Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Μεγάλες επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς – διανομής ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ

Μεγάλες επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς – διανομής ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ

Οι διασυνδέσεις και η ευελιξία του συστήματος είναι καθοριστικής σημασίας για την ενσωμάτωση περισσότερης ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές

Στενή συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαίων διαχειριστών των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μεγάλες επενδύσεις για τον ριζικό εκσυγχρονισμό των δικτύων θα απαιτηθούν την επόμενη δεκαετία στην Ευρώπη, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για παραγωγή του 50% της ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές ως το 2030.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες της ΕΕ με ορίζοντα το 2030, η Ευρώπη θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι το 32% της συνολικής καταναλισκόμενης ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ, πράγμα που σημαίνει ότι στον ηλεκτρισμό το μερίδιο των ΑΠΕ πρέπει να φθάσει ή και να ξεπεράσει το 50%.
Παράλληλα οι χώρες - μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι το 14% των αναγκών στις μεταφορές θα καλύπτονται από καθαρές πηγές ενέργειας.
Όμως η διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα δεν σημαίνει μόνο εγκατάσταση περισσότερων φωτοβολταϊκών ή ανεμογεννητριών. Χρειάζεται και το κατάλληλο δίκτυο μεταφοράς, καθώς το υφιστάμενο ευρωπαϊκό δίκτυο αδυνατεί να χειριστεί τη μεγάλη ισχύ των ΑΠΕ που θα πρέπει να προστεθεί, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί μεγάλο έργο τόσο σε διοικητικό επίπεδο όσο και στις υποδομές για να επιτευχθούν οι στόχοι.
Στη Γερμανία για παράδειγμα, το σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει ως 40% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και το μερίδιο αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε τουλάχιστον 65% μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας.
Μόνον το 2017, ο λογαριασμός για τη διαχείριση της συμφόρησης εξαιτίας της υπερφόρτωσης των δικτύων μεταφοράς και των αναγκαίων μέτρων αποτροπής διαρθρωτικών ζημιών, έφθασε στη  Γερμανία στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η μεταφορά της καθαρής ενέργειας, που παράγεται κυρίως από τις ανεμογεννήτριες στο βόρειο μέρος της χώρας, προς τον νότο, όπου είναι εγκατεστημένες πολλές βιομηχανίες.
Η έλλειψη υποδομών μεταφοράς ηλεκτρισμού μεταξύ βορρά και νότου θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα βασικά εμπόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στη Γερμανία.

Κρίσιμος ο ρόλος των διασυνδέσεων

Οι διασυνδέσεις του ηλεκτρικού δικτύου και η ευελιξία του συστήματος είναι καθοριστικής σημασίας για την ενσωμάτωση περισσότερης ενέργειας από ΑΠΕ.
Για την  αναβάθμιση των δικτύων, η ΕΕ ανέπτυξε το σχέδιο EU-SysFlex, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 26,5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».
Στόχος είναι ο εντοπισμός των αναγκών του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος και στο πλαίσιο αυτό το  EU-SysFlex στηρίζει επτά επιδεικτικά έργα σε όλη την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε ένα ερευνητικό πρόγραμμα στη Γαλλία και την Ιρλανδία για την εκπόνηση του οδικού χάρτη ανάπτυξης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, ικανών να διαχειρίζονται τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, προερχόμενο από ΑΠΕ σε ποσοστό άνω του 50%.
Εξάλλου, για το πρόβλημα συμφόρησης του γερμανικού δικτύου μελέτες δείχνουν ότι μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπιστεί με την κατασκευή περισσότερων πυλώνων ηλεκτρικής ενέργειας και με την αύξηση του διαθέσιμου χώρου αποθήκευσης του δικτύου, σε συνδυασμό με την τελειοποίηση της διαχείρισης συμφόρησης. 
Γι’ αυτό το λόγο, η Ιnnogy, θυγατρική της γερμανικής εταιρίας ηλεκτρισμού RWE, εστίασε στο «συντονισμό των ευελιξιών που συνδέονται με τη διανομή» και στην εξάλειψη των συγκρούσεων μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς και των Διαχειριστών Συστημάτων Διανομής.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης