Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων που κοστίζουν στην ΔΕΗ - Του Π.Μπουσμπουρέλη

Τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων που κοστίζουν στην ΔΕΗ - Του Π.Μπουσμπουρέλη
Βασικές λαναθασμένες επιλογές από το πρόσφατο και πιο μακρινό παρελθόν που γονατίζουν την Επιχείρηση
Την ώρα που ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνοντας τις προεκλογικές του εξαγγελίες θέτει άμεση προτεραιότητα για την εξυγίανση της ΔΕΗ και ο Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης θα αποσαφηνίσει τον τρόπο και τα μέτρα, αξίζει να δούμε τι δεν πήγε καλά τα 4 τελευταία χρόνια στην Επιχείρηση.
Κάτα πρώτον οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, που έχουν από την απερχόμενη δίοικηση της ΔΕΗ κατακριθεί με προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, η ζημιά τους υπολογίζεται σε 225-250 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση, είναι όμως επιλογή του Γ Μνημονίου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Τα NOME απέτυχαν και στον στόχο τους, το μερίδιο της ΔΕΗ είναι στο 73% και όχι στο 50%, ενώ οδήγησαν και σε κερδοσκοπικές κινήσεις από traders, που στρέβλωσε την αγορά
Ο τρόπος που αφαιρέθη από την ΔΕΗ ο ΑΔΜΗΕ, για να μην ιδιωτικοποιηθεί πέτυχε μεν το στόχο, όμως επί της ουσίας "υπέκλεψε" από την ΔΕΗ ενά asset που κάνει τουλάχιστον 1 δισ ευρώ.
Τι έλαβε η ΔΕΗ από αυτό; Κάποιο ποσόν - κλάσμα της συνολικής αξίας και πλήρωσε βαρείς φόρους υπεραξίας.
Η επιλογή πώλησης των λιγνιτικών ήταν μεν σωστή, αλλά η καθυστέρησή της και η άνοδος των CO2 τις απαξίωσε πλήρως, ενώ η ΔΕΗ δεν είχε τα αναγκαία διαθέσιμα για να καλύψει τις θέσεις αντιστάθμισης στο χρηματιστήριο ρύπων σε επαρκή βαθμό, για να αποφύγει τις ζημίες, που κατά κάποιο μαγικό τρόπο πρέπει να εξουδετερωθούν.
Η ΔΕΗ φορτώθηκε την κάλυψη του ελλείμματος της αγοράς ΑΠΕ κλείνοντας τα ταμειακά ανοίγματα του ΕΛΑΠΕ και φυσικά καλώς ή κακώς ποτέ δεν αύξησε κανένα τιμολόγιο.

Θα είναι δίκαιο να πούμε και τι δεν έγινε προ ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ άγνωστο γιατί δεν ανέπτυξε ποτέ, ως όφειλε το τμήμα των ΑΠΕ.
Παράλληλα η δίοκηση Ζερβού υπέγραψε την σύμβαση της Πτολειμαϊδας 5, η οποία σήμερα αποτελεί από τα βασικά προβλήματα της επιχείρησης και είναι βέβαιο ότι η όποια λύση θα περάσει από διεξοδικές διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες.

Τέλος για την ΔΕΗ πρέπει να ειπωθούν αλήθειες. Δε νοοείται ο ζημιές των 540 εκατ ευρώ για το 2018 να ακολουθούνται από ζημιές 200 εκατ στο α τρίμηνο του 2019.
Η ΔΕΗ έλαβε και επί ΣΥΡΙΖΑ ΥΚΩ και ενέσεις ρευστότητας, όμως ο στόχος πρέπει να είναι πως θα εμνηδενιστούν οι λειτουργικές της ζημίες και θα γυρίσουν σε κέρδη για την εταιρία, ώστε η επιχείρηση να βγει από το κόκκινο.
Για τον λόγο αυτό και η νέα κυβέρνηση πρέπει να πάρει γενναία και τολμηρά μέτρα αναδιάρθρωσης όσο πιο γρήγορα γίνεται.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης