Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Ο Ερντογάν σκούζει μεν... αλλά αλλού πάει η μπάλα

Π.Μπουσμπουρέλης: Ο Ερντογάν σκούζει μεν... αλλά αλλού πάει η μπάλα
Πως αλλάζουν οι ισορροπίες στην Β.Συρία μετά την αποχώρηση των Αμερικανών
Οι εξελίξεις στην Συρία έχουν μεγάλη σημασία για τον πονοκέφαλο που λέγεται Ερντογάν, καθώς ανάλογα με τα κέρδη ή τις ζημίες που θα καταγράψει, αυτό θα επηρεάσει την γενικότερη στρατηγική του.
Μέχρι στιγμής όσο και να "σκούζει" είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει.
Η έλευση Pence στην Άγκυρα θα βάλει τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης, όμως την αποχώρηση των ΗΠΑ από την φλέγουσα εστία της Μ.Ανατολής έχει ήδη αντικαταστήσει ο Βλαδίμηρος.
Και φαίνεται ότι πάνω από όλα παίζεται ένα mega deal μεταξύ Trump - Putin, όπου ο πρώτος έχει παραχωρήσει ευγενικά έδαφος στον δεύτερο, άγνωστο με τι αντάλλαγμα.
Καθώς ο προστατευόμενος του Πούτιν, Άσσαντ έχει την ευκαιρία να ανακτήσει την στρατηγική περιοχή όπως η Μαμπίτζ και παράλληλα αναμβάνει τα ορφανά των Κούρδων, οι ισορροπίες στην Βόρεια Συρία αλλάζουν χέρια μετά την αποχώρηση των Αμερικανών σταθμαρχών.
Με τα δεδομένα αυτά ο Ερντογάν δεν μπορεί εύκολα να πετύχει τα μεγαλεπήβολα σχεδιά του και μάλλον θα πρέπει να προσγειωθεί σε κάτι μικρότερο.
Αυτό μπορεί να έχει δύο αναγνώσεις: Από την μια να αυξήσει την προκλητικότητα σε άλλα μέτωπα, όπως η ΝΑ Μεσόγειος, από την άλλη να αρχίσει μια σταδιακή προσαρμογή σε ρεαλιστικότερες πολιτικές.
Όπως είναι πάντως τα πράγματα η δημιουργία ζώνης 30 χλμ μέσα στο συριακό έδαφος είναι δύσκολη και οι επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία από το μείγμα των εξελίξεων υπαρκτές.
Αν δεν λείπει κάτι από αυτό το παζλ, όσο και να φωνάζει ο Ερντογάν, κάτι έχει αρχίσει να μην πηγαίνει καλά για τους σχεδιασμούς του.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης