Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Τελευταία προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης Δημοκρατικών – Κινήματος 5 Αστέρων – Τα αγκάθια

tags :
Ιταλία: Τελευταία προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης Δημοκρατικών – Κινήματος 5 Αστέρων – Τα αγκάθια
Κλειδώνει για πρωθυπουργός ο Conte - Διαδοχικές διαπραγματεύσεις πριν τις επαφές με τον πρόεδρο Mattarella
Στην τελική ευθεία εισέρχονται σήμερα Τετάρτη 28/8 οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των 5 Αστέρων για το σχηματισμό κυβέρνησης και ενώ εκπνέει απόψε η προθεσμία που έχει δώσει στις πολιτικές δυνάμεις ο πρόεδρος Mattarella, ο οποίος από νωρίς το απόγευμα θα έχει έναν ακόμα – μάλλον τον τελευταίο - γύρο συναντήσεων με τους επικεφαλής των «μεγάλων» πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να διαπιστώσει εάν η παρούσα Βουλή μπορεί να βγάλει κυβέρνηση ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.
Η απάντηση στο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικού Κόμματος και Κινήματος 5 Αστέρων είναι δύσκολο να δοθεί.
Η χθεσινή ημέρα τα είχε όλα.
Τελεσίγραφο από τον Di Maio στο Δημοκρατικό Κόμμα να αποδεχθεί τον Giuseppe Conte ως πρωθυπουργό, διακοπή των συνομιλιών, ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους υποψήφιους κυβερνητικούς εταίρους, κίνδυνος κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων και στο τέλος επανέναρξη των συνομιλιών και σημάδια αισιοδοξίας για το σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Conte.

Τα αγκάθια
Η σημερινή ημέρα αρχίζει με αρκετά αγκάθια.
Το πρώτο είναι ότι οι Δημοκρατικοί φέρονται να έχουν κάνει αποδεκτό το αίτημα του Di Maio να οριστεί ο Conte πρωθυπουργός του νέου κυβερνητικού σχήματος, αλλά είναι αρνητικοί στο να είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Luigi Di Maio, στάση που προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του Κινήματος που υποστηρίζει πως ο επικεφαλής του πρέπει να έχει λόγο και ρόλο στην κυβέρνηση.
Δεύτερο αγκάθι η πρόθεση του Κινήματος 5 Αστέρων, όπως ανακοίνωσε ο Luigi Di Maio να θέσει τη διαφαινόμενη συμφωνία με τους Δημοκρατικούς σε ψηφοφορία προς έγκριση στην πλατφόρμα Ρουσό του κόμματος εντός της ερχόμενης εβδομάδας (όπως είπε ο Di Maio μόνο αν τα μέλη του κόμματος εγκρίνουν τη συμφωνία, αυτή θα τεθεί σε ισχύ), με τους Δημοκρατικούς να κάνουν λόγο για σοβαρή θεσμική απρέπεια απέναντι στον πρόεδρο Sergio Mattarella
Τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σε μεγάλο βαθμό στη συνάντηση που έχουν αυτήν την ώρα (από τις 09:30 ώρα Ελλάδας) οι δύο πλευρές αλλά και στη συνεδρίαση της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος (στις 11:00 ώρα Ελλάδας).

Μηνύματα αισιοδοξίας
Οι σημερινές διαβουλεύσεις πάντως άρχισαν σε καλό κλίμα, όπως φάνηκε από τις πρώτες δηλώσεις.
«Τα βέτο δεν είναι ποτέ θετικά» ανέφερε ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων στη Γερουσία, Stefano Patuanelli προσερχόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς ενώ ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Andrea Marcucci τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα βέτο από το Δημοκρατικό Κόμμα όσον αφορά την τοποθέτηση του Di Maio στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Ερωτηθείς για την πρόθεση του Κινήματος να θέσει τη διαφαινόμενη συμφωνία σε ψηφοφορία στα μέλη του κόμματος του ο Marcucci είπε πως το κάθε κόμμα έχει τις διαδικασίες του, αναφέροντας «ας αρχίσουμε να δουλεύουμε, ελπίζουμε ότι θα είναι μια ωραία ημέρα».
Εξίσου θετικά και αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα και από τις χθεσινές διαβουλεύσεις των δύο κομμάτων.
«Έχουμε εμβαθύνει στα σημεία για μια κοινή βάση του προγράμματος» είπε η αναπληρώτρια γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Paola De Micheli ενώ ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Andrea Marcucci υποστήριξε ότι η δουλειά συνεχίζεται.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων στη Γερουσία, Stefano Patuanelli είπε ότι τα δύο κόμματα εργάζονται σε καλό κλίμα και διέψευσε ότι έχει γίνει συζήτηση επί των προσώπων του νέου κυβερνητικού σχήματος ενώ και ο Francesco D’Uva από το Κίνημα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε συμφωνία.

Οι επαφές με Mattarella
Το πώς θα εξελιχθεί η επόμενη πολιτική ημέρα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τι θα ειπωθεί από τις επαφές που θα έχει σήμερα ο πρόεδρος Mattarella με τους επικεφαλής των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, καθώς θα συναντηθεί με τις αντιπροσωπίες του Δημοκρατικού Κόμματος, της Forza Italia του Berlusconi, της Lega του Matteo Salvini και του Κινήματος των 5 Αστέρων (είναι η τελευταία συνάντηση προγραμματισμένη για τις 20:00 ώρα Ελλάδας).
Εάν Δημοκρατικοί και Κίνημα 5 Αστέρων έχουν καταφέρει να καταλήξουν στις βασικές αρχές ενός κοινού προγράμματος και στο όνομα του Giuseppe Conte ως πρωθυπουργού, τότε ο πρόεδρος Mattarella θα δώσει είτε σήμερα το βράδυ ή αύριο Πέμπτη 29/8 την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Conte αφήνοντας του ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να ορίσει το κυβερνητικό σχήμα και το κυβερνητικό πρόγραμμα.
Σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, o Mattarella θα ορίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση για να οδηγήσει την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές εντός του Νοεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης