Διεθνή

Ιταλία: Στα χέρια του Conte η νέα κυβέρνηση – Ποια η σύνθεση του νέου σχήματος

Ιταλία: Στα χέρια του Conte η νέα κυβέρνηση – Ποια η σύνθεση του νέου σχήματος
Στις 10:30 στον πρόεδρο Sergio Mattarella ο Conte για να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Στα χέρια του Giuseppe Conte περνά από σήμερα Πέμπτη 29/8 η τύχη της νέας ιταλικής κυβέρνησης μεταξύ του Κινήματος 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς τα δύο κόμματα της ευρύτερης κεντροαριστεράς κατέληξαν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.
Ο Conte, ο οποίος πρόσφατα υπέβαλε την παραίτηση του από την πρωθυπουργία της Ιταλίας κατόπιν της άρσης εμπιστοσύνης της Lega του Matteo Salvini στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, θα βρεθεί και πάλι στο Προεδρικό Μέγαρο (στις 10:30 ώρα Ελλάδας) προκειμένου να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Sergio Mattarella.
«Δεν θα έχω ως καθήκον μόνο να ηγηθώ της κυβέρνησης.
Θέλω να κάνω ότι είναι δυνατόν έτσι ώστε η κυβέρνηση Κινήματος 5 Αστέρων και Δημοκρατικού Κόμματος να μην είναι ένα άθροισμα δυνάμεων, αλλά ένα αμάγαλμα, μια σύνθεση, ένας συνασπισμός» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Conte.
Μάλιστα ο Conte κατάφερε όχι μόνο να ξεπεράσει τους ενδοιασμούς που είχε αυτόν ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Nicola Zingaretti αλλά κατόρθωσε να ξεπεράσουν μαζί τα τελευταία «αγκάθια» και εμπόδια που υπήρχαν έως και την τελευταία στιγμή για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Πάντως, παραμένει ένα ακόμα τελευταίο εμπόδιο, ένας τελευταίος αστάθμητος παράγοντας προκειμένου να κλειδώσει η νέα κυβέρνηση υπό τον Conte.
Και αυτός ο αστάθμητος παράγοντας δεν είναι άλλος από την ψηφοφορία που πρόκειται να γίνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας στην ψηφιακή πλατφόρμα του Κινήματος 5 Αστέρων, όπου τα στελέχη του κόμματος θα κληθούν να εγκρίνουν την κυβερνητική συμφωνία με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, Luigi Di Maio ανέφερε πως η κυβερνητική συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ, μόνο εφόσον υπάρξει η έγκριση από τα μέλη του Κινήματος, τα οποία πάντως εκφράζουν μεγάλες ενστάσεις απέναντι στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Τι ανέφεραν Di Maio, Zingaretti
«Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν σχήματα της Δεξιάς ή της Αριστεράς, αλλά μόνο λύσεις.
Μας κατηγόρησαν ότι είμαστε και στη μια και στην άλλη πλευρά.
Αυτά τα σχήματα έχουν πλέον ξεπεραστεί.
Η παρουσία του Giuseppe Conte μας κάνει να αισθανόμαστε βέβαιοι για τις πολιτικές που θέλουμε να εφαρμόσουμε» υποστήριξε ο επικεφαλής του Κινήματος, Luigi Di Maio, επισημαίνοντας πως για το κόμμα του προτεραιότητα έχει το πρόγραμμα και μετά οι θέσεις.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Nicola Zingaretti, αφού υποστήριξε πως ο Conte ήταν επιλογή του Κινήματος 5 Αστέρων και ότι έκανε δεκτή την επιλογή αυτή γιατί το Κίνημα είναι το κόμμα με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, τόνισε ότι «επιβεβαιώσαμε την ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση αλλαγής και ασυνέχειας» με την προηγούμενη ακολουθούμενη πολιτική.

Τα ονόματα της κυβέρνησης
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, στο νέο κυβερνητικό σχήμα το Κίνημα 5 Αστέρων θα λάβει 8 υπουργεία και το Δημοκρατικό Κόμμα 7 υπουργεία.
Ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο τι θα συμβεί με τη θέση του αντιπροέδρου, την οποία φέρεται να επιθυμεί ο Di Maio, αλλά διαφωνεί το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν μπορεί ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να προέρχονται από το ίδιο κόμμα.
Με αυτόν τον γρίφο να παραμένει στο τραπέζι, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια σειρά από μεγάλες ανακατατάξεις στους σχεδιασμούς για τη σύνθεση της κυβέρνησης.
Βάσει του δημοσιεύματος και εφόσον υπερισχύσει η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος, το πιθανότερο είναι στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης να βρεθεί ο 60χρονος Dario Franceschini από το Δημοκρατικό Κόμμα.
Για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών ακούγεται το όνομα του Mario Morcone (Δημοκρατικό Κόμμα), για το υπουργείο Άμυνας προορίζεται ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, Luigi Di Maio, για το υπουργείο Δικαιοσύνης ο Alfonso Bonafede (Κίνημα 5 Αστέρων), για το υπουργείο Οικονομικών ο 66χρονος Daniele Franco που σήμερα είναι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για το υπουργείο Περιβάλλοντος η Rossella Muroni, για το υπουργείο Μεταρρυθμίσεων ο 38χρονος Riccardo Fraccaro (Κίνημα 5 Αστέρων), για το υπουργείο Ανάπτυξης η 45χρονη Paola De Micheli, αναπληρώτρια γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, για το υπουργείο Παιδείας ο Lorenzo Fioramonti (Κίνημα 5 Αστέρων) και για το υπουργείο Υποδομών ο 45χρονος Stefano Patuanelli (Κίνημα 5 Αστέρων).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης