Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χατζηδάκης : Με κυνικό τρόπο η μετάθεση του προβλήματος της ΔΕΗ από τον ΣΥΡΙΖΑ στους επόμενους

Χατζηδάκης : Με κυνικό τρόπο η μετάθεση του προβλήματος της ΔΕΗ από τον ΣΥΡΙΖΑ στους επόμενους
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για τα μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, τοποθετείται στα μέσα Νοεμβρίου
Για «πρωτογενές πλεόνασμα θράσους», που είναι το μεγαλύτερο σε όλο τον κόσμο κατηγόρησε για το θέμα της ΔΕΗ τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη στον στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6, προσθέτοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μετέθεσε με κυνισμό στους επόμενους το πρόβλημα της ΔΕΗ».
«Υπάρχουν δύο θέματα, τόνισε ο υπουργός. Το ένα θέμα είναι το πολιτικό. Είπα και στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ που κουνάγανε και το δάχτυλο - γιατί εδώ έχουμε και ρεκόρ θράσους- ότι για εμάς το θέμα είναι ανοιχτό και θα παραμείνει ανοιχτό στη Βουλή και στους πολίτες. Δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε τις ευθύνες τους. Το δεύτερο (θέμα) προφανώς, εάν από την πορεία των πραγμάτων προκύψουν στοιχεία - και αυτά τα οποία έχουν προκύψει ήδη αλλά και όσα προκύψουν στο μέλλον- και αφορούν στη Δικαιοσύνη, η Κυβέρνηση και πάλι δεν πρόκειται να παραμείνει απαθής. Και φαντάζομαι κι οι ίδιοι θα συμφωνούσαν, εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες να μην συγκαλυφθούν».
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για τα μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, στα οποία περιλαμβάνεται και η πολιτική για τη ΔΕΗ, τοποθετείται στα μέσα Νοεμβρίου αντί για τις 31 Οκτωβρίου που ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
«Εμείς ήδη έχουμε παρουσιάσει την ατζέντα μας. Έχουμε πει ότι θα καταργήσουμε αυτές τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, όπως λέγονται, που υιοθετήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ και από τις οποίες κέρδισαν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ 600 εκατομμύρια εις βάρος της ΔΕΗ. Δηλαδή όλα τα μεγάλα συμφέροντα εναντίον των οποίων ξιφουλκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε πει, επίσης, ότι στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μέτρων θα περάσουμε στο λεγόμενο target model, δηλαδή σε μια απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, για να γίνουμε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Ότι θα αποσύρουμε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, διότι οι παλαιότερες από αυτές, όχι απλώς κοστίζουν, αλλά υπάρχει μία μελέτη που δείχνει ότι η ΔΕΗ μπήκε από αυτό μόνο μέσα 683 εκατομμύρια ευρώ. Εάν τις κλείναμε και πληρώναμε κανονικά τους εργαζόμενους στις παλαιότερες μονάδες, θα κόστιζε λιγότερο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αναλυτικά η συνέντευξη:


Γ.Π.: Καλημέρα κ. Υπουργέ.

Κ.Χ.: Καλημέρα κ. Πρετεντέρη. Καλή αρχή. 

Γ.Π.: Πέστε μου. Δύο πράγματα είναι που θα ήθελα να ρωτήσω κατ’ αρχήν για να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας. Αν υπάρχει κάτι νεότερο για το θέμα της ΔΕΗ. Δηλαδή, το σχέδιο που παρουσιάσατε έχει περαιτέρω πράγματα να γίνουν, να ειπωθούν, όλα αυτά τα πράγματα; Ή όχι;

Κ.Χ.: Έχουμε δύο σταθμούς μπροστά μας. Ο ένας είναι τώρα στις 24 Σεπτεμβρίου. Θα βγει η έκθεση της Ernst & Young που έχει οριστεί από την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ με βάση τους κανόνες της κεφαλαιαγοράς, ως ο ορκωτός ελεγκτής. Στην προηγούμενη έκθεσή της η εταιρεία είπε ότι η επιχείρηση έχει πρόβλημα βιωσιμότητας τους επόμενους μήνες. Αν το ξαναπεί τώρα, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στις 25 Σεπτεμβρίου. Διότι θα ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο.

Γ.Π.: Δηλαδή, αν το πει κατόπιν των μέτρων που ανακοινώσατε. Γιατί η δεύτερη έκθεση θα αφορά και το σχέδιο που παρουσιάσατε.

Κ.Χ.: Ακριβώς, ακριβώς. Θα κοκκινίσουν τα δάνεια της ΔΕΗ, θα χτυπήσει το πρόβλημα τις τράπεζες και γενικότερα θα υπάρξει συστημικό πρόβλημα στην οικονομία. Για αυτό πήραμε και τα μέτρα. Είχαμε αυτή την ευχάριστη κληρονομιά από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ωραία κληρονομιά και μετά μας κατηγορούσε κιόλας για ποιο λόγο παίρνουμε μέτρα. Επομένως, ο πρώτος σταθμός είναι αυτός. Ελπίζω ότι θα περάσουμε το σκόπελο χωρίς πρόβλημα. Και στη συνέχεια, έχουμε άλλο ένα σταθμό. Που είναι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς όπως λέγονται, η τρόικα σε άλλη μορφή. Όπου το αρχικό ορόσημα ήταν 31 Οκτωβρίου. Αντιλαμβάνομαι από τις πληροφορίες, ότι θα πάει ένα 15νθήμερο πίσω. Εκεί θα συζητηθούν τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τα οποία προφανώς εμπεριέχουν και τα μέτρα για τη ΔΕΗ. Και εμείς ήδη έχουμε παρουσιάσει την ατζέντα μας. Δηλαδή έχουμε πει ότι θα καταργήσουμε αυτές τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, όπως λέγονται, που υιοθετήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ και από τις οποίες κέρδισαν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ 600 εκατομμύρια εις βάρος της ΔΕΗ. Δηλαδή όλα τα μεγάλα συμφέροντα εναντίον των οποίων ξιφουλκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε πει, επίσης, ότι στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μέτρων θα περάσουμε στο λεγόμενο target model, δηλαδή σε μια απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, για να γίνουμε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Ότι θα αποσύρουμε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, διότι οι παλαιότερες από αυτές, όχι απλώς κοστίζουν, αλλά υπάρχει μία μελέτη που δείχνει ότι η ΔΕΗ μπήκε από αυτό μόνο μέσα 683 εκατομμύρια ευρώ. Εάν τις κλείναμε κ. Πρετεντέρη και πληρώναμε κανονικά τους εργαζόμενους στις παλαιότερες μονάδες, θα κόστιζε λιγότερο.

Γ.Π.: Και είναι και αντιπεριβαλλοντικές.

Κ.Χ.: Προφανώς. Και επειδή έχει εισαχθεί και αυτό το τέλος για το διοξείδιο του άνθρακα σε ολόκληρη την Ευρώπη, για αυτό και εκεί που ήταν υποτίθεται τα πετράδια της ΔΕΗ και γκρίνιαζαν οι ανταγωνιστές ότι η ΔΕΗ έχει προνομιακό καθεστώς ας πούμε, πριν από 10-15 χρόνια, τώρα έχει γίνει το ακριβώς ανάποδο. Και για αυτό, δυο ιδιωτικοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που έγιναν για αυτές τις μονάδες, κατέληξαν άκαρπες. Και μάλιστα η δεύτερη έγινε και χωρίς κατώφλι. Δηλαδή θα μπορούσαν και με ένα ευρώ θεωρητικά να πουληθούν. Και δεν πουλήθηκαν. Μετά έχουμε την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Και ένα νόμο που θα φέρουμε για να βγάλουμε το διοικητικό ζουρλομανδύα από τη ΔΕΗ. Διότι οι άλλοι, οι ανταγωνιστές της πάνε με ταχύτητες τεράστιες και η ΔΕΗ για να αποφασίσει πάει με τον αραμπά. Καταλαβαίνετε. Δεν μπορεί να ανταγωνιστεί.

Γ.Π.: Μάλιστα. Να κάνω μια ερώτηση. Και επειδή δεν έτυχε να το κουβεντιάσουμε αυτό. Είχατε εικόνα αυτής της ΔΕΗ πριν εκλεγείτε και αναλάβετε; Ξέραμε ότι πάει χάλια η ΔΕΗ, αλλά αυτή την εικόνα την ξέραμε ότι έχει πέσει έξω;

Κ.Χ.: Είχα και υπάρχουν δηλώσεις μου. Είχα αναφερθεί και πριν από τις εκλογές. Απλώς, από την ώρα που αναλάβαμε, κάθε μέρα προέκυπταν και καινούργια ζητήματα. Και για αυτό είναι ενδεικτικό ότι εγώ στις αρχές Αυγούστου είχα κάνει μία δήλωση, ότι λείπουν από το ταμείο της ΔΕΗ για να βγάλει τη μύτη της έξω από το νερό, 750 εκατομμύρια και αποδείχτηκε τελικά, μετά από ένα μήνα, ότι είναι πάνω από 900. Τι να σας πω. Πραγματικά μου κάνει εντύπωση και ο δογματισμός και η μετάθεση του προβλήματος με απίστευτο κυνισμό, στους επόμενους.

Γ.Π.: Το να καταστρέψεις μέσα σε τέσσερα χρόνια τη μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση, δημόσια επιχείρηση, δεν είναι εύκολη δουλειά. Αυτό ήταν κατά τη γνώμη σας πολιτική επιλογή, ήταν λαμογιά; Για να φάνε τα συμφέροντα λεφτά; Ήταν ανικανότητα; Γιατί, πάντα, θεωρώ και εγώ ότι και η ανικανότητα είναι και ένα μέτρο στην πολιτική.

Κ.Χ.: Θα σας πω τι έγινε και βάλτε την ταμπέλα εσείς και οι ακροατές. Υπάρχει πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ψηφίσει όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να πάμε σε απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Επειδή, λοιπόν, υπήρχαν σε πολλές χώρες εταιρείες σαν τη ΔΕΗ που είχαν σχεδόν όλη την αγορά, είχε συμφωνηθεί για την περίπτωση της Ελλάδας, με την κυβέρνηση Σαμαρά να προωθηθεί η μικρή ΔΕΗ, με την Κομισιόν δηλαδή είχε συμφωνηθεί και τους Θεσμούς. Θα έφευγε μια φέτα από τη ΔΕΗ, το ⅓, θα πουλιόταν, έτσι ώστε η ΔΕΗ θα έμενε στα ⅔ της αγοράς αλλά ταυτόχρονα θα έβαζε και λεφτά στο ταμείο της να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματά της και να χρηματοδοτήσει μελλοντικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είναι στο 3%. Ήρθε ο κ. Τσίπρας. Είπε “α, αυτό εγώ δεν το κάνω”. Βεβαίως, τρέχα γύρευε γιατί το έκανε στο ΔΕΣΦΑ, στο φυσικό αέριο που πούλησε το 66%, γιατί το έκανε στον ΑΔΜΗΕ, τους πυλώνες μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος που πούλησε το 49%. Αλλά εν πάση περιπτώση, το ξεπερνώ κι αυτό. Είπε “δεν το κάνω”. Μάλιστα! Και τι έκανε; Συμφώνησε την ίδια στιγμή από το 90% της αγοράς που ήταν η ΔΕΗ να πέσει μέχρι το 2020 στο 50% - προσέξτε τώρα- έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος. Δηλαδή, ενώ με τον Σαμαρά θα πήγαινε στα ⅔ και θα έβαζε 1.5-2 δισεκατομμύρια ευρώ στην τσέπη της η ΔΕΗ, συμφώνησε ο κ. Τσίπρας να πάει στο 50% με μηδέν ευρώ. Και προσέξτε ακόμα περισσότερο, αυτό τώρα για να γίνει – εντάξει, δεν λέω το σουρεαλιστικό τοπίο στη ΔΕΗ, όπου έπρεπε τα στελέχη να δουλεύουν για να χάσουν πελάτες και ούτε καθεξής – εφευρέθηκε μαζί με την Κομισιόν αυτό το περιβόητο μοντέλο ΝΟΜΕ: δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρική, που η ΔΕΗ πουλούσε στους ανταγωνιστές της κάτω του κόστους. Από αυτές μόνο τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, έχασε 600 εκατομμύρια υπέρ των ανταγωνιστών της. Τώρα, βάλτε ό,τι ταμπέλα θέλετε.

Γ.Π.: Ποιος θα τα ψάξει αυτά; Ωραία τα λέμε εμείς, ένας πολιτικός, υπουργός, με ένα δημοσιογράφο. Εμείς, όμως, είμαστε σχολιαστές στην προκειμένη περίπτωση. Ποιος θα τα ψάξει; Η δικαιοσύνη; Θα κάνετε εξεταστική επιτροπή; Ένας εισαγγελέας; Καταρχήν, εξεταστική δεν βλέπω γιατί μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχει κάτι να εξετάσει. Πρέπει ένας εισαγγελέας να πάει να δει τι έγινε.

Κ.Χ.: Υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα θέμα είναι το πολιτικό. Είπα και στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ που κουνάγανε και το δάχτυλο – γιατί εδώ έχουμε και ρεκόρ θράσους– ότι για εμάς το θέμα είναι ανοιχτό και θα παραμείνει ανοιχτό στη Βουλή και στους πολίτες. Δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε τις ευθύνες τους. Το δεύτερο (θέμα) προφανώς, εάν από την πορεία των πραγμάτων προκύψουν στοιχεία – και αυτά τα οποία έχουν προκύψει ήδη αλλά και όσα προκύψουν στο μέλλον– και αφορούν στη Δικαιοσύνη, η Κυβέρνηση και πάλι δεν πρόκειται να παραμείνει απαθής. Και φαντάζομαι κι οι ίδιοι θα συμφωνούσαν, εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες να μην συγκαλυφθούν.

Γ.Π.: Πάντως αυτό που συμβαίνει είναι τρομερό. Θέλω να πω ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνει εξεταστική επιτροπή στη Βουλή. Αν μπουν τρεις εισαγγελείς, θα διαπιστώσουν περί τίνος πρόκειται, θα μοιράσουν τις ευθύνες. Αν έχει μέσα πολιτικά πρόσωπα, – ποιος ήταν τότε υπουργός; Ο Σκουρλέτης;- αν φταίει ο Σκουρλέτης, θα πάει στη Βουλή. Αυτά είναι κανονισμένα από το Σύνταγμα. Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε την πυρίτιδα κάθε φορά.

Κ.Χ.: Ναι, ναι, εντάξει. Υπάρχουν και κοινοβουλευτικές διαδικασίες και διαδικασίες της Δικαιοσύνης. Αλλά υπάρχει και αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα θράσους, το οποίο δηλαδή είναι το μεγαλύτερο σε όλο τον κόσμο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα.

Γ.Π.: Πείτε μου μια τελευταία φράση, ένα σχόλιό σας για την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Εντάξει, δεν περιμένω να μου πείτε αρνητικά. Τι θα θέλατε παραπάνω να έχει πει;

Κ.Χ.: Το καλό για μένα είναι ότι αυτοδεσμεύτηκε, δηλαδή χωρίς να έχει ένα λόγο λυρικό, είπε “1-2-3-10 τα λέω και ελάτε του χρόνου να δούμε τι έγινε από αυτά τα δέκα πράγματα”. Και αυτό είναι κάτι που βάζει ένα βάρος στους ώμους μας, των υπουργών. Τα βλέπω δηλαδή και στο δικό μου Υπουργείο. Έχω πάρει ένα ντοσιέ κι αυτό το ντοσιέ πρέπει να το χειριστώ με πάρα πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Και νομίζω αυτό κάνει και τη διαφορά. Φεύγουμε από τα μεγάλα λόγια και πάμε σε μια διακυβέρνηση, εγώ νομίζω, σοβαρότητας και υπευθυνότητας.

Γ.Π.: Ας ελπίσουμε να είναι και μεγάλων έργων. Ήταν ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σας ευχαριστώ πολύ, κ. Χατζηδάκη. Καλή σας μέρα!

Κ.Χ.: Να είστε καλά! Καλημέρα, κ. Πρετεντέρη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης