Το στενό του Ορμούζ παίζει καίριο ρόλο για τις ασιατικές οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή
Οι πρόσφατες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια, στην πιο πολυσύχναστη λωρίδα διέλευσης παγκοσμίως, προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στη θάλασσα, με τον Πρόεδρο Trump να υπονοεί ότι οι ΗΠΑ θα ίσως σταματήσουν να παρέχουν προστασία σε ξένα πλοία.
Έξι πετρελαιοφόρα και ένα drone των Η.Π.Α. έχουν δεχθεί επιθέσεις από τον Μάιο κοντά στο Στενό του Ορμούζ- μια στρατηγικά σημαντική πλωτή οδό που χωρίζει το Ιράν, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Trump έχει από τότε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να μειώσουν το ρόλο τους στο Στενό του Ορμούζ, καθώς η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξάνεται, ενώ οι εισαγωγές ενέργειας από τη Μέση Ανατολή μειώνονται.
Η πρόταση υποδηλώνει την αποδυνάμωση μιας σχεδόν 40ετούς αμερικανικής πολιτικής για την υπεράσπιση αμερικανικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο και φάνηκε να αντικρούει τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που προσπαθούν να καθησυχάσουν τους συμμάχους των ΗΠΑ για δεσμεύσεις ασφαλούς μεταφοράς ενέργειας μέσω της στενής πλωτής οδού.
Σε απάντηση προς τον Trump, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga, δήλωσε την Τρίτη ότι η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου για τη χώρα μας και είναι εξαιρετικά σημαντική για την ειρήνη και την ευημερία της διεθνούς κοινότητας».
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό το Στενό του Ορμούζ;
Το στενό του Ορμούζ - που βρίσκεται ανάμεσα στον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν - θεωρείται μία από τις σημαντικότερες πλωτές οδούς στον κόσμο, συνδέοντας τους παραγωγούς αργού πετρελαίου της Μέσης Ανατολής με βασικές αγορές του υπόλοιπου κόσμου και διαδραματίζει καίριο ρόλο για τις ασιατικές οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.
Οι ροές μέσω του στενού διαύλου το 2018 αποτελούσαν περίπου το ένα τρίτο της συνολικής παγκόσμιας ποσότητας πετρελαίου που διαπραγματεύεται στη θάλασσα.
Περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διήλθε επίσης το Στενό του Ορμούζ το 2018.
Η ημερήσια ροή πετρελαίου στο Στενό του Ορμούζ ήταν κατά μέσο όρο 21 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2018, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA).
Αυτό ισοδυναμεί με το 21% περίπου της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαιοειδών.
Σς tweet της 24/6, ο Trump δήλωσε ότι η Κίνα, η Ιαπωνία και άλλες χώρες που εξαρτώνται από το πιο σημαντικό σημείο του κόσμου «πρέπει να προστατεύουν μόνες τους τα πλοία τους σε ένα ταξίδι που ανέκαθεν ήταν επικίνδυνο».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι το 91% του πετρελαίου της Κίνας περνάει από το Στενό του Ορμούζ, ενώ από εκεί περνάει και το 62% από την ποσότητα που εισάγουν τόσο η Ιαπωνία όσο και πολλές άλλες χώρες.
Μηδενική αποζημίωση
«Γιατί λοιπόν οι ΗΠΑ προστατεύουν θαλάσσιες λωρίδες για άλλες χώρες, με μηδενική αποζημίωση για πολλά χρόνια; Δεν χρειάζεται καν να είμαστε εκεί, διότι οι Η.Π.Α. έχουν γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στον κόσμο» δήλωσε ο Trump.
Δεν ήταν ξεκάθαρο σε ποια στοιχεία βασίζεται ο Trump και ισχυρίζεται ότι η Κίνα εισήγαγε το 91% του πετρελαίου της μέσω του στενού Χορμούζ.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του Κόσμου εξασφάλισε περίπου το 44% των εισαγωγών της σε αργό πετρέλαιο μέσω της Μέσης Ανατολής από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο 2019, σύμφωνα με την Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας.
Παρ' όλα αυτά, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από χώρες του Περσικού Κόλπου προς τις ΗΠΑ έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ συνεχίζει να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Οι εισαγωγές των ΗΠΑ από χώρες της Μέσης Ανατολής ήταν κατά μέσο όρο λιγότερες από 1,05 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο του 2019, σε σύγκριση με την κορυφή των σχεδόν 3,08 εκατομμυρίων βαρελιών τον Απρίλιο του 2003, σύμφωνα με την EIA.
Την ίδια περίοδο, η παραγωγή πετρελαίου στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξήθηκε σε σχεδόν 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, από 5,73 εκατομμύρια.
Μικτά μηνύματα
Τα tweets του Trump φαίνονται να έρχονται σε αντίθεση με τα μέλη της δικής του κυβέρνησης.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo συναντήθηκε στις 24/6 με τον βασιλιά Salman της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσει τις περιφερειακές εντάσεις και την ανάγκη προώθησης της ασφάλειας στα στενά του Χορμούζ.
Εν τω μεταξύ, ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο Ιράν, Brian Hook, δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι θα απαιτηθεί μια «διεθνής αντίδραση» για την προστασία των πλοίων που ταξιδεύουν στο Στενό του Ορμούζ.
Ο Hook πρότεινε ότι το φόρουμ των G-20 θα είναι καλή ευκαιρία για να συζητήσουν οι ηγέτες τη θαλάσσια ασφάλεια.
«Είναι μια πολύ σημαντική αρχή που πρέπει να στηριχθεί από τις χώρες, όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα» πρόσθεσε.
www.worldenergynews.gr