Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Κύπρος: Κλιμακωτές απεργίες στην ΑΗΚ

Κύπρος: Κλιμακωτές απεργίες στην ΑΗΚ
Οι συντεχνίες μελετούν την άσκηση ιδιωτικών ποινικών διώξεων κατά της προέδρου και όλων των μελών του Συμβουλίου για καταπάτηση της δικαστικής απόφασης
Αντιδράσεις προς δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα έχουν θέσει επί τάπητος από κοινού οι τέσσερις συντεχνίες της ΑΗΚ, μετά την άρνηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού να αποδεχτεί τρία από τα αιτήματα που υπέβαλαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και την αποφυγή απάντησης σε άλλα θέματα, καθαρά εργασιακής φύσης, που εκκρεμούν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», οι συντεχνίες μελετούν την άσκηση ιδιωτικών ποινικών διώξεων κατά της προέδρου και όλων των μελών του Συμβουλίου για καταπάτηση της δικαστικής απόφασης με την οποία κατέστησαν άκυρες οι αποκοπές μισθών από το προσωπικό. Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή είχαν αποστείλει δική τους νομική γνωμάτευση στο Διοικητικό Συμβούλιο σύμφωνα με την οποία η συνέχιση αποκοπών μετά την ακύρωση του Νόμου είναι παράνομη.
Επίσης, μετά τη σημερινή ολοκλήρωση της ενημέρωσης και λήψης εξουσιοδοτήσεων από τους εργαζομένους, θα συνεδριάσουν αύριο οι ηγεσίες των συντεχνιών με σκοπό τις αποφάσεις για τα μέτρα που θα λάβουν, τα οποία αναμένεται να είναι κλιμακωτά. Σε πρώτο στάδιο, δεν αναμένονται μέτρα που θα έχουν επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση ή και την κανονική λειτουργία της ΑΗΚ για τη Δευτέρα και Τρίτη, αφού θα γίνει ενημέρωση προς το Δ.Σ. για τις εξουσιοδοτήσεις για μέτρα και θα δοθούν οι σχετικές προειδοποιήσεις, ενώ θα ζητηθεί και επανεξέταση της θέσης του Δ.Σ. στη συνεδρία του της ερχόμενης Τρίτης. 
Πάντως, τόσο οι συντεχνιακοί ηγέτες όσο και μεγάλη μερίδα των εργαζομένων θεωρούν ότι υπάρχει πρόκληση από πλευράς Διοικητικού Συμβουλίου που δεν περιορίζεται στα υφιστάμενα αιτήματα.  Ήδη χαρακτηρίζουν ως προκλητική την συμπεριφορά της προέδρου, που αντί να συναντήσει τις συντεχνίες τούς απαντά μέσω Facebook.
Επίσης, κρίνουν ως απειλητικές για τους εργαζόμενους στον ημικρατικό οργανισμό θέσεις της που εκφράζεται με προσωπική ανάρτηση της προέδρου του Δ.Σ. Έμιλης Γιολίτου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η ΑΗΚ έδωσε όσα αντέχει να δώσει», όπως και ότι «το Σώμα δεν μπορεί να τελεί υπό καθεστώς απειλής» και τέλος ως ιδιαίτερα απειλητικό για τα εργασιακά θέσμια την αναφορά της προέδρου του Δ.Σ. της ΑΗΚ ότι «τα κεκτημένα δεν είναι δεδομένα».
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Δ.Σ. της ΑΗΚ, σε συνεδρία του πριν από τρεις μέρες, αποφάσισε και απάντησε στις τέσσερεις συντεχνίες της ΑΗΚ (ΕΠΟΠΑΗ – ΣΕΚ, ΣΥΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ – ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ) ότι δεν αποδέχεται τα δύο αιτήματα που αφορούν στην ακύρωση του Νόμου 192(Ι)/2011 που ακυρώθηκε από το Δικαστήριο και εκκρεμεί η έφεση, δηλαδή  της παύσης των αποκοπών και της προσμέτρησης των χρόνων υπηρεσίας ώστε ο κάθε εργαζόμενος να τοποθετηθεί στην κλίμακα και βαθμίδα που θα απολάμβανε αν δεν εφαρμοζόταν ο εν λόγω Νόμος.
Επίσης απέρριψε το αίτημα για διατήρηση του Ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης στο οποίο η ΑΗΚ ως εργοδότης συνεισφέρει 5,επί των μισθών των εργαζομένων παράλληλα με τη συνεισφορά του εργοδότη, σε πρώτη φάση, ύψους 1,85% για το ΓΕΣΥ.  Για το Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, το Δ.Σ. της ΑΗΚ απάντησε ότι θα εφαρμόσει περίοδο προσαρμογής από 1Η Ιουνίου 2019 μέχρι 31Η Μαΐου 2020 αφαιρώντας τη συνεισφορά εργοδότη προς το ΓΕΣΥ από το ποσό που καταβάλλει στο Ταμείο Ιατροφαρμευτικής Περίθαλψης. Για τις αποκοπές μισθών θα συνεχίσει, κάτι που κάνει από τον Απρίλιο, να μην εισφέρει στο κράτος τις αποκοπές αλλά να τις αποταμιεύει ξεχωριστά, περιμένοντας την έκβαση των εφέσεων, ενώ δεν θα εξετάσει μέχρι και την εκδίκαση των εφέσεων το θέμα των «νοητών κλιμάκων και βαθμίδων» για το προσωπικό.
Την ίδια ώρα, χθες το υπουργείο Οικονομικών κάλεσε την πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή της ΑΗΚ σε σχέση με την αντίθεση του Δ.Σ του οργανισμού στην απόδοση του σημαντικού μερίσματος που ζητήθηκε από το κράτος. Να σημειωθεί ότι η μέχρι τώρα άρνηση του Δ.Σ. για το θέμα αυτό στηριζόταν κυρίως στη δυναμική στήριξη και αντιδράσεις των συντεχνιών.

Πηγή: philenews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης