το βήμα της 4ης Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης. Η πρωθυπουργός της Σερβίας εξήγησε ότι εκπροσωπεί μία χώρα που βρίσκεται σε διαδικασία εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ακόμα να είναι μέλος και αυτό, όπως είπε, προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες, αλλά και μοναδικές προκλήσεις.
Η Σερβία συνεργάζεται με όλες τις χώρες του κόσμου και μπορώ να πω ότι η Σερβία έχει μία πάρα πολύ καλή σχέση με την ΕΕ και τις αγορές, είπε η κ. Brnabic προσθέτοντας ότι σχεδόν το 65% των εξαγωγών της Σερβίας κατευθύνονται προς την ΕΕ, αλλά η χώρα της έχει και ισχυρή συνεργασία με την Κίνα, με πρωτοβουλία του Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ.
Αναλύοντας τη σκέψη της, η πρωθυπουργός της Σερβίας, είπε ότι η χώρα της έχει επίσης ισχυρή συνεργασία με την Ευρασία και την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε στη Μόσχα για να υπογράψει συνεργασία μεταξύ της Σερβίας και της Ευρασιατικής Ένωσης, μία συμφωνία που δίνει πρόσβαση σε μία αγορά εκατομμυρίων πολιτών.
Εξήγησε ότι η Σερβία θα πρέπει όταν μπει στην ΕΕ, να παραιτηθεί από τις διμερείς συνεργασίες, «όμως μέχρι τότε μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτές». Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα έχει παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις με τις χώρες του Αραβικού κόσμου, ενώ σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times, τα τελευταία χρόνια η Σερβία έγινε η πρώτη χώρα – με βάση το μέγεθός της – για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Μάλιστα, οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της ανεργίας από πάνω από 25% σε 10% που είναι σήμερα, ενώ εκτίμησε ότι σε μερικούς μήνες το ποσοστό θα είναι μονοψήφιο, που θα είναι μία ιστορική επιτυχία για τη χώρα.
Το μήνυμά μου είναι, «ας γυρίσουμε στα βασικά», είπε η πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι το ζητούμενο είναι ο διάλογος και η συνεργασία και όχι ο προστατευτισμός, που το τελευταίο διάστημα κερδίζει διαρκώς έδαφος. Κατέληξε λέγοντας ότι χρειαζόμαστε – σε θέματα μετανάστευσης – μία Ευρω-Αραβική πολιτική.
O Andrej Plenkovic, πρωθυπουργός της Κροατίας, στην ομιλία του στην 4η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη ανέφερε πως χρειάζεται να ανοιχθούν νέοι δίαυλοι επικοινωνίας και να συνεχίσει σφυρηλατείται ο διάλογος μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού κόσμου.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, οι χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στον τομέα της οικονομίας, της ασφάλειας και της μετανάστευσης, με αποτέλεσμα να είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να υπάρξει μια συνεχής ατζέντα διαλόγου για την επίλυση των συνεχών κρίσεων. Ο κ. Plenkovic ανέφερε πως η έξαρση της μεταναστευτικής κρίσης επηρέασε σημαντικά τις φιλοδοξίες που υπήρχαν για την Μεσόγειο η οποία αποτελεί πεδίο συνεργασίας τριών ηπείρων.
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας τόνισε ότι ο διάλογος και η συνεργασία των χωρών της Μεσογείου πρέπει να είναι συνεχής έτσι ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί ασφάλειας αλλά και η οικονομική συνεργασία. Αναφερόμενος στο Brexit, o κ. Plenkovic ανέ φερε ότι δημιουργεί νέες προκλήσεις για την Ευρώπη.
Κλείνοντας ο κ. Plenkovic ανέφερε ότι η Κροατία θα βοηθήσει τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία) να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Edi Rama: Ό,τι συμβαίνει στον Αραβικό κόσμο επηρεάζει και την Ευρώπη
«Ζώντας σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης, γεωγραφικά και πολιτιστικά, είμαστε σε θέση να κατανοούμε καλύτερα γιατί είναι τόσο σημαντική η συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και του Αραβικού κόσμου». Με αυτή τη διαπίστωση ξεκίνησε την παρέμβασή του στην 4η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama, τονίζοντας πως «ό,τι συμβαίνει στον Αραβικό κόσμο επηρεάζει και την Ευρώπη» και οι εξελίξεις έχουν καταστήσει σαφέστατη αυτή την αλληλο-εξάρτηση.
Όπως είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός, υπάρχει αλληλεξάρτηση σε μία σειρά θεμάτων, σε οικονομικό, πολιτικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Αλβανία βιώνει μία ιδιαίτερη κατάσταση στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, εξ αιτίας του Ιράν, καθώς εκεί έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες αντιφρονούντες.
Η Αλβανία βοηθά ανθρώπους που είναι σε απόγνωση και που έχουν φύγει από περιοχές που είναι σε πόλεμο, είπε προσθέτοντας ότι τα Τίρανα έχουν πολύ φιλικές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο και ότι επιθυμούν την ενίσχυση αυτών των σχέσεων.
Πολλοί όταν μιλούν για τον Αραβικό κόσμο σκέφτονται το πετρέλαιο και το χρήμα, όμως τα οφέλη είναι πολύ πιο σύνθετα, υπάρχει τεχνογνωσία, υπάρχουν οφέλη σε πολλούς τομείς. «Θέλουμε να συσφίξουμε τις σχέσεις μας γιατί έχουμε πολλά να μάθουμε από τους Άραβες φίλους μας», τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι η Αλβανία θα έχει το 2020 την Προεδρία του ΟΑΣΕ.
Ο Nabil Aburudainah, αναπληρωτής πρωθυπουργός του κράτους της Παλαιστίνης, στην ομιλία του στην 4η Ευρω - Αραβική Διάσκεψη, τόνισε πως εάν δεν επιλυθεί το παλαιστινιακό ζήτημα, τότε οι πόλεμοι θα συνεχιστούν στην Μέση Ανατολή με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι προσφυγικές ροές προς τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κ. Aburudainah ανέφερε πως Ευρώπη και Αραβικός κόσμος έχουν ιστορικούς και παραδοσιακούς δεσμούς και τόνισε πώς η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει στην επίτευξη της ειρήνης και να σταματήσουν οι ατέρμονοι πόλεμοι.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ, ο κ. Aburdeineh τόνισε πως η Ιερουσαλήμ είναι μια πόλη ιερή τόσο για τους Χριστιανούς όσο και για τους μουσουλμάνους, και η διευθέτηση τόσο του παλαιστινιακού ζητήματος όσο και της Ιερουσαλήμ αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
«Πρέπει να δουλέψουμε για την ειρήνη». Αυτό ήταν το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Massimo D’ Alema, κατά την παρέμβασή του στην 4η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη που γίνεται στην Αθήνα. Ο πρώην πρωθυπουργός, που, όπως είπε, πέρασε όλη τη ζωή του για τη συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαίων και των Αράβων, τόνισε ότι «η θάλασσά μας βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής».
Μίλησε, επίσης, για το δρόμο του μεταξιού και τις τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει για την περιοχή, ωστόσο οι χώρες έχουν να αντιμετωπίσουμε και τεράστιες προκλήσεις. «Δείτε πόσοι άνθρωποι πέθαναν προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα», είπε ο Massimo D’ Alema, κάνοντας ταυτόχρονα αυτοκριτική και λέγοντας ότι η Δύση φέρει μέρος της ευθύνης για την κατάσταση. «Το σχέδιο μας προκάλεσε φονταμενταλιστική αντίδραση. Δεν πιστεύω ότι τα μοντέλα πρέπει να επιβάλλονται έξωθεν. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουμε τη αξιοπιστία μας και να αυξήσει την επιρροή της η Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για το διχασμό που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, τον οποίο απέδωσε στα διαφορετικά συμφέροντα.
Ωστόσο, τόνισε ότι το πραγματικό μας συμφέρον έχει να κάνει με την ειρήνη και τη σταθερότητα και ότι η ασφάλειά μας εδώ στην Ευρώπη εξαρτάται από την ύπαρξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. «Πρέπει να δουλέψουμε για την ειρήνη. Όχι μόνο να σταματήσουμε τις εντάσεις και τις συγκρούσεις, αλλά να ανακόψουμε και τις αιτίες των εντάσεων», τόνισε.
Κατέληξε κάνοντας εκτενή αναφορά στο θέμα της Παλαιστίνης. Άσκησε κριτική σε κάποιους που πίστευαν ότι το Παλαιστινιακό ανήκει στο παρελθόν και τόνισε ότι «κατά την άποψή μου το ζήτημα αυτό παραμένει κεντρικό για το μέλλον της Μεσογείου και των Ευρω-Αραβικών σχέσεων». Είπε ότι θα πρέπει να ενεργήσουμε σοβαρά και να εξετάσουμε πώς ζουν οι Παλαιστίνιοι υπό κατοχή χωρίς δικαιώματα και πρόσθεσε: «Ήρθε η ώρα να δράσουμε, η Ευρώπη και ο Αραβικός κόσμος, επειδή είναι προς το συμφέρον μας».
Ο Francois Fillon, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, στην ομιλία του στην 4η Ευρω - Αραβική Διάσκεψη τόνισε πως πριν η Ευρώπη επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με τον Αραβικό κόσμο, θα πρέπει η ίδια να απαντήσει σε βασικά ζητήματα που ταλανίζουν τη γεωπολιτική σκακιέρα όπως το Brexit, η ένταση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας και η άνοδος του φονταμενταλισμού.
Παράλληλα ο κ. Fillon ανέφερε πως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, που επηρεάζει το σύνολο των πολιτικών, θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο και τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Fillon τόνισε πως τα λάθη των ΗΠΑ στην εξωτερική τους πολιτική έχουν προκαλέσει χάος στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ατέρμονες πολεμικές διαμάχες.
Σε αυτές τις προκλήσεις η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη τόνισε ο κ. Fillon, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η Ευρώπη έχει εισέλθει σε ένα επικίνδυνο σπιράλ εσωστρέφειας. Σύμφωνα με τον κ. Fillon το μεταναστευτικό έχει προκαλέσει φόβο στους ευρωπαίους πολίτες καθώς εκτιμούν ότι αποτελεί απειλή για τον τρόπο ζωής τους.
Παράλληλα ο κ. Fillon εκτίμησε ότι η ειρήνευση στην Μέση Ανατολή είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.
Τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της και να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα όπως το θέμα της ασφάλειας, της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, της τεχνολογία –καινοτομίας, και τις προκλήσεις που πηγάζουν από την εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας. Σύμφωνα με τον κ. Fillon, τα λάθη στη σχέση με τη Ρωσία αποξένωσαν την Μοσχα και οδήγησαν στο ζήτημα της Ουκρανίας αλλά και στη σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας και Κίνας.
Κλείνοντας, ο κ. Fillon τόνισε πως η Ευρώπη για να είναι αξιόπιστος εταίρος του Αραβικού κόσμου θα πρέπει πρώτα να απαντήσει στα δικά της υπαρξιακά διλήμματα.
Νίκος Αναστασιάδης: Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου
«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου», δήλωσε από το βήμα της 4ου Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης που διεξάγεται στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι η πρόθεση της Λευκωσίας είναι να εκμεταλλευτεί τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Αφού συνεχάρη τους διοργανωτές της 4ης Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετέφερε από την Κύπρο το μήνυμά του για ενίσχυση των δεσμών στην περιοχή, ενώ χαρακτήρισε «ορόσημο» τη Σύνοδος που έγινε στην Αίγυπτο.
Ο κύριος Αναστασιάδης τόνισε ότι η παρούσα Διάσκεψη, όπως και οι προηγούμενες, λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο έντονων εξελίξεων και προκλήσεων στην περιοχή. Και απαρίθμησε αυτές τις προκλήσεις, μιλώντας για την τρομοκρατία, το θρησκευτικό φονταμενταλισμό, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις παραβιάσεις εδαφικής ακεραιότητας, όπως «η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα σε αιτήσεις ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό της και τόνισε ότι απαιτούνται αποφασιστικά βήματα για να ληφθούν μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τις αιτίες που γέννησαν το πρόβλημα. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Αφρικής, όπου ήδη προγραμματίζεται τεράστια ευρωπαϊκή βοήθεια για να γίνουν οι επενδύσεις που θα συγκρατήσουν τον πληθυσμό. Ενώ έδωσε έμφαση και στην ανάγκη για οριστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και όσων την υποθάλπουν.
«Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως πρεσβευτές του Αραβικού κόσμου στην Ευρώπη», είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου και τόνισε την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία και αλληλεπίδραση μεταξύ της Ευρώπης και των Αραβικών χωρών. «Η θέση της Κύπρου είναι ότι με τη συνεργασία θα προωθήσουμε την ειρήνη και την ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι οι συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Κύπρος δε στρέφονται εναντίον καμίας τρίτης χώρας. «Και απαντώ σε κάποιους που υποστηρίζουν ότι η Κύπρος δρα για να απομονώσει την Τουρκία. Το αντίθετο. Η συμμετοχή κάθε χώρας είναι ευπρόσδεκτη, δεδομένου βεβαίως ότι τηρεί τους κανόνες της καλής γειτονίας», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η Λευκωσία ουδέποτε αγνοήσε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες της και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει προτάσεις, μεταξύ τους για τη λύση του Κυπριακού, και τη διαμόρφωση μίας διζωνικής χώρας που θα εξασφαλίζει όλους τους κατοίκους. «Είμαστε ένα ανεξάρτητο κράτος, δεν έχουμε ανάγκη από κηδεμόνες, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά μεταξύ μας, όπως κάναμε για αιώνες», είπε.
Ο Ahmed Aboul Gheit Secretary General, the League of Arab States, στην ομιλία του στην 4η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη, ξεκίνησε κάνοντας λόγο ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που ενώνουν Αραβικό κόσμο και Ευρώπη από αυτά που τους χωρίζουν. «Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των λαών της Μεσογείου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ahmed Aboul Gheit.
Βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν Ευρώπη και Αραβικός κόσμος είναι οι τεράστιες αλλαγές που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια αρκετών χώρων, σύμφωνα με τον κ. Gheit, φέρνοντας ως παράδειγμα την χώρα του την Αίγυπτο, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας.
Αναφερόμενος στην Αραβική Άνοιξη ο κ. Gheit τόνισε πως δυστυχώς δεν ήταν «άνοιξη» αλλά καταστροφή για τον αραβικό κόσμο καθώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα όπως η Συρία, η Υεμένη, η Λιβύη.
Ο κ. Gheit ανέφερε πως οι δεσμοί της Ευρώπης με τον Αραβικό κόσμο είναι ιστορικοί και βασίζονται σε στις πολύ καλές σχέσεις των λαών.
Κλείνοντας ο κ. Gheit τόνισε πως εργαζόμαστε για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Ευρώπης και Αραβικού κόσμου, ενώ ανέφερε πως «αγκάθι» αποτελεί η μη λύση παλαιστινιακού ζητήματος.
Η Σερβία συνεργάζεται με όλες τις χώρες του κόσμου και μπορώ να πω ότι η Σερβία έχει μία πάρα πολύ καλή σχέση με την ΕΕ και τις αγορές, είπε η κ. Brnabic προσθέτοντας ότι σχεδόν το 65% των εξαγωγών της Σερβίας κατευθύνονται προς την ΕΕ, αλλά η χώρα της έχει και ισχυρή συνεργασία με την Κίνα, με πρωτοβουλία του Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ.
Αναλύοντας τη σκέψη της, η πρωθυπουργός της Σερβίας, είπε ότι η χώρα της έχει επίσης ισχυρή συνεργασία με την Ευρασία και την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε στη Μόσχα για να υπογράψει συνεργασία μεταξύ της Σερβίας και της Ευρασιατικής Ένωσης, μία συμφωνία που δίνει πρόσβαση σε μία αγορά εκατομμυρίων πολιτών.
Εξήγησε ότι η Σερβία θα πρέπει όταν μπει στην ΕΕ, να παραιτηθεί από τις διμερείς συνεργασίες, «όμως μέχρι τότε μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτές». Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα έχει παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις με τις χώρες του Αραβικού κόσμου, ενώ σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times, τα τελευταία χρόνια η Σερβία έγινε η πρώτη χώρα – με βάση το μέγεθός της – για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Μάλιστα, οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της ανεργίας από πάνω από 25% σε 10% που είναι σήμερα, ενώ εκτίμησε ότι σε μερικούς μήνες το ποσοστό θα είναι μονοψήφιο, που θα είναι μία ιστορική επιτυχία για τη χώρα.
Το μήνυμά μου είναι, «ας γυρίσουμε στα βασικά», είπε η πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι το ζητούμενο είναι ο διάλογος και η συνεργασία και όχι ο προστατευτισμός, που το τελευταίο διάστημα κερδίζει διαρκώς έδαφος. Κατέληξε λέγοντας ότι χρειαζόμαστε – σε θέματα μετανάστευσης – μία Ευρω-Αραβική πολιτική.
O Andrej Plenkovic, πρωθυπουργός της Κροατίας, στην ομιλία του στην 4η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη ανέφερε πως χρειάζεται να ανοιχθούν νέοι δίαυλοι επικοινωνίας και να συνεχίσει σφυρηλατείται ο διάλογος μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού κόσμου.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, οι χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στον τομέα της οικονομίας, της ασφάλειας και της μετανάστευσης, με αποτέλεσμα να είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να υπάρξει μια συνεχής ατζέντα διαλόγου για την επίλυση των συνεχών κρίσεων. Ο κ. Plenkovic ανέφερε πως η έξαρση της μεταναστευτικής κρίσης επηρέασε σημαντικά τις φιλοδοξίες που υπήρχαν για την Μεσόγειο η οποία αποτελεί πεδίο συνεργασίας τριών ηπείρων.
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας τόνισε ότι ο διάλογος και η συνεργασία των χωρών της Μεσογείου πρέπει να είναι συνεχής έτσι ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί ασφάλειας αλλά και η οικονομική συνεργασία. Αναφερόμενος στο Brexit, o κ. Plenkovic ανέ φερε ότι δημιουργεί νέες προκλήσεις για την Ευρώπη.
Κλείνοντας ο κ. Plenkovic ανέφερε ότι η Κροατία θα βοηθήσει τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία) να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Edi Rama: Ό,τι συμβαίνει στον Αραβικό κόσμο επηρεάζει και την Ευρώπη
«Ζώντας σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης, γεωγραφικά και πολιτιστικά, είμαστε σε θέση να κατανοούμε καλύτερα γιατί είναι τόσο σημαντική η συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και του Αραβικού κόσμου». Με αυτή τη διαπίστωση ξεκίνησε την παρέμβασή του στην 4η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama, τονίζοντας πως «ό,τι συμβαίνει στον Αραβικό κόσμο επηρεάζει και την Ευρώπη» και οι εξελίξεις έχουν καταστήσει σαφέστατη αυτή την αλληλο-εξάρτηση.
Όπως είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός, υπάρχει αλληλεξάρτηση σε μία σειρά θεμάτων, σε οικονομικό, πολιτικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Αλβανία βιώνει μία ιδιαίτερη κατάσταση στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, εξ αιτίας του Ιράν, καθώς εκεί έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες αντιφρονούντες.
Η Αλβανία βοηθά ανθρώπους που είναι σε απόγνωση και που έχουν φύγει από περιοχές που είναι σε πόλεμο, είπε προσθέτοντας ότι τα Τίρανα έχουν πολύ φιλικές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο και ότι επιθυμούν την ενίσχυση αυτών των σχέσεων.
Πολλοί όταν μιλούν για τον Αραβικό κόσμο σκέφτονται το πετρέλαιο και το χρήμα, όμως τα οφέλη είναι πολύ πιο σύνθετα, υπάρχει τεχνογνωσία, υπάρχουν οφέλη σε πολλούς τομείς. «Θέλουμε να συσφίξουμε τις σχέσεις μας γιατί έχουμε πολλά να μάθουμε από τους Άραβες φίλους μας», τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι η Αλβανία θα έχει το 2020 την Προεδρία του ΟΑΣΕ.
Ο Nabil Aburudainah, αναπληρωτής πρωθυπουργός του κράτους της Παλαιστίνης, στην ομιλία του στην 4η Ευρω - Αραβική Διάσκεψη, τόνισε πως εάν δεν επιλυθεί το παλαιστινιακό ζήτημα, τότε οι πόλεμοι θα συνεχιστούν στην Μέση Ανατολή με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι προσφυγικές ροές προς τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κ. Aburudainah ανέφερε πως Ευρώπη και Αραβικός κόσμος έχουν ιστορικούς και παραδοσιακούς δεσμούς και τόνισε πώς η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει στην επίτευξη της ειρήνης και να σταματήσουν οι ατέρμονοι πόλεμοι.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ, ο κ. Aburdeineh τόνισε πως η Ιερουσαλήμ είναι μια πόλη ιερή τόσο για τους Χριστιανούς όσο και για τους μουσουλμάνους, και η διευθέτηση τόσο του παλαιστινιακού ζητήματος όσο και της Ιερουσαλήμ αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Μίλησε, επίσης, για το δρόμο του μεταξιού και τις τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει για την περιοχή, ωστόσο οι χώρες έχουν να αντιμετωπίσουμε και τεράστιες προκλήσεις. «Δείτε πόσοι άνθρωποι πέθαναν προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα», είπε ο Massimo D’ Alema, κάνοντας ταυτόχρονα αυτοκριτική και λέγοντας ότι η Δύση φέρει μέρος της ευθύνης για την κατάσταση. «Το σχέδιο μας προκάλεσε φονταμενταλιστική αντίδραση. Δεν πιστεύω ότι τα μοντέλα πρέπει να επιβάλλονται έξωθεν. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουμε τη αξιοπιστία μας και να αυξήσει την επιρροή της η Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για το διχασμό που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, τον οποίο απέδωσε στα διαφορετικά συμφέροντα.
Ωστόσο, τόνισε ότι το πραγματικό μας συμφέρον έχει να κάνει με την ειρήνη και τη σταθερότητα και ότι η ασφάλειά μας εδώ στην Ευρώπη εξαρτάται από την ύπαρξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. «Πρέπει να δουλέψουμε για την ειρήνη. Όχι μόνο να σταματήσουμε τις εντάσεις και τις συγκρούσεις, αλλά να ανακόψουμε και τις αιτίες των εντάσεων», τόνισε.
Κατέληξε κάνοντας εκτενή αναφορά στο θέμα της Παλαιστίνης. Άσκησε κριτική σε κάποιους που πίστευαν ότι το Παλαιστινιακό ανήκει στο παρελθόν και τόνισε ότι «κατά την άποψή μου το ζήτημα αυτό παραμένει κεντρικό για το μέλλον της Μεσογείου και των Ευρω-Αραβικών σχέσεων». Είπε ότι θα πρέπει να ενεργήσουμε σοβαρά και να εξετάσουμε πώς ζουν οι Παλαιστίνιοι υπό κατοχή χωρίς δικαιώματα και πρόσθεσε: «Ήρθε η ώρα να δράσουμε, η Ευρώπη και ο Αραβικός κόσμος, επειδή είναι προς το συμφέρον μας».
Ο Francois Fillon, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, στην ομιλία του στην 4η Ευρω - Αραβική Διάσκεψη τόνισε πως πριν η Ευρώπη επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με τον Αραβικό κόσμο, θα πρέπει η ίδια να απαντήσει σε βασικά ζητήματα που ταλανίζουν τη γεωπολιτική σκακιέρα όπως το Brexit, η ένταση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας και η άνοδος του φονταμενταλισμού.
Παράλληλα ο κ. Fillon ανέφερε πως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, που επηρεάζει το σύνολο των πολιτικών, θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο και τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Fillon τόνισε πως τα λάθη των ΗΠΑ στην εξωτερική τους πολιτική έχουν προκαλέσει χάος στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ατέρμονες πολεμικές διαμάχες.
Σε αυτές τις προκλήσεις η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη τόνισε ο κ. Fillon, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η Ευρώπη έχει εισέλθει σε ένα επικίνδυνο σπιράλ εσωστρέφειας. Σύμφωνα με τον κ. Fillon το μεταναστευτικό έχει προκαλέσει φόβο στους ευρωπαίους πολίτες καθώς εκτιμούν ότι αποτελεί απειλή για τον τρόπο ζωής τους.
Παράλληλα ο κ. Fillon εκτίμησε ότι η ειρήνευση στην Μέση Ανατολή είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.
Τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της και να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα όπως το θέμα της ασφάλειας, της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, της τεχνολογία –καινοτομίας, και τις προκλήσεις που πηγάζουν από την εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας. Σύμφωνα με τον κ. Fillon, τα λάθη στη σχέση με τη Ρωσία αποξένωσαν την Μοσχα και οδήγησαν στο ζήτημα της Ουκρανίας αλλά και στη σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας και Κίνας.
Κλείνοντας, ο κ. Fillon τόνισε πως η Ευρώπη για να είναι αξιόπιστος εταίρος του Αραβικού κόσμου θα πρέπει πρώτα να απαντήσει στα δικά της υπαρξιακά διλήμματα.
Η Αίγυπτος έχει ιστορικές σχέσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την ποικιλία και τη συνεργασία και στόχος είναι η Μεσόγειος να καταστεί πιο σταθερή. Αυτά τόνισε ο Tarek El -Molla, υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, κατά την παρέμβασή του. Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών και να επιτευχθούν οι στόχοι των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στις Αραβικές χώρες.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη χώρα του λέγοντας ότι η Αίγυπτος προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, γεγονός που βελτίωσε και την κατάταξη της στις βαθμολογίες των διεθνών Οργανισμών. Η Αίγυπτος από ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου, έχει πλέον πετύχει την αυτάρκεια, ενώ βελτιώνει τη θέση της και στις εξαγωγές. Η χώρα έχει καταστεί περιφερειακό κέντρο ενέργειας στην περιοχή και υπεγράφη και μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΕ, που είναι η σημαντικότερη αγορά για την περιοχή μας
www.worldenergynews.gr
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη χώρα του λέγοντας ότι η Αίγυπτος προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, γεγονός που βελτίωσε και την κατάταξη της στις βαθμολογίες των διεθνών Οργανισμών. Η Αίγυπτος από ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου, έχει πλέον πετύχει την αυτάρκεια, ενώ βελτιώνει τη θέση της και στις εξαγωγές. Η χώρα έχει καταστεί περιφερειακό κέντρο ενέργειας στην περιοχή και υπεγράφη και μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΕ, που είναι η σημαντικότερη αγορά για την περιοχή μας
www.worldenergynews.gr