Αναλύσεις

BofA Merrill Lynch: Χωρίς QE η Ελλάδα θα χρειαστεί 4ο μνημόνιο - Επανήλθε ο κίνδυνος του Grexit

BofA Merrill Lynch: Χωρίς QE η Ελλάδα θα χρειαστεί 4ο μνημόνιο - Επανήλθε ο κίνδυνος του Grexit
Το πιθανότερο είναι η αξιολόγηση να κλείσει την τελευταία στιγμή, δηλαδή στα τέλη της άνοιξης, υπό την πίεση για την ανάγκη χρηματοδότησης
Η Ελλάδα θα χρειαστεί και 4ο μνημόνιο του 2018 εάν δεν λάβει μέρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), προειδοποιεί σε νέα έκθεση για την πορεία της β΄αξιολόγησης η Bank of America Merrill Lynch.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα στην 5σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο «Problematic second review - three areas of contention (Η προβληματική Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος παραμένει δύσκολη.
Αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς καμία αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί στην ώρα της από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης, εδώ και επτά χρόνια.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα ολοκλήρωνε εγκαίρως στην αξιολόγηση, προκειμένου να προλάβει μια συμφωνία για το χρέος και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στις αρχές του 2017.
Ωστόσο, με δεδομένη την προοπτική για tapering από την ΕΚΤ, η επενδυτική διάθεση για την Ελλάδα και άλλες περιφερειακές αγορές είναι πιθανό να υποχωρήσει παρά την βελτίωση των θεμελιωδών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, τα ζητήματα που εκκρεμούν όσον αφορά τη β΄αξιολόγηση αφορούν τους εξής τομείς:
1) Το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για την επέκταση της ωριμότητας του χρέους για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του χρέους
2) τη συμφωνία για το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως όσον αφορά τα εργασιακά και την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων σε άλλες μεταρρυθμίσεις
3) η συμφωνία σχετικά με τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους και έγκριση των απαιτούμενων δημοσιονομικών μέτρων.
Οι Ευρωπαίοι πιστωτές ζητούν φιλόδοξους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους (3,5% του ΑΕΠ), χωρίς να ληφθούν απαραίτητα νέα δημοσιονομικά μέτρα, ή δεσμεύσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.
Το ΔΝΤ ζητά έναν χαμηλότερο δημοσιονομικό στόχο, συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα εφόσον οι Ευρωπαίοι επιμείνουν σε ένα φιλόδοξο στόχο, και μια ισχυρή δέσμευση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς στόχους.
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται κάπου στη μέση, ζητώντας την ελάφρυνση του χρέους, αλλά χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, παρά το γεγονός ότι είναι πρόθυμη να αποδεχθεί τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους.

Συμφωνία την τελευταία στιγμή, σε κίνδυνο το QE

Η BofA εκτιμά πως δεν είναι ξεκάθαρο με ποιο τρόπο θα ...τετραγωνιστεί ο κύκλος, ωστόσο η αξιολόγηση θα κλείσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Το πιθανότερο είναι η αξιολόγηση να κλείσει την τελευταία στιγμή, δηλαδή στα τέλη της άνοιξης, υπό την πίεση για την ανάγκη χρηματοδότησης.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, ελληνική κυβέρνηση και δανειστές προσπαθούν να καταλήξουν σε συμβιβασμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει και την εκ των προτέρων δέσμευση για επιπλέον μεταρρυθμίσεις.
Σε αντάλλαγμα, το ΔΝΤ θα αναλάβει συμβουλευτικό μόνο ρόλο στο πρόγραμμα, ο οποίος είναι πιθανό να είναι επαρκής από τη σκοπιά των πιστωτών.
Οι δόσεις της β΄αξιολόγησης αναμένεται να εκταμιευθούν την τελευταία στιγμή, ακριβώς όπως έχει συμβεί και στις τελευταίες αξιολογήσεις.
Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτρέψει το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης, αλλά θα βάλει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE.
Χωρίς το QE της ΕΚΤ πιθανότατα να χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα το 2018.
Όσον αφορά το Grexit, η BofA τονίζει ότι έχει επιστρέψει ως tail risk, καθώς αν όλοι επιμείνουν στις κόκκινες γραμμές του, η λογική εξέλιξη θα είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
Μια τέτοια εξέλιξη δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα, ούτε τους δανειστές της, ωστόσο οι αγορές θα μπορούσαν να γίνουν "νευρικές" καθώς πλησιάζουμε τον Ιούλιο του 2017.
Τέλος, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών είναι υψηλός. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αρνητική για την αγορά βραχυπρόθεσμα, ωστόσο τελικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σταθερή διακυβέρνηση της χώρας.

Στο 1,7% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017

Σύμφωνα με τη BofA, το θετικό είναι ότι έχει αρχίσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αν και με αργούς ρυθμούς.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,8% το τρίτο τρίμηνο του 2016 και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί στο 1,7% το 2017.
Η Ελλάδα πιθανότατα ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς της στόχους πέρυσι, αν και δεν έχει στη διάθεσή της ακόμη τα τελικά στοιχεία.
Οι δείκτες δείχνουν επίσης μια άλλη ισχυρή τουριστική σεζόν για το 2017.
Σημειώνει ωστόσο ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι πολύ ισχυρότερη εάν η εφαρμογή του προγράμματος βελτιωθεί.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης