Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Pompeo: Δεν θα επιτρέψουμε τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις - Δεν αναφέρθηκε στις εγγυήσεις - Δένδιας: Στρατηγική αναβάθμιση

Pompeo: Δεν θα επιτρέψουμε τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις - Δεν αναφέρθηκε στις εγγυήσεις - Δένδιας: Στρατηγική αναβάθμιση
Τα πρώτα συμεπράσματα από τη νέα συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ
Ξεκάθαρη δήλωση για μπλόκο στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις έκανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, χωρίς όμως να εξειδικεύσει τις προθέσεις του για το θέμα των εγγυήσεων όταν ρωτήθηκε για αυτές.
«Υπάρχουν κάποια όρια, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον οποιονδήποτε, την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις», υπογράμμισε ο Μάικ Πομπέο αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.
«Κατανοούμε τους κινδύνους γνωρίζουμε τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα και δουλεύουμε πολύ στενά ώστε να μην υπάρχει στρατικοποίηση αυτών των θεμάτων αυτών και να υπάρχει αποκλιμάκωση», είπε ο κ. Πομπέο.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ερωτώμενος από δημοσιογράφους, ανέφερε χαρακτηριστικά "Δεν θα σας πω τι είπα με τον κο Μητσοτάκη, ξεκαθαρίσαμε ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι μη αποδεκτές."

Δένδιας: Η στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ συνιστά εγγύηση ασφάλειας

«Η στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ συνιστά εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας, με τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις να βρίσκονται στο ιστορικό τους απόγειο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, επισημαίνοντας ότι «σήμερα εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή».
Εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για την υπογραφή του σημαντικού Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCΑ), ο Ν. Δένδιας επισήμανε ότι «με την επικαιροποίηση της Συμφωνίας σήμερα, αναβαθμίζεται σημαντικά η στρατηγική συνεργασία των χωρών μας, ενώ συγχρόνως, αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η κοινή μας βούληση να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των αμυντικών μας δυνατοτήτων».
Παράλληλα τόνισε ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενισχύει την Ελλάδα και τις διμερείς σχέσεις εξυπηρετεί τις ΗΠΑ, αλλά λειτουργεί ως παράγον σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, και σαν τέτοιος παράγον που δεν στρέφεται κατά οιουδήποτε, αλλά παρά ταύτα υπάρχει και είναι ορατός μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που προβλέπεται αποτελεί και ένα μήνυμα προς οιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργεί στην περιοχή πέρα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έστειλε και το μήνυμα προς την Τουρκία: «Όλοι οφείλουμε και πρέπει να λειτουργούμε στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων.
Η παγκόσμια κοινότητα, η ανθρωπότητα έχει περάσει πολλά χρόνια από την εποχή των κανονιοφόρων. Βρισκόμαστε στην εποχή του Δικαίου και της συνεννόησης των λαών.
Όποια χώρα και όποια ηγεσία δεν το καταλαβαίνει αυτό βρίσκεται απλώς σε μία άλλη εποχή και ειλικρινά εμείς επιδιώκουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους, αντιλαμβανόμεθα τις θέσεις όλων, αλλά λειτουργούμε πάντα μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου που ο 21ος αιώνας έχει επιβάλει σαν απόλυτο κεκτημένο».

Δεν έδωσε απάντηση για τις εγγυήσεις ο Pompeo

Tα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για κάτι πολύ σημαντικότερο, πως η σφυρηλάτηση της στρατηγικής σχέσης εκ των πραγμάτων θα λειτουργήσει σαν ομπρέλα ασφαλείας για την Ελλάδα. Μπορεί, λοιπόν, ο Μάικ Πομπέο να μην έδωσε ξεκάθαρες εγγυήσεις για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά το κλίμα φάνηκε από το γεγονός ότι έκανε ένα βήμα μπροστά όσον αφορά τις τουρκικές επιθετικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
.Όχι μόνο εξέφρασε ρητά την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στις πειρατικές γεωτρήσεις της Άγκυρας, αλλά και υπογράμμισε πως δεν θα τις επιτρέψουν.
Η δήλωση-δέσμευση είναι βαρυσήμαντη, αλλά, από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει δύο γεωτρήσεις, χωρίς η Ουάσιγκτον να λάβει δραστικά μέτρα για να τις αποτρέψει. Ως εκ τούτου είναι δικαιολογημένες κάποιες επιφυλάξεις. Υπήρξαν, βέβαια, πληροφορίες ότι παρασκηνιακά παρενέβη για να αποτρέψει αμερικανικές εταιρείες να προσφέρουν στην Τουρκία αναγκαία για τις γεωτρήσεις τεχνογνωσία, αλλά είναι προφανές ότι αυτό δεν αρκεί.
Αν και ο Μάικ Πομπέο ρωτήθηκε ευθέως για το ζήτημα των εγγυήσεων προς την Ελλάδα, όπως αναμενόταν, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση.
Κι αυτό, παρότι η αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες στρατιωτικές διευκολύνσεις μεγάλης σημασίας για την αμερικανική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης