Διαπραγματευτικό ατού για την κατάργηση των ΝΟΜΕ η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, όπως επίσης διαφάνηκε στις επαφές Γ.Θωμά και Α.Σδούκου το προηγούμενο διήμερο στην Κομισιόν
Θετικός είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο απολογισμός των προκαταρκτικών συζητήσεων που είχαν το προηγούμενο διήμερο στις Βρυξέλλες με υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν ο υφυπουργός Ενέργειας Γ.Θωμάς και η γενική γραμματέας του υπουργείου, Α.Σδούκου, με θέμα τις επικείμενες παρεμβάσεις στον εγχώριο ενεργειακό κλάδο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στελέχη της Κομισιόν έδειξαν κατανόηση στα προβλήματα που ανέδειξαν οι Έλληνες αξιωματούχοι. Επίσης, άκουσαν με ενδιαφέρον και προσοχή το σχέδιο που τους ανέπτυξε η ελληνική πλευρά, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που ταλανίζουν την αγορά ενέργειας στη χώρα μας.
Περαιτέρω εξειδίκευση
Ωστόσο, επισήμαναν ότι το σχέδιο χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση, ως προς τα επιμέρους μέτρα που θα πρέπει να δρομολογηθούν τους προσεχείς μήνες.
Η εξειδίκευση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.
Παρά τη θετική εικόνα που καταγράφεται από τις επαφές του προηγούμενου 48ωρου, το υπουργείο φροντίζει πάντως κρατά ακόμη χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών, αναφορικά με το πόσο εύκολα θα κλείσουν οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, ώστε να «κλειδώσουν» οι σχετικές αποφάσεις.
Ωστόσο, η αίσθηση που αποκομίζεται ήδη είναι πως η Κομισιόν είναι θετικά διακείμενη σε ένα πλάνο άμεσης απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αξιολογώντας το ως ένα σημαντικό αντίμετρο που προτάσσει η ελληνική πλευρά έναντι διεκδικήσεων όπως η κατάργηση του υποχρεωτικού στόχου μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50%.
Συστημικός κίνδυνος για την οικονομία
Επίσης, φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ζημίας που έχουν προκαλέσει έως σήμερα στην επιχείρηση οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Έτσι, δείχνουν να συμμερίζονται την άποψη πως η συνέχιση των δημοπρασιών θα επιβάρυνε περαιτέρω την επιχείρηση, σε μία εποχή όπου τείνει να καταστεί συστημικός κίνδυνος για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ενέργειας έχει δηλώσει δημόσια πως το ΥΠΕΝ προγραμματίζει να αποσύρει σε πρώτη φάση το ΑΗΣ Αμυνταίου και τη Μεγαλόπολη ΙΙΙ, με τη σχετική μάλιστα διαδικασία να δρομολογείται πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2020.
Παράλληλα, επιδίωξη του υπουργείου δεν είναι απλώς να αποσυρθεί το μέτρο των δημοπρασιών, αλλά και να μην διεξαχθεί η τελευταία δημοπρασία, που είναι προγραμματισμένη τον Οκτώβριο.
www.worldenergynews.gr