Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Εξορθολογισμό της χρέωσης υπέρ ΑΠΕ ζητούν οι προμηθευτές, εν αναμονή της πρότασης του ΛΑΓΗΕ για αναθεώρησή της

Εξορθολογισμό της χρέωσης υπέρ ΑΠΕ ζητούν οι προμηθευτές, εν αναμονή της πρότασης του ΛΑΓΗΕ για αναθεώρησή της
Στα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2018 το επιπλέον κόστος για τη ΔΕΗ από τη συγκεκριμένη επιβάρυνση
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της αναθεώρησης του τρόπου υπολογισμού της χρέωσης των προμηθευτών υπέρ των ΑΠΕ, καθώς ο ΛΑΓΗΕ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την πρόταση του προς τη ΡΑΕ.     
Εν τω μεταξύ η ΔΕΗ υπολογίζει ότι το επιπλέον κόστος που θα υποστεί λόγω της συγκεκριμένη χρέωσης, θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2018.
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο ελήφθη για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ.
Ενώ η αρχική μελέτη, με βάση την οποία σχεδιάστηκε το μέτρο, προέβλεπε ότι η συγκεκριμένη επιβάρυνση θα κινείτο μεταξύ 6-7 ευρώ/ Mwh, τελικά από τους πρώτους μήνες της εφαρμογής του, άρχισε να αυξάνεται και τον Ιανουάριο έφθασε στα 45 ευρώ/ Mwh.
Ακολούθησε η επιβολή πλαφόν από τη ΡΑΕ στα 40 ευρώ. αλλά και πάλι η χρέωση κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα.  
Υπενθυμίζεται ότι η  «χρέωση  προμήθειας» υπολογίζεται ως η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) και στην εικονική ΟΤΣ που θα διαμορφωνόταν αν δεν έμπαιναν οι ΑΠΕ στο σύστημα.
«Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με αντικειμενικότητα και ασφάλεια τη συμπεριφορά της αγοράς και τη διαμόρφωση της ΟΤΣ χωρίς τις ΑΠΕ» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, στην ομιλία του στην κοπή της πίτας στη ΔΕΗ.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η επιβάρυνση που προκύπτει για τους προμηθευτές αντιστρατεύεται το άνοιγμα της αγοράς με τα ΝΟΜΕ  και ζήτησε ριζική επανεξέταση και εξορθολογισμό.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ υφίσταται το μεγαλύτερο μέρος της χρέωσης λόγω του υψηλού μεριδίου της στην λιανική αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης