Ενέργεια

Προχωρά το Κρήτη-Αττική από τον ΑΔΜΗΕ – «Στο κενό» η προκήρυξη του Euroasia με την επικαιροποίηση της λίστας PCI

Προχωρά το Κρήτη-Αττική από τον ΑΔΜΗΕ – «Στο κενό» η προκήρυξη του Euroasia με την επικαιροποίηση της λίστας PCI
H απόφαση της ΑΕΠΠ αίρει το δικαστικό πρόσκομμα, τη στιγμή που μπαίνει στην τελική ευθεία από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» η υποβολή προσφορών τόσο για τους σταθμούς μετατροπής, όσο και για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης
Τις νομικές εκτιμήσεις περί απόρριψης από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) της προσφυγής του Euroasia κατά του διαγωνισμού για τους σταθμούς μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Αττική, με το σκεπτικό ότι η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία δεν διαθέτει έννομο συμφέρον, επιβεβαίωσε η ετυμηγορία της Αρχής, η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες.
Μάλιστα, νομικοί κύκλοι σημείωναν με νόημα τις προηγούμενες ημέρες πως η προσωρινή αναστολή του διαγωνισμού, που είχε επιβάλει η ΑΕΠΠ μέχρι να προχωρήσει στην απόφασή της για την προσφυγή, είχε καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα, χωρίς να υποδηλώνει κάτι για την ετυμηγορία της.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της ΑΕΠΠ αίρει το δικαστικό πρόσκομμα, τη στιγμή που μπαίνει στην τελική ευθεία από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» η υποβολή προσφορών τόσο για τους σταθμούς μετατροπής, όσο και για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης. Υπενθυμίζεται πως η σχετική διορία για τον πρώτο διαγωνισμό λήγει στις την 30 Αυγούστου, ενώ για τον δεύτερο την επόμενη εβδομάδα.
Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν ακολουθήσει άλλη στρατηγική από την προηγούμενη κυβέρνηση για το Κρήτη-Αττική, έωλη θεωρείται η υποβολή προσφορών για το Κρήτη-Αττική στο πλαίσιο των διαγωνισμών του Euroasia για το Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) ηλεκτρικής διασύνδεσης του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο λόγος είναι πως η προηγούμενη κυβέρνηση έχει αποσύρει και επίσημα από το PCI το σκέλος Κρήτη-Αττική, με συνέπεια η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία να παραμένει πλέον φορέας υλοποίησής του μόνο τυπικά, έως την επικαιροποίηση της λίστας των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, που αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο.
Κατά συνέπεια, αν δεν υπάρξει έως τότε αναθεώρηση της στάσης της Ελλάδας, με την ανανέωση του σχετικού καταλόγου, το Κρήτη-Αττική θα αφαιρεθεί από το πρότζεκτ που προωθεί ο Euroasia, ο οποίος θα παύσει επομένως να είναι και επίσημα φορέας υλοποίησης του πρότζεκτ.
Σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες ενδείξεις, δεν αναμένεται αναθεώρηση της ελληνικής στάσης, καθώς και η νέα κυβέρνηση φέρεται να θέτει ως προτεραιότητα την όσο το δυνατόν πιο άμεση υλοποίηση του έργου, για τη μακρόχρονη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης.
Μάλιστα, όπως έγραψε το WorldEnergyNews την προηγούμενη Πέμπτη (18/07) τόσο στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, όσο και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε στη συνέχεια με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπη, ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε εμμέσως πλην σαφέστατα ότι στις επιλογές της νέας ελληνικής κυβέρνησης προέχει η ταχεία προώθηση της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη - Αττική, έναντι των ζητημάτων που εγείρονται από τον Euroasia.

Nωρίτερα το worldenerynews.gr έγραφε:

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοινώνει ότι προχωρούν κανονικά και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και οι δυο φάσεις της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα, μετά από την απόρριψη των σχετικών προσφυγών.
Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις αποφάσεις του υπ’ αριθμόν 1271/2019 και 1272/2019 (που δημοσιεύθηκαν στις 11 Ιουλίου) απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης του Σωματείου «ΑΡΤΕΜΙΣ» και του Δήμου Μονεμβασίας κατά της Απόφασης ‘Εγκρισης Περιβαλλοντικών ‘Ορων (ΑΕΠΟ) για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου.
Παράλληλα, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) κατά τη σημερινή συνεδρίασή της απέρριψε την προσφυγή που είχε καταθέσει η κυπριακή εταιρεία Euroasia Interconnector Ltd κατά του διαγωνισμού για τους Σταθμούς Μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Συνεχούς Ρεύματος μεταξύ Κρήτης και Αττικής. Η ΑΕΠΠ έκρινε την προσφυγή απαράδεκτη ως ασκούμενη χωρίς έννομο συμφέρον, καθώς η Εuroasia Interconnector δεν διέθετε την –υποχρεωτική εκ του νόμου- ιδιότητα του ενδιαφερόμενου με συμφέρον να του ανατεθεί η υπό ανάθεση σύμβαση.
Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, «Το εμβληματικό project της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης εξελίσσεται απρόσκοπτα. Εντός του 2020 θα περατωθεί η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, οι εργασίες για την οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Μετά τη σημερινή απόφαση της ΑΕΠΠ συνεχίζονται κανονικά οι διαγωνισμοί για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, έργο που υλοποιεί η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection».
Σε μια εβδομάδα από σήμερα αναμένουμε τις προσφορές για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης και στις 30 Αυγούστου τις προσφορές για τους Σταθμούς Μετατροπής, σε συνέχεια της παράτασης που δόθηκε στον εκ λόγω διαγωνισμό κατόπιν αιτημάτων των εγχώριων και διεθνών συμμετεχόντων κατασκευαστικών οίκων-προμηθευτών εξοπλισμού, δεδομένου του μεγέθους του έργου, των ιδιαίτερα απαιτητικών τεχνικών προδιαγραφών του και του αντίστοιχα μεγάλου αριθμού τεχνικών στοιχείων που απαιτούνται για την κατάθεση άρτιων προσφορών».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης