Τελευταία Νέα

Δύο technology specific διαγωνισμοί για μη ώριμα έργα ΑΠΕ στην Κρήτη – Αρχές 2020 οι προκηρύξεις της ΡΑΕ

tags :
Δύο technology specific διαγωνισμοί για μη ώριμα έργα ΑΠΕ στην Κρήτη – Αρχές 2020 οι προκηρύξεις της ΡΑΕ
Οι διαγωνισμοί για συστήματα αποθήκευσης θα γίνουν σε δεύτερη φάση, όταν θα έχει θεσπισθεί το πλαίσιο αποζημίωσής τους
Με γρήγορους ρυθμούς προετοιμάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις διαδικασίες για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στην Κρήτη, με δεδομένο ότι η ενίσχυση της «πράσινης» τοπικής ηλεκτροπαραγωγής αποτελεί ένα από τα μέτρα για τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος στο νησί, μέχρι την ηλεκτρική της διασύνδεσης Κρήτη-Αττική.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πηγές της ΡΑΕ, η Αρχή έχει καταλήξει στην απόφαση να διεξαχθούν δύο διαγωνισμοί ειδικοί ανά τεχνολογία (technology specific) διαγωνισμοί, διακριτά για μη ώριμα αδειοδοτικώς φωτοβολταϊκά και για αιολικά έργα.
Μάλιστα, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα που έχει η αύξηση των μονάδων ΑΠΕ στο νησί, στόχος είναι οι δύο διαγωνισμοί να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα.
Έτσι, η Αρχή σκοπεύει οι δύο προκηρύξεις να «βγουν στον αέρα» στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Διορία ενός έτους για την υλοποίηση των φωτοβολταϊκών σταθμών

Όσον αφορά τις αιολικές μονάδες, η ΡΑΕ προσανατολίζεται στη συμμετοχή μεγάλων σχετικά μονάδων, πάνω από 3 MW.
Αντίθετα, στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών έργων, στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για την εγκατάσταση πολλών μικρών μονάδων.
Ο λόγος είναι πως, στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, τα έργα μπορούν να υλοποιηθούν αρκετά γρήγορα, συμβάλλοντας έτσι άμεσα στην επάρκεια ισχύος.
Μάλιστα, φαίνεται πως θα προβλέπονται αρκετά «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα κατασκευής των μονάδων που θα προκριθούν, με τη σχετική προθεσμία να μην υπερβαίνει το ένα έτος.
Πάντως, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η συνολική ισχύς που θα δημοπρατηθεί στους δύο διαγωνισμούς.
Επίσης, δεν έχουν ληφθεί τελεσίδικες αποφάσεις για την τιμή εκκίνησης στις δύο δημοπρασίες.

Συμμετοχή χωρίς άδεια παραγωγής

Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο διαγωνισμοί θα αφορούν μη ώριμα αδειοδοτικώς έργα ΑΠΕ – σε αντίθεση με όλες τις δημοπρασίες που έχουν γίνει έως σήμερα, οι οποίες αφορούσαν μονάδες που είχαν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης σε ισχύ ή είχαν συνάψει σύμβαση σύνδεσης και λειτουργικής ενίσχυσης.
Όπως έχει ήδη γράψει το Worldenergynews, για τις δημοπρασίες για μη ώριμα έργα, η ΡΑΕ θα προβλέπει πως δεν θα χρειάζεται άδεια παραγωγής για τη συμμετοχή.
Το σκεπτικό της Αρχής είναι ότι, από τη στιγμή που αναπόφευκτα θα υπάρξουν σταθμοί οι οποίοι δεν θα κατακυρώσουν τιμή αναφοράς, και επομένως δεν θα λάβουν το χρηματοδοτικό «πράσινο φως» για να κατασκευασθούν, γι’ αυτά η αδειοδότηση θα ήταν ανώφελη.
Αντίθετα, η αδειοδοτική φάση θα έχει νόημα μόνο για τις μονάδες που θα «κλειδώσουν» αποζημίωση, και επομένως πρόκειται να υλοποιηθούν. Κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να γίνει μετά τον διαγωνισμό.

Σε επόμενο στάδιο τα συστήματα αποθήκευσης

Υπενθυμίζεται πως, εκτός από την εγκατάσταση νέων μονάδων ΑΠΕ, για τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος του νησιού προβλέπεται επίσης η εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης, συνολικής ισχύος περί τα 40-50 MW.
Οι διαγωνισμοί για τα συστήματα αυτά θα γίνουν σε επόμενη φάση. Κι αυτό γιατί θα πρέπει πρώτα να θεσπισθεί το πλαίσιο αποζημίωσής τους.
Παράλληλα, με τους νέους σταθμούς ΑΠΕ και την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης, για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Κρήτης προβλέπεται επίσης η προσθήκη μίας νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας ισχύος 100 MW, καθώς και η μετατροπή των ατμοστροβιλικών μονάδων της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο, ώστε να καταναλώνουν φυσικό αέριο.   


Κώστας Δεληγιάννης
kdel@naftemporiki.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης