Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

«Φέσι» της ΛΑΡΚΟ και στα δικαιώματα ρύπων – Προ των πυλών η διαπραγμάτευση για χωριστή πώληση ορυχείων και εργοστασίου

«Φέσι» της ΛΑΡΚΟ και στα δικαιώματα ρύπων – Προ των πυλών η διαπραγμάτευση για χωριστή πώληση ορυχείων και εργοστασίου
Το χρέος της βιομηχανίας προς τη ΔΕΗ ανερχόταν στα τέλη Ιουνίου στα 329 εκατ. ευρώ, έναντι 313,4 εκατ. στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς
Οι κρατικές ενισχύσεις που έχουν κριθεί παράνομες, αλλά και τα συσσωρευμένα χρέη προς τη ΔΕΗ, δεν αποτελούν τα μόνα στοιχεία που συνθέτουν τον ιδιότυπο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΛΑΡΚΟ.
Κι αυτό γιατί, όπως αποκαλύπτουν υψηλόβαθμες πηγές του ΥΠΕΝ, συν τοις άλλοις για τη βιομηχανία τα δικαιώματα ρύπων είναι «άγνωστη λέξη», αφού δεν αγοράζει δικαιώματα για τις ποσότητες CO2 που εκπέμπει.
«Η ΛΑΡΚΟ λειτουργεί σε άλλη σφαίρα, απλώς λόγω αδιαφορίας», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας ότι, αν αποφάσιζε πλέον να ακολουθήσει στο καθεστώς που διέπει όλες τις βιομηχανίες, λόγω της μη συμμόρφωσης ετών, θα έπρεπε να πληρώσει για δικαιώματα με υπέρογκες προσαυξήσεις.
«Ίσως να έπρεπε να καταβάλει ακόμη 100 ευρώ τον τόνο», όπως αναφέρουν  χαρακτηριστικά.

Στα 160 εκατ. το ποσό ανάκτησης από τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις

Η παραπάνω παράμετρος οικονομικής αιμορραγίας, έρχεται να προστεθεί στις κρατικές ενισχύσεις της περιόδου 2008-2011, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρίνει παράνομες και ζητά από το Δημόσιο να ανακτήσει. Ενισχύσεις που ανέρχονταν στα 135,8 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας πλέον περί τα 160 εκατ. ευρώ.
Επίσης, ένα ακόμη «μέτωπο» για τη βιομηχανία είναι τα χρέη προς τη ΔΕΗ, τα οποία στο τέλος του Ιουνίου ανέρχονταν σε 329 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της επιχείρησης, έναντι 313,4 εκατ. στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Στόχος η συνέχιση της δραστηριότητας της βιομηχανίας

Για την άρση του αδιεξόδου, η εκτίμηση του ΥΠΕΝ είναι πως καλύτερη λύση θα αποτελούσε η εφαρμογή του σχεδίου του 2014, για διαχωρισμό των παγίων (ορυχεία, εργοστάσιο) και ξεχωριστής τους πώλησης.
Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, η ελληνική πρόταση δεν είναι ακόμη ώριμη, όπως για παράδειγμα έχει συμβεί με το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, με συνέπεια να μην έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Ωστόσο, στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε να τεθεί όσο το δυνατόν συντομότερα επί τάπητος. «Αν συμφωνήσουν, θα το "αγοράσουμε" αμέσως», συμπληρώνουν οι πηγές του ΥΠΕΝ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η βιομηχανία θα διακόψει τη λειτουργία της και θα απαλλαγεί από τα οικονομικά «βάρη», δίνοντας τη θέση της σε δύο ξεχωριστές εταιρείες (για τα ορυχεία και το εργοστάσιο), για τα οποία θα γίνουν ανεξάρτητοι διαγωνισμοί, οι οποίοι ωστόσο θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα.
Έτσι, στην περίπτωση που υπάρχει κάποιος ενδιαφερόμενος επενδυτής για το σύνολο της βιομηχανίας, θα μπορεί να διεκδικήσει και τα δύο asset, ώστε να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης