Άρθρο του Ιανουαρίου 2023 στο MIT Technology Review προβλέπει ότι μόνο η εξόρυξη που απαιτείται για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα παράγει 29 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπών CO2 από τώρα έως το 2050.
Ο άνθρακας απέχει πολύ από το να είναι το μόνο πρόβλημα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτούν επίσης ένα ευρύ φάσμα ορυκτών που συχνά δύσκολα προσεγγίζονται, όπως νικέλιο, γραφίτης, χαλκός, σπάνιες γαίες, λίθιο και κοβάλτιιο.
Αυτό σημαίνει ότι «παραδόξως, η εξόρυξη αυτής της μεγάλης ποσότητας πρώτων υλών [για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας] θα απαιτήσει την ανάπτυξη νέων ορυχείων με μεγαλύτερο συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα», λέει το άρθρο του MIT.
Κάθε χρόνο 14.000 γήπεδα ποδοσφαίρου με δάση κόβονται στη Μιανμάρ για να δημιουργηθεί φτηνό κάρβουνο για τις βιομηχανίες τήξης της Κίνας για την επεξεργασία πυριτίου, βασικό συστατικό των ηλιακών συλλεκτών και των υπολογιστών.
«Πρέπει πραγματικά να βρούμε λύσεις που θα μας προσφέρουν το υλικό που χρειαζόμαστε βιώσιμα, και ο χρόνος είναι πολύ μικρός», δήλωσε ο Δημήτριος Παπαθανασίου, παγκόσμιος διευθυντής ενέργειας και εξορυκτικών προϊόντων στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Μια ευρέως διαφημιζόμενη λύση υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις που επιβάλλονται από την ταχεία μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να μειωθούν σημαντικά με την ενισχυμένη ανακύκλωση.
Αυτό το επιχείρημα έχει ως εξής: Τα ορυκτά που χρειάζονται για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών και την κατασκευή αιολικών πάρκων και ηλεκτρικών οχημάτων πρέπει να προμηθεύονται μόνο μία φορά.
Σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παράγουν ενέργεια χρόνο με το χρόνο.
Και τα αυθεντικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους μπορούν να ανακυκλωθούν ξανά και ξανά.
Τα προβλήματα
Πρώτον, ενώ οι μπαταρίες EV, για παράδειγμα, μπορεί να είναι σχετικά μεγάλης διάρκειας, παρέχουν ενέργεια μόνο για νέα ηλεκτρικά οχήματα που εξακολουθούν να χρειάζονται χάλυβα, πλαστικά, ελαστικά και πολλά άλλα για να φέρουν τους ανθρώπους στον Παγκόσμιο Βορρά και όλο και περισσότερο στον Παγκόσμιο Νότο στο δρόμο.
Αυτά τα αυτοκίνητα θα φθαρούν, με λάστιχα, ηλεκτρονικά, πλαστικά και μπαταρίες ακριβά στην ανακύκλωση.
Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας λέει ότι «τα ηλιακά πάνελ έχουν αναμενόμενη διάρκεια ζωής μεταξύ 25-30 ετών» και συχνά πολύ μεγαλύτερη.
Λύνοντας το λάθος πρόβλημα
Τελικά, λένε ορισμένοι αναλυτές, μπορεί να προσπαθούμε να λύσουμε το λάθος πρόβλημα.
Η ανθρωπότητα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα παραγωγής ενέργειας, λένε.
Αντιθέτως, έχουμε πρόβλημα κατανάλωσης ενέργειας.
Έτσι, το κλειδί για τη μείωση της περιβαλλοντικής ζημίας είναι η ριζική μείωση της ζήτησης ενέργειας.
Αλλά αυτό πιθανότατα μπορεί να γίνει μόνο μέσω σταθερής - ή, ακόμα καλύτερα, μειωμένης κατανάλωσης.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι σύγχρονοι καταναλωτές δεν βιάζονται να αγοράσουν την επόμενη γενιά ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένων ακόμη πιο έξυπνων smartphone, τα οποία απαιτούν όλο και περισσότερη ενέργεια και υλικά για να λειτουργήσουν (σκεφτείτε τα παγκόσμια κέντρα δεδομένων Διαδικτύου).
Και είναι επίσης δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η βιομηχανία δεν βιάζεται να ενημερώσει τις όλο και πιο καινοτόμες σειρές ηλεκτρονικών προϊόντων της (σκεφτείτε την τεχνητή νοημοσύνη).
www.worldenergynews.gr