Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΔΕΗ μπορεί να ωφεληθεί 2 δισ. ευρώ από τη νέα πολιτική - Τα ερωτήματα και τα κρίσιμα σημεία για την τύχη της

Η ΔΕΗ μπορεί να ωφεληθεί 2 δισ. ευρώ από τη νέα πολιτική -  Τα ερωτήματα και τα κρίσιμα σημεία για την τύχη της

Ο Χατζηδάκης κέρδισε τη μάχη της Βουλής - Ο πήχυς είναι υψηλά για τους στόχους που τέθηκαν

Από την ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη προκύπτει ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ανατρέψει την συμφωνία του Γ Μνημονίου που δεσμεύει την ΔΕΗ για μείωση του μεριδίου της στο 50%.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει αυτό να επιτευχθεί μέσα από μια διαπραγμάτευση.
Επίσης ότι ο υπουργός εμφανίστηκε επιθετικός απέναντι στους εκπροσώπους των πιστωτών στις επαφές που προηγήθηκαν καταλογίζοντάς τους τα λάθη στις μέχρι τώρα επιλογές τους.
Το ερώτημα είναι πως θα υλοποιηθεί κάτι τέτοιο και ποιά μπορεί να είναι η μορφή της διαπραγμάτευσης που θα άρει από την ΔΕΗ μια υποχρέωση, που από μόνη της δημιουργεί καταδικαστικές προϋποθέσεις για την πορεία της.

Οι στρατηγικές αποφάσεις για τα δίκτυα

Η ιδιωτικοποίηση των δικτύων από μόνη της είναι μια κίνηση που σηματοδοτεί μια κίνηση απελευθέρωσης στην αγορα, αν και τα δίκτυα ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ είναι κερδοφόρα και με σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα.
Και αυτά μπορούν να προσελκύσουν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια από ευρωπαϊκές χώρες.
Για τον ΑΔΜΗΕ το πρόβλημα θα είναι οι Κινέζοι.
Η κυβέρνηση λοιπόν έδειξε τις επιλογές της:
Ιδωτικοποιεί δίκτυα στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ ή αναζητεί στρατηγικό επενδυτή με πιθανότερο σενάριο να κρατήσει το 51% η ΔΕΗ στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ.
Και τα δύο δίκτυα απαιτούν κεφάλαια για μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, ο ΑΔΜΗΕ έχει μπροστά του επενδύσεις 4 δισ. ευρώ.
Ήδη ο υφυπουργός κ. Θωμάς έχει αναγγείλει σειρά σημαντικών επενδύσεων για τις διασυνδέσεις των νησιών.
Ο ΔΕΔΔΗΕ μόνο αν αναλογιστεί κανείς τους Έξυπνους Μετρητές και τον στόχο των 7,5 εκατ αντιλαμβάνεται κανείς ότι μιλάμε επίσης για επενδύσεις δισ.
Φαίνεται λοιπόν ότι και τα δύο δίκτυα έχουν ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα και ενδιαφέρουν στρατηγικά ευρωπαϊκές εταιρίες.

Ο ΑΔΜΗΕ είναι ένα παιχνίδι που χάθηκε για την ΔΕΗ με ένα μικρό τίμημα που υπερέβη τα 300 εκατ ευρώ και στην συνέχεια φορολογήθηκε λόγω υπεραξιών και με ένα πρόσθετο ποσό των 110 εκατ την ώρα που η αξία του είναι 1-1,5 δισ ευρώ.

Η μάχη στην Βουλή

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κακώς ζήτησε να συγρίνει κανείς το άθροισμα των μετοχών της ΔΕΗ με αυτή του ΑΔΜΗΕ με την παλιά μετοχή της ΔΕΗ γιατί το ζήτημα δεν είναι οι μέτοχοι, αλλά η ίδια η ΔΕΗ που της αφαιρέθη έναντι πινακίου φακής το περιουσιακό στοιχείο του ΑΔΜΗΕ και αυτό έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο μοναδικός που είχε εκφράσει την διαφωνία του πλην των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν λειτουργήσει σαν κοπάδι ήταν ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΗ.
Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικσία ήταν κάτω του μετρίου και η απουσία Σταθάκη ( οι ψηφοφόροι προτίμησαν Πολλάκη) μέτρησε καταλυτικά.
Ο μόνος που είπε κάτι ουσιαστικό ήταν ο ίδιος ο Τσίπρας ο οποίος αναφέρθηκε στην αναπόσβεστη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και ζήτησε τεχνικές λεπτομέρειες για τα δάνεια και τα ανέχυρα της ΔΕΗ.
Κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν έδωσε απάντηση για την πλήρη αποτυχία των ΝΟΜΕ, για την "υποκλοπή" από την ΔΕΗ του ΑΔΜΗΕ αλλά και για την αποτυχία αντιστάθμισης της ανόδου των τιμών των ρύπων και της διασφάλισης των ΑΔΙ.

Τα πλεονεκτήματα και τα ρίσκα του νέου εγχειρήματος

Υπάρχον σαφέστατα ερωτήματα για το πως θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με ποιό τίμημα, ποιά θα είναι τα ωφέλη και ποιές οι απώλειες της ΔΕΗ.
Από την άλλη πλευρά όμως το νούμερο ωφέλειας για την ΔΕΗ μπορεί να είναι μεγάλο όταν μιλάμε για μια αναπόσβεστη αξία του ΔΕΔΔΗΕ στα 3,6 δισ.
Έτσι η μερική ιδιωτικοποίηση μπορεί να αποφέρει ακόμα και νούμερο υψηλότερο του 1 δισ και την συμμετοχή ενός ισχυρού Ευρωπαίου διαχειριστή.
Αυτό θα είναι  ένα μέτρο εξυγίανσης που θα περιληφθεί σε μια επωδυνη επιλογή, λιγότερο επώδυνη ίσως από την απώλεια υδροηλεκτρικών μονάδων.
Το τέλος των ΝΟΜΕ επίσης θα αφαιρέσει από την ΔΕΗ τα 250 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση.
Παράλληλα η ΔΕΗ θα έχει και τα μέτρα στήριξης, δηλαδή την τιτλοποίηση που μπορεί να αποφέρει 400 εκατ και τα ΥΚΩ του 2011 που θα της αποδώσουν 200 εκατ.
Συμπερασματικά η ΔΕΗ εξασφαλίζοντας μια κεφαλαιακή ενίσχυση 1,25 δισ και ρευστότητα 600 εκατ μπορεί να αρχίσει να δημιουργεί προϋποθέσεις εξόδου από το πρόβλημα.
Αν κατορθώσει και διατηρήσει αλώβητη την ωφέλεια από την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ τότε μπορεί να υπάρξει πρόσθετη αύξηση μέχρι 250 εκατ ευρώ στον κύκλο εργασιών, που να καταγραφεί στο θετικό αποτέλεσμα.
Τέλος θα πρέπει να προσδιοριστεί η χρηματοδότηση της εθελουσίας και η μεσοπρόθεσμη ωφέλεια αυτής.

Οι λιγνίτες παραμένουν πηγή προβλήματος

Όμως ο κ. Χατζηδάκης θα πρέπει να επιτύχει αυτό που δεν πέτυχε ο προκατοχός του, δηλαδή να πάρει τα ΑΔΙ, τα οποία ο ίδιος στοχοποίησε γιατί χωρίς αυτά οι λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν και η ΔΕΗ θα χάσει πάνω από 1 δισ από την Πτολειμαϊδα 5.
Για τον λόγο αυτό και η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, ώστε να στεφθεί από επιτυχία, καθώς η σωτηρία της ΔΕΗ έχει πολύ δρόμο ακόμα.

ΑΠΕ: Μια ακόμα αδικαιολόγητη επιλογή

Ο υπουργός επίσης κατηγόρησε την προηγούμενη τάξη πραγμάτων για το μερίδιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ που είναι μόλις 2,9%.
Τι να έλεγε βέβαια κανείς για την δίοικηση Ζερβού;
Όμως έχει δίκιο, καιθώς έχουμε αναφέρει από το WEN την αλλαγή στρατηγικής από την RWE στην Γερμανία, που της απέφερε μεγάλα κέρδη.
Για να γίνουν εδώ τέτοια πράγματα πρέπει να υπάρξει η Δευτέρα Παρουσία;
Συμπερασματικά ο Κωστής Χατζηδάκης κέρδισε την πρώτη μάχη στην Βουλή για την ΔΕΗ, όμως καλώς ή κακώς ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και για να γίνει η ΔΕΗ ελκυστική σε ένα ισχυρό Ευρωπαίο παίκτη θα απαιτηθούν διευθετήσεις και νέες λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα.
Π.Μπουσ.
www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης