Νέος γύρος αναμένεται εντός των προσεχών ημερών στο ζήτημα που έχει ανακύψει για την κόντρα των παραγωγών ρεύματος, με προεξάρχουσα την ΔΕΗ όσον αφορά τις χρεώσεις που επιβαρύνονται λόγω του κοινοτικού πλαισίου για να καλύπτεται το έλλειμμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Την περασμένη Παρασκευή δεν βρέθηκε λύση στην σύσκεψη με την συμμετοχή της ΡΑΕ που πραγματοποιήθηκε μετά το "Δεν πληρώνω " της ΔΕΗ για τα 120 εκατ του Ιανουαρίου.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ διατηρούν τις θέσεις τους και θεωρούν ότι η στάση από την πλευρά της ΔΕΗ είναι μονόπλευρη.
Ωστόσο αν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες τις προσεχείς ημέρες για νέα ενεργειακή κρίση και υψηλές οριακές τιμές του συστήματος το πρόβλημα επανέρχεται εκ των πραγμάτων.
Το καράβι με το νέο φορτίο από την Αλγερία έρχεται την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΛΑΓΗΕ αναζητεί νέα μαθηματική φόρμουλα που θα επιτρέπει να μην υπάρχει πλαφόν στη χρέωση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των ΑΠΕ και παράλληλα το ύψος της χρέωσης να παραμένει στην περιοχή των 6,5-7,5 ευρώ/MWh.
Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η πρόταση του ΛΑΓΗΕ θα κινηθεί γύρω από την πρόβλεψη που έχει συμπεριλάβει στο τελευταίο δελτίο ΑΠΕ το οποίο μιλάει για χρέωση των προμηθευτών στα 7,55 ευρώ/MWh.
Η πρόβλεψη αυτή του ΛΑΓΗΕ αποτελεί μια έμμεση παραδοχή πως το πλαφόν που έθεσε η ΡΑΕ θα πρέπει να μειωθεί από τα 40 ευρώ που είναι σήμερα, στα 20 ευρώ/MWh.
Ωστόσο η διατήρηση του πλαφόν και βεβαίως ακόμη περισσότερο η μείωση του, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ως εκ τούτου ο ΛΑΓΗΕ αναζητεί μαθηματικό μοντέλο που να οδηγεί τη χρέωση των προμηθευτών στο επιθυμητό ύψος χωρίς διοικητικά μέτρα.
Η χρέωση των προμηθευτών ως μέτρο για τον ισοσκελισμό του λογαριασμού ΑΠΕ, όσο και ο τρόπος διαμόρφωσης της με κανόνες αγοράς, υπήρξαν αντικείμενα έγκρισης από την Τρόικα.
Έτσι η αποτυχία του μοντέλου που εισηγήθηκε ο ΛΑΓΗΕ ήδη από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του ανησυχεί ιδιαιτέρως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που διαπιστώνει ότι ανοίγει εκ νέου ένα από τα αντικείμενα της διαπραγμάτευσης που θεωρητικά είχε κλείσει.
Την Παρασκευή 3/2/2017 το Worldenergynews.gr έγραφε:
Συναγερμός από την άνοδο του τέλους υπέρ ΑΠΕ
Στα 120 εκατομμύρια ευρώ έφθασε για την ΔΕΗ η επιβάρυνση από το τέλος υπέρ ΑΠΕ τις 3 πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου.
Η τιμή για την χρέωση προμηθευτή έχει φθάσει τα 18 ευρώ, ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος των προμηθευτών που καλούνται να καλύψουν το έλλειμμα των ΑΠΕ.
Όπως είναι γνωστό, η ΡΑΕ είχε τοποθετήσει πλαφόν στα 40 ευρώ στην προηγούμενη φάση ανόδου.
Φαίνεται ότι το πλαφόν που έχει θέσει η ΡΑΕ, δεν αποδίδει, ενώ ο ΛΑΓΗΕ καθυστερεί την εισήγησή του για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το θέμα έχει θορυβήσει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, καθώς η συγκεκριμένη χρέωση επιβλήθηκε, προκειμένου να ισοσκελιστεί ο λογαριασμό ΑΠΕ έως το τέλος του 2017, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές.
Ο μηχανισμός που υιοθετήθηκε, δεν αποδίδει και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από την ΔΕΗ, που υπολογίζει ότι ως το τέλος του 2018 θα επιβαρυνθεί με 500 εκατομμύρια ευρώ, όσο και από τους ιδιώτες προμηθευτές οι οποίοι υποστηρίζουν, ότι μέσω της συγκεκριμένης χρέωσης εξανεμίζεται το όποιο όφελος υπάρχει από τα ΝΟΜΕ.
Από την άλλη πλευρά οι παραγωγοί ΑΠΕ θεωρούν, ότι η χρέωση των προμηθευτών είναι ένα αναγκαίο μέτρο για την κάλυψη του κόστους, διατηρούμενο σε ελεγχόμενα επίπεδα.
Αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα, παρουσία του υπουργού Γιώργου Σταθάκη και τις επόμενες μέρες θα αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα.
www.worldenergynews.gr
Δεύτερος γύρος στη κόντρα ΔΕΗ - ΑΠΕ για την χρέωση προμηθευτών - Προς νέα σύσκεψη με ΡΑΕ
Το πρόβλημα εκ των πραγμάτων επανέρχεται