Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ.Θωμάς: Ξεκινά η διαβούλευση για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ – «Επιθετική» απολιγνιτοποίηση, διείσδυση ΑΠΕ

Γ.Θωμάς: Ξεκινά η διαβούλευση για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ – «Επιθετική» απολιγνιτοποίηση, διείσδυση ΑΠΕ

Η αναθεώρηση του ΕΣΕΚ θα περιλαμβάνει την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, με την «ταχύτερη αλλά δίκαιη» απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ενέργειας

Δομικές αλλαγές στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), προανήγγειλε πριν από λίγο από το βήμα του Southeast Europe Energy Forum 2019 στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς.
Όπως σημείωσε, στόχος είναι η τελική εκδοχή του ΕΣΕΚ να είναι έτοιμη έως το τέλος της χρονιάς, ενώ για την κατάρτισή της θα επιδιωχθεί ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή παραγόντων της αγοράς, όπως των τραπεζών και των επιμελητηρίων, αλλά και κοινωνικών φορέων.
Σε αυτό το πλαίσιο, την επόμενη εβδομάδα (Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου) έχει προγραμματισθεί η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής κατάρτισης του νέου Σχεδίου, η οποία θα διευρυνθεί.
Όπως πρόσθεσε, η αναθεώρηση του ΕΣΕΚ θα περιλαμβάνει την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, με την «ταχύτερη αλλά δίκαιη» απόσυρση λιγνιτικών μονάδων. Επίσης, θα προβλέπει την ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, για την οποία το ΥΠΕΝ σχεδιάζει την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών.
Εκτός από την παραγωγή ενέργειας, το νέο σχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης δομικές αλλαγές στη διανομή και τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς. Όσον αφορά τη διανομή, το ΥΠΕΝ έχει ήδη εξαγγείλει την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε στον εκσυγχρονισμό των δικτύων να συνεισφέρουν ιδιωτική κεφάλαια.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του φυσικού αερίου, καθώς όπως σημείωσε ο κ. Θωμάς, στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ προβλέπεται η πλειοψηφική ιδιωτικοποίηση των δικτύων.
Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, επισήμανε πως οι υποδομές καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Προς αυτή την κατεύθυνση, επισήμανε πως καταλυτική συμβολή θα έχουν και ιδιωτικές επενδύσεις σε εγκαταστάσεις οι οποίες θα διευρύνουν τη διαφοροποίηση των πηγών, υπενθυμίζοντας ότι ο υπουργός Ενέργειας έχει  εκφράσει τη στήριξη του ΥΠΕΝ στην υλοποίηση του FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
Όπως πρόσθεσε, για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι ενεργειακές υποδομές (που αποτελούν τρόπον τινά το hardware), χρειάζεται και η εύρυθμη λειτουργία των αγορών (δηλαδή το software). Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες του υπουργείου στις ρυθμιστικές παραμέτρους των αγορών, ώστε παράλληλα να ενισχυθεί και ο ανταγωνισμός.
Ο κ. Θωμάς υπογράμμισε επίσης πως το ΥΠΕΝ θα επιδιώξει την υλοποίηση τα επόμενα χρόνια περισσότερων Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) στον ηλεκτρισμό. Επίσης, θα επιχειρήσει να δρομολογήσει έργα PCI και στον τομέα των ΑΠΕ.

GetAttachmentThumbnail

Η ομιλία του υφυπουργού Ενέργειας στο SOUTHEAST EUROPE ENERGY FORUM

Τους βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα  της ενέργειας με απώτερο στόχο την αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσίασε ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς κατά την ομιλία του στο Φόρουμ Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Southeast Europe Energy Forum) στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Θωμάς τόνισε το γεγονός ότι αφενός οι περισσότερες χώρες της περιοχής έχουν υψηλή εξάρτηση από τον άνθρακα, αφετέρου οι μονάδες παραγωγής ενέργειας είναι πεπαλαιωμένες και πρέπει να αντικατασταθούν την επόμενη δεκαετία συνιστά μεγάλη ευκαιρία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις που θα υπηρετήσουν το ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος. Η Ελλάδα θα επανασχεδιάσει την ενεργειακή της πολιτική, ώστε να καταστεί στρατηγικός παίκτης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα διασυνδεθεί με τους εταίρους της, για να προωθήσει την ασφάλεια εφοδιασμού και την μετάβαση προς καθαρότερες πηγές ενέργειας».
Ο ίδιος εξήγγειλε την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) έως το τέλος του έτους και μάλιστα με διεύρυνση του φάσματος των εμπλεκόμενων φορέων. Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Επιτροπής για τον ΕΣΕΚ με συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων, των παραγόντων των αρμόδιων φορέων και της αγοράς, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Επιμελητηρίου και της κοινωνίας των πολιτών.
Ο υφυπουργός Ενέργειας υπογράμμισε ότι η διαδικασία απεξάρτησης από τον άνθρακα θα τεθεί σε νέες βάσεις, θα επιταχυνθεί και θα γίνει πιο δίκαιη για τις εμπλεκόμενες εταιρείες και περιοχές. Προτεραιότητα αποτελεί και η ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ (με τον εξορθολογισμό των μηχανισμών αδειοδότησης) καθώς και η ανάπτυξη διαφοροποιημένων υποδομών φυσικού αερίου, για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ, αφού –όπως είπε ο κ. Θωμάς- οι εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 32% αυτό το χρόνο.
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο κ. Θωμάς στο κομμάτι των Δικτύων Διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, σημειώνοντας  ότι απαιτούνται ιδιωτικά κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό τους και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το θέμα αυτό  θα έχει αποκρυσταλλωθεί πριν το τέλος του έτους.

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης