Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας σχεδιάζουν δημοπρασίες επόμενης μέρας για το Ηνωμένο Βασίλειο

Οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας σχεδιάζουν δημοπρασίες επόμενης μέρας για το Ηνωμένο Βασίλειο
Σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit, και αν δεν δοθεί τρίμηνη παράταση, η Βρετανία δεν θα συνδέεται από την 1η Νοεμβρίου με τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας
Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές μονάδες που λειτουργούν στη Βρετανία προγραμματίζουν ξεχωριστές δημοπρασίες χωρητικότητας διασύνδεσης από την 1η Νοεμβρίου αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ στο τέλος αυτού του μήνα χωρίς συμφωνία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο φορέας Nord Pool.
Πιθανή τρίμηνη παράταση για το θέμα της βρετανικής εξόδου, πάντως, ενδεχομένως θα αλλάξουν τα σχέδια του Nord Pool: σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Guardian, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να υπογράψει την επέκταση μιας παράτασης για το Brexit που θα έχει διάρκεια μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020. 
Αν ωστόσο δεν ευοδωθεί η παράταση, τότε σε περίπτωση μη συμφωνίας Brexit, η Βρετανία από τις 31 Οκτωβρίου δεν θα συνδέεται πλέον με τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας.
Αυτό σημαίνει ότι οι κατανομές δυναμικότητας μέσω διασυνδέσεων ισχύος, που συνδέουν τη Βρετανία με την ηπειρωτική Ευρώπη, θα γίνονται σε μια κοινή ζώνη υποβολής προσφορών μόνο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου για παράδοση την επόμενη ημέρα.
Οι δύο φορείς της αγοράς στη Βρετανία είναι η Nord Pool και η EPEX SPOT.

Πρεμιέρα την 1η Νοεμβρίου

Η πρώτη ξεχωριστή δημοπρασία για την ημερήσια δυναμικότητα θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η Nord Pool.
"Η λύση προβλέπει την απομάκρυνση της ζώνης προσφοράς GB και των γραμμών που συνδέονται με αυτήν από την SDAC (ενιαία λέξη προς τα εμπρός σύζευξη)", ανέφερε η Nord Pool.
"Η Ενιαία Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (SEM), η οποία περιλαμβάνει και την Ιρλανδία, θα παραμείνει εντός της σιωπηρής σύνδεσης ημέρας με τη ζώνη υποβολής προσφορών SEM σε απομονωμένη λειτουργία", πρόσθεσε.
Μια ξεχωριστή ή "ρητή" δημοπρασία διεξάγεται όταν η χωρητικότητα μετάδοσης σε μια γραμμή διασύνδεσης δημοπρατείται στην αγορά χωριστά και ανεξάρτητα από τις αγορές όπου πωλείται ηλεκτρική ενέργεια.
Με μια "σιωπηρή" δημοπρασία, η ημερήσια δυναμικότητα μετάδοσης χρησιμοποιείται για την ενσωμάτωση των spot αγορών στις διάφορες περιοχές υποβολής προσφορών προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το όφελος και στις δύο ή και περισσότερες αγορές.
Η λύση που σχεδίαζαν οι φορείς εκμετάλλευσης της αγοράς και τα δίκτυα δοκιμάστηκε με επιτυχία τον Σεπτέμβριο.

Ανησυχία για ένα no deal Brexit

Παρά το γεγονός ότι έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για σενάριο χωρίς συμφωνία, η Nord Pool ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για την προοπτική.
"Η Nord Pool εξακολουθεί να ανησυχεί για το μέλλον του επιμερισμένου βιβλίου παραγγελιών GB για την επόμενη μέρα και για τη δυνατότητα διατήρησης μιας ενιαίας τιμής αναφοράς, ελλείψει συμφωνίας μεταξύ των δύο διαχειριστών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν οριστεί στη Μεγάλη Βρετανία", ανέφερε.
"Ενώ η Nord Pool εξακολουθεί να συνεργάζεται με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της Μεγάλης Βρετανίας σχετικά με αυτό, ορισμένα μέρη αποδεικνύονται αργά να ανταποκριθούν σε μια εποχή που αισθανόμαστε ότι απαιτούνται ταχείες ενέργειες προκειμένου να διατηρήσουμε την ακεραιότητα και την αποτελεσματικότητα", ανέφερε η Nord Pool.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά ενδέχεται να εκτίθενται σε πρόσθετο κίνδυνο ως αποτέλεσμα της πιθανής δημιουργίας πολλαπλών τιμών δείκτη και κατακερματισμένης ρευστότητας.

 
www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης