Ενέργεια

Eύσημα του Γουίλμπορ Ρος στον Ε. Μυτιληναίο για τη νέα επένδυση του CCGT στην Βοιωτία

Eύσημα του Γουίλμπορ Ρος στον Ε. Μυτιληναίο για τη νέα επένδυση του CCGT στην Βοιωτία
Αυτή η κυβέρνηση ξέρει από οικονομία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός
Τα εύσημα στον Ευάγγελο Μυτιληναίο έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος για την νέα επένδυση στην υπερσύγχρονη μονάδα φυσικού αερίου CCGT δυναμικότητας 826 MW.
Η ικανοποίηση του Αμερικανού υπουργού προήλθε όπως είναι προφανές από τους τουρμπίνες της General Electric που θα χρησιμοποιηθούν στην επένδυση, ύστερα από επιλογή της δίοκησης.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος παρευρέθη στον δείπνο που έγινε με παρόντα τον πρωθυπουργό, κυβερνητικά στελέχη , επιχειρηματίες και τραπεζίτες προς τιμήν του κ. Ρος.
Ο κ. Μυτιληναίος φέρεται αποφασισμένος να ενισχύσει την επενδυτική του πολιτική σε τομείς που ενδιαφέρουν την αμερικανική πλευρά καθώς η εταιρία έχει επεκταθεί ραγδαία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σε ενεργειακούς τομείς.

Ενθουσιασμένος ο Ρος από τις επαφές με Μητσοτάκη

Εντυπωσιασμένος από τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, W. Ross, σε συνομιλίες του με Έλληνες δημοσιογράφους.
Βασική εντύπωση του κ. Ross είναι ότι η νέα κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πώς να οδηγήσει την οικονομία σε ταχύ ρυθμό ανάπτυξης, ενώ υπογράμμισε ότι η ύπαρξη τεχνοκρατών θα βοηθήσει ώστε οι μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα.
Εκτίμησε ότι οι προοπτικές ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων είναι ιδιαίτερα θετικές και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως στις 25 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα παραθέσει στις ΗΠΑ δείπνο στον Έλληνα πρωθυπουργό με την παρουσία δεκάδων Αμερικανών επιχειρηματιών, θα τονωθεί καίρια το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα.
Μιλώντας στο περιθώριο των επαφών που πραγματοποιεί στην Αθήνα, αποκάλυψε ότι οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τον αναπτυξιακό θα εντυπωσιάσουν.
«Έχω δει την παρουσίαση του πρωθυπουργού και είναι πραγματικά εντυπωσιακή», προσθέτοντας ότι οι επιτυχείς ομολογιακές εκδόσεις τόσο του δημοσίου, όσο και της Πειραιώς, αλλά και οι συμφωνίες, όπως αυτή με την PIMCO, δεν έχουν ακόμα περιέλθει στην αντίληψη των Αμερικανών επενδυτών και όταν αυτό γίνει, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα κλιμακωθεί.
Image
Υπογράμμισε, επίσης, ότι το γεγονός πως η Ελλάδα προχωρά σε μειώσεις φόρων και ταυτόχρονα επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα είναι πάρα πολύ καλό σημάδι.
«Αυτή η κυβέρνηση γνωρίζει τι χρειάζεται η οικονομία, ενώ έχει την αίσθηση του επείγοντος που απαιτείται, ενώ η παρουσία τεχνοκρατών σε αυτή διασφαλίζει πως θα υπάρχουν ρεαλιστικά και σύντομα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.
Μου έκανε εξαιρετική εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί για μια αναβολή μόλις πέντε ημερών στον διαγωνισμό για την άδεια του καζίνο στο Ελληνικό, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδιδαν αλλεπάλληλες μεγάλες παρατάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, όσον αφορά στις εξαγωγές ελαιολάδου είπε ότι αυτό το ελληνικό προϊόν μπορεί να εξαιρεθεί από τη σχετική λίστα, όταν θα έρθει η ώρα για να αποφασίσουν οι ΗΠΑ πως θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα στα πλαίσια των ευρημάτων του ΠΟΕ για την υπόθεση AIRBUS-BOEING.
Επίσης, ερωτηθείς σχετικά με τους δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ανέφερε ότι ακόμα εξετάζονται αιτήσεις εξαίρεσης, οι οποίες πιθανόν θα περιλάβουν ελληνικές επιχειρήσεις.
Εκτίμησε ότι η Ελλάδα είναι ελκυστική για αμερικανικές επενδύσεις, τόσο λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων που υπάρχουν ακόμα, όσο και γιατί απέδειξε ότι βγήκε από την κρίση.
«Όταν η ΕΕ καταλάβει ότι αυτή η κυβέρνηση “means business”, εκτιμώ ότι θα νιώσει και τους επιθετικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα», συμπλήρωσε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο να αναδειχτεί η χώρα ως ενεργειακός κόμβος λέγοντας ξεκάθαρα ότι υπάρχει ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον για εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς τη χώρα μας και δια αυτής στην Ανατολική Ευρώπη.
Image
Δήλωσε, επίσης, ότι μόλις υπάρξει μεγάλο συμβόλαιο προμήθειας LNG στην περιοχή, ο κόμβος επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη θα ενεργοποιηθεί άμεσα με αμερικανική συμμετοχή.
Ανέφερε δε, ως πιθανό καταλύτη για αμερικανικές επενδύσεις τις ιδιωτικοποιήσεις, ονοματίζοντας μάλιστα αυτή των ΕΛΠΕ.
Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε ότι επισκέπτεται τη γειτονική χώρα αμέσως μετά την Ελλάδα για να διασφαλιστεί ότι η Άγκυρα «θα παραμείνει αγκυροβολημένη στη Δύση», ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική για την τόνωση των εμπορικών συναλλαγών ΗΠΑ-Τουρκίας.
Όσον αφορά στους τομείς της ελληνικής οικονομίας τους οποίους θεωρεί πιθανόν να εκδηλωθεί αμερικανικό ενδιαφέρον, ανέφερε τις ιδιωτικοποιήσεις, εν γένει, και τις πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένης της Ενέργειας, της τεχνολογίας, της πληροφορικής και της άμυνας.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης