Επικαιρότητα

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις - Αναστασιάδης: Θέλουμε λύση στο Κυπριακό

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις - Αναστασιάδης: Θέλουμε λύση στο Κυπριακό

Ελλάδα και Κύπρος έχουν ενώπιον τους προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε από κοινού με τους εταίρους και τους γείτονες μας είπε ο κ.Αναστασιάδης

Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και το Κυπριακό, βρέθηκαν στο επίκεντρο των κοινών δηλώσεων Μητσοτάκη - Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων .
«Νιώθω έντονη συγκίνηση που το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό είναι στην Κύπρο.
Το ταξίδι γίνεται σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για το Κυπριακό ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής αποτελεί το κύριο μέλημα.
«Εξέφρασα την ικανοποίηση μου για τη συνάντηση του κ.Αναστασιάδη με τον M. Akinci.
Για την Ελλάδα δεν νοείται λύση του Κυπριακή χωρίς την πλήρη κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων», τόνισε.
«Συζητήσαμε και για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και για τους τρόπους αντίδρασης σε αυτήν.
Το ζήτημα αυτό αφορά την ίδια την ΕΕ» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.
«Επανέλαβα τη σημασία που αποδίδω σε όλα τα σχήματα συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Πρόκειται για ένα θετικό προηγούμενο, το οποίο θα συνεχίσουμε.
Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Κύπριο πρόεδρο για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης μου όσον αφορά την οικονομία», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα γύρισε σελίδα, η ΝΔ έλαβε ισχυρή εντολή να προχωρήσει ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων για ισχυρή ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στη συνολική προσπάθεια που κάνουμε να πείσουμε ότι η Ελλάδα αξίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των εταίρων, θέλουμε τη στήριξη και της Κύπρου, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Θέλω να αναγνωρίσω δημόσια την ηγεσία του προέδρου Αναστασιάδη για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε και που οδήγησε την κυπριακή οικονομία σε γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη καλωσόρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας για την διαρκή και αμέριστη στήριξη της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.
«Μας δόθηκε η ευκαιρία με τον φίλο πρωθυπουργό να ανταλλάξουμε απόψεις για τις τουρκικές προκλήσεις και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους.
Ευχαριστώ την Ελλάδα για τη σθεναρή στήριξη της
Θα προσέλθω στη συνάντηση με τον M. Akinci για να βρεθεί μια λύση προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων.
Έχουμε αποδείξει εμπράκτως Κύπρος και Ελλάδα ότι θέλουμε μια λύση στο Κυπριακό που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους», τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου.
Όπως υπογράμμισε, είναι κοινές οι ανησυχίες μας για τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το μεταναστευτικό - προσφυγικό, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το ταξίδι του στην Κύπρο - το πρώτο στο εξωτερικό από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του - δεν είναι απλά εθιμοτυπικό αλλά και ουσιαστικό.
«Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με σιγουριά και αυτοπεποίθηση» είπε ο κ.Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι μετά από αυτή τη συνάντηση θα «μπει το νερό στο αυλάκι για μία νέα συνεργασία» είπε ο κ.Μητσοτάκης ενώ από την πλευρά του ο κ.Αναστασιάδης κατά την υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, ανέφερε ότι η επίσκεψη του δεν συμβολίζει μόνο τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και τη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κύπρο.
Ο κ.Αναστασιάδης σημείωσε πως Κύπρος και Ελλάδα έχουν ενώπιόν τους προκλήσεις «τις οποίες από κοινού θα τις αντιμετωπίσουμε, με τους γείτονες μας και με τους εταίρους μας».
Ο κ.Μητσοτάκης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 10:30, όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης.
Μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' και στη συνέχεια ακολούθησε η συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη.
Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Μητσοτάκης θα κάνουν από κοινού δηλώσεις στα ΜΜΕ στις 12.00 και μισή ώρα μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη.
Το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις διάρκειας 20 λεπτών με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και το απόγευμα θα δει συλλόγους και δικοινοτικές ΜΚΟ.
Απόψε στις 20.15 ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Κύπρου.
Την Τρίτη 30/7 ο κ.Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Χρυσόστομο Β', θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και θα επισκεφτεί το Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα.
Εκεί θα καταθέσει στεφάνι, θα ξεναγηθεί στο μουσείο και θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό στους αξιωματικούς και στρατιώτες της δύναμης, ενώ η επιστροφή του στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο πέρα από τη συμβολική της αξία έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της συνεχιζόμενης προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Άγκυρας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά τις απειλές της Τουρκίας να ανοίξει τη "στρόφιγγα" του προσφυγικού ως "αντίποινα" στις κινήσεις της ΕΕ αλλά και μετά τα μέτρα των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για τους S - 400, η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και το Κυπριακό ζήτημα εξελίσσονται σε πραγματικά "καυτά" θέματα.
Ο κ.Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να ενημερωθεί πλήρως για όλες τις εξελίξεις, να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με τη στάση της Κύπρου και μαζί με τη Λευκωσία να συντονίσει τα επόμενα βήματα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης