Ενέργεια

Euractiv: Σκληρό ενεργειακό πόκερ του Ερντογάν στη ΝΑ Μεσόγειο - Ανησυχία σε Ελλάδα και Κύπρο

Euractiv: Σκληρό ενεργειακό πόκερ του Ερντογάν στη ΝΑ Μεσόγειο - Ανησυχία σε Ελλάδα και Κύπρο
Η σύνδεση με το ελληνικό Iron Dome

Η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στα νέα δεδομένα της Συρίας μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει προκαλέσει ανησυχία σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς η Άγκυρα φέρεται να θέλει να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες με τους νέους ηγεμόνες στη Δαμασκό, όπως κατέγραψαν οι Σαράντης Μιχαλόπουλος, Alice Taylor- Braçe, Charles Szumski για το Euractiv.

Η Ευρώπη επηρεάζεται άμεσα καθώς αναζητά εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό αέριο και η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών θα ξεκλειδώσει κρίσιμα ενεργειακά έργα. Έτσι εξελίσσεται  έντονα ο ανταγωνισμές μεταξύ των περιφερειακών παραγόντων, ενώ η θέση της Ευρώπης παραμένει εύθραυστη.

Η Ελλάδα ελπίζει να έχει έτοιμο το ισραηλινό της «Iron Dome» το 2026 , δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο υπουργός είπε: «Αυτή τη στιγμή συζητάμε τις προδιαγραφές, θα γίνουν οι αντίστοιχες διαγωνιστικές διαδικασίες και πιστεύουμε ότι εντός δύο ετών θα είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε πλήρως τον θόλο».

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο θόλος θα είναι επικεντρωμένος στην κράτηση και θα αποτρέπει κάθε εναέρια απειλή (drone ή βαλλιστικό πύραυλο) και θα είναι επίσης αντιπλοϊκός, εμποδίζοντας οτιδήποτε να εισέλθει στο ελληνικό έδαφος.

Τοπικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει ευνοήσει τα ισραηλινά οπλικά συστήματα δύο εταιρειών Israel Aerospace Industries και Rafael, ενώ το κόστος υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες κεντρικό ρόλο από ελληνικής πλευράς θα διαδραματίσει η METLEN με τις σημαντικές επενδύσεις της στον Βόλο.

Οι προβληματικές σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία σε συνδυασμό με την αναταραχή στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησαν την ιδέα για έναν Σιδερένιο Θόλο.


Τι ανέφερε χθες δημοσίευμα του Bloomberg μεταξύ άλλων:

Να εδραιώσει για τα καλά την παρουσία της στη Συρία επιδιώκει η Τουρκία, η οποία σχεδιάζει να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην αραβική χώρα αλλά και να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως δήλωσε σήμερα (27/12) ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Σύμφωνα με τo Bloomberg, ο Μπαϊρακτάρ τόνισε πως η Άγκυρα θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις νέες συριακές αρχές για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αλλά και για την αναβάθμιση των υποδομών της.

Ο Μπαϊρακτάρ, που είχε συνάντηση με δημοσιογράφους τουρκικών μέσων, δήλωσε ότι αντιπροσωπεία, της οποίας ενδέχεται να ηγείται, σχεδιάζει να μεταβεί στη Συρία αύριο Σάββατο για να συζητήσει για την ηλεκτρική μετάβαση της χώρας, την αποκατάσταση των υποδομών και άλλα ζητήματα.

«Πρέπει να προσφέρουμε πολύ γρήγορα ηλεκτρική ενέργεια στις περιοχές της Συρίας που δεν διαθέτουν, αρχικά με εισαγωγές. Μεσοπρόθεσμα σχεδιάζουμε επίσης να αυξήσουμε την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εκεί», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός, όπως έγραψε η εφημερίδα Hurriyet.

«Υπάρχει ανάγκη για τα πάντα στη Συρία. Θα εργαστούμε πάνω σε ένα σχέδιο για τις υποδομές με τους ηγέτες εκεί», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και στον Λίβανο μέσω της Συρίας.

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι η Άγκυρα εξετάζει τρόπους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι πόροι της Συρίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την ανοικοδόμηση της χώρας, καθώς η παραγωγή και των δύο μειώθηκε στη διάρκεια του εμφυλίου.

«Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να ωριμάσουν, από τη δημιουργία πετρελαϊκού αγωγού από τη Συρία ως την Τουρκία, την ένωση αυτού με τον αγωγό Ιράκ- Τουρκίας», σημείωσε, ενώ εκτίμησε ότι η Άγκυρα και η Δαμασκός θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο άμεσο μέλλον.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης