Στο ΥΠΕΝ έως τέλος Οκτωβρίου η εισήγηση της ΡΑΕ για απλοποίηση των αδειών παραγωγής ΑΠΕ

Στο ΥΠΕΝ έως τέλος Οκτωβρίου η εισήγηση της ΡΑΕ για απλοποίηση των αδειών παραγωγής ΑΠΕ
Η Αρχή εμμένει στη διάρκεια ισχύος των αδειών, αφήνοντας «παράθυρο» για μεταβατικό διάστημα στην κατάργηση των ανεμολογικών δεδομένων
Στην τελική της φάση βρίσκεται σύμφωνα με πηγές της ΡΑΕ η εισήγηση της προς το ΥΠΕΝ, αναφορικά με τις προτάσεις απλοποίησης της διαδικασίας έκδοσης αδειών παραγωγής για νέους σταθμούς ΑΠΕ.
Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έως το τέλος του μήνα η εισήγηση θα σταλεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να δρομολογηθούν οι αλλαγές που θα διευκολύνουν το πρώτο βήμα της αδειοδοτικής διαδικασίας.
Στην εισήγηση, η Αρχή θα ακολουθεί το πνεύμα των προτάσεων που έθεσε προς δημόσια διαβούλευση, για την απλοποίηση επιτάχυνσης και απλοποίησης της διαδικασίας. Κι αυτό γιατί εκτιμά πως κινούνται προς την κατεύθυνση αυτοματοποίησης της εξέτασης των κριτηρίων.  

Απελευθέρωση αναξιοποίητου ηλεκτρικού «χώρου»

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στάση αναφορικά με την αυτοδίκαιη παύση των αδειών παραγωγής έπειτα από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την έκδοσή της, εφόσον δεν έχει προχωρήσει στο μεταξύ η επένδυση, με την κατάθεση στον αρμόδιο διαχειριστή η προβλεπόμενη εγγυητική επιστολή για τους οριστικούς όρους σύνδεσης.
Η εν λόγω πρόταση βρίσκεται στον αντίποδα των θέσεων που έχουν κατά καιρούς εκφράσει αρκετοί φορείς του κλάδου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι αργοπορίες στην υλοποίηση των έργων προέρχονται ως επί το πλείστον από τη γραφειοκρατία των δημόσιων υπηρεσιών.
Μάλιστα, οι προτάσεις των ίδιων φορέων κινούνται στον αντίποδα, καθώς έχουν ζητήσει να καταργηθεί το τέλος διακράτησης.
Ωστόσο, η ΡΑΕ εκτιμά πως είναι ικανοποιητικές οι χρονικές διάρκειες για τις άδειες παραγωγής που προβλέπονται στην πρότασή της, και τις οποίες καθορίζει σε 4-5 έτη για τα φωτοβολταϊκά και 8-10 για τα αιολικά και τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα.
Αντίθετα, όπως υποστηρίζει, αν δεν υπάρξει αυτοδίκαιη παύση, τότε ορισμένοι κάτοχοι αδειών θα έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύουν εσαεί πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο, χωρίς καμία επίπτωση αν δεν τον αξιοποιούν.

Σημαντικές επενδύσεις για ανεμολογικά δεδομένα

Αντίθετες φωνές έχουν υπάρξει όμως και στην προοπτική κατάργησης της υποχρέωσης για προσκόμιση μετρήσεων αιολικού δυναμικού, που έχει προτείνει η ΡΑΕ.
Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, τα αιολικά δεδομένα δεν έχουν νόημα στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος στήριξης των ΑΠΕ, στο οποίο οι τιμές αναφοράς διαμορφώνονται μέσα από ανταγωνιστικές διαδικασίες.
Έτσι, καθώς κάθε υποψήφιος επενδυτής διαμορφώνει ο ίδιος την αποζημίωση των έργων του, με βάση τις προσφορές που υποβάλλει στους διαγωνισμούς, είναι περίπου αυτονόητο ότι για τον καθορισμό τους θα συνυπολογίσει την προβλεπόμενη αποδοτικότητα των μονάδων του.
Σε αντίθετη περίπτωση, απλώς οι μονάδες του δεν θα «βγαίνουν» οικονομικά.
Την ίδια στιγμή, η Αρχή αναγνωρίζει πως αρκετές εταιρείες έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να αποκτήσουν λεπτομερή ανεμολογικά δεδομένα για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Έτσι, αφήνει το ενδεχόμενο να προτείνει την ύπαρξη ενός μεταβατικού διαστήματος στο οποίο θα εξακολουθήσει να ισχύει η υποχρέωση μετρήσεων του αιολικού δυναμικού, πριν καταργηθεί.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης