Επικαιρότητα

Πολυνομοσχέδιο μεγάλης κλίμακας ετοιμάζει η κυβέρνηση με διατάξεις για το πλαστικό χρήμα

Πολυνομοσχέδιο μεγάλης κλίμακας ετοιμάζει η κυβέρνηση με διατάξεις για το πλαστικό χρήμα
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2019 έχει βγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής και πλέον οι συζητήσεις έχουν στραφεί στα «νούμερα» του 2020
Πακέτο ισοδύναμων μέτρων, όχι όμως με τη μορφή και τον χαρακτήρα των μνημονιακών (δεν αφορούν αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών), παρουσίασε η κυβέρνηση στους δανειστές για να μειωθεί η απόσταση για το δημοσιονομικό «κενό» του 2020 που χωρίζει τις δύο πλευρές.
Στο Euroworking Group αυτής της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου 2019 είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία πρώτη συζήτηση για την πορεία της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2019 έχει βγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής και πλέον οι συζητήσεις έχουν στραφεί στα «νούμερα» του 2020.
Κεντρική θέση σε αυτές έχουν οι φορολογικές εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, δηλαδή το 1,2 δισ. ευρώ των ελαφρύνσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα μαζί με τα μέτρα στήριξης της οικοδομής που θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Η ίδια πηγή έκανε λόγο για πολυνομοσχέδιο, αφού στόχος είναι να περιληφθούν σε αυτό και οι διατάξεις για γενικευμένη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ένα μέτρο το οποίο ούτως ή άλλως εντάσσεται στο πακέτο με τα ισοδύναμα για την τόνωση των δημόσιων εσόδων που έχουν στα χέρια τους οι θεσμοί.
Στη συζητήσεις επί των δημοσιονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι η αύξηση του ελάχιστου ποσού των δαπανών με πλαστικό χρήμα που κατοχυρώνουν την έκπτωση του φόρου ως ποσοστό επί του ατομικού -δηλωθέντος ή τεκμαρτού- φορολογητέου εισοδήματος. Το απαιτούμενο ποσό των δαπανών είναι σήμερα:

- 10% για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ

- 15% για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ

- 20% για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που δεν καλύπτουν το εισόδημά τους με το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων πληρώνουν έξτρα φόρο 22% στο ποσό των δαπανών που λείπει.
Σε αυτές τις επαφές έχει εκφραστεί και η «πάγια» θέση των δανειστών για δραστική μείωση του ορίου χρήσης μετρητών κάτω από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 εξελίσσεται σε τρία διαφορετικά πεδία.
Στο πρώτο λαμβάνει χώρα το σενάριο βάσης με την ποσοτικοποίηση των εσόδων από τις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις (120 δόσεις) και τις αλλαγές που δρομολογούνται στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Στο δεύτερο πεδίο των διαβουλεύσεων, που συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, εντάσσεται το πακέτο ελαφρύνσεων Μητσοτάκη.
Η ελληνική πλευρά το έχει κοστολογήσει σε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τους υπολογισμούς για τις επιπτώσεις στον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο. Το τρίτο αφορά τα λεγόμενα εφεδρικά μέτρα αύξησης των φορολογικών εσόδων, για το όποιο δυνητικό κενό εντοπίσουν οι θεσμοί για το 2020.
Στο τραπέζι των συνομιλιών, τέθηκε και το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και κυρίως ο τρόπος που θα εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, καθώς και η μείωση του λειτουργικού κόστους των τραπεζών.
Επισημαίνεται πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για την ευόδωση του προγράμματος «Ηρακλής» (ΑPS) που έχει υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών (ιταλικό μοντέλο), μέσω του οποίου οι τράπεζες θα μπορέσουν να τιτλοποιήσουν «κόκκινα» δάνεια, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι εταίροι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες και τις δυσκολίες επιστροφής στην κανονικότητα.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης