Πρόσφατα, η Saudi Aramco, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι το Ghawar, το μεγαλύτερο πετρελαϊκό κοίτασμα στον κόσμο, βρίσκεται σε παρακμή.
Τα νέα έμειναν απαρατήρητα, εκτός από τα εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης.
Στην πραγματικότητα, αυτή η είδηση είναι εξαιρετικά σημαντική.
Προηγουμένως ο πετρελαϊκός κόσμος είχε οδηγήσει στο να πιστεύει ότι το κοίτασμα Ghawar παρήγαγε πάνω από 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου/ημέρα.
Στο πλαίσιο της άντλησης κεφαλαίων, η Aramco ανακοίνωσε ότι είναι στην πραγματικότητα η παραγωγή είναι κάτω των 3, 8 εκατ. βαρελιών πετρελαίου/ημέρα.
Το τέλος των μεγάλων πετρελαϊκών κοιτασμάτων και τι σημαίνει
Αυτό που τα εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης δεν τονίζουν είναι τα εξής:
Όταν τα γιγάντια πετρελαϊκά πεδία φθίνουν, συνήθως η παραγωγή τους μειώνεται απότομα.
Η παρακμή του κοιτάσματος Ghawar είναι δυσοίωνη.
Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 1948 και μέχρι πρόσφατα αντιπροσώπευε περίπου το 50% της παραγωγής αργού πετρελαίου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
Το Ghawar αντιπροσωπεύει περίπου 100 με 200 πετρελαϊκά κοιτάσματα.
Τα γιγάντια πετρελαϊκά κοιτάσματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% του συνολικού αριθμού πετρελαϊκών κοιτασμάτων και παράγουν πάνω από το 60% του συμβατικού αργού πετρελαίου.
Πολύ λίγα γιγάντια πετρελαϊκά κοιτάσματα έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια.
Η γεωλογία του πλανήτη είναι τώρα γνωστή αρκετά καλά και οι προοπτικές για νέες σημαντικές ανακαλύψεις γιγάντιων κοιτασμάτων πετρελαίου είναι γνωστό ότι είναι χαμηλή.
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ανακαλύψεις μικρότερων κοιτασμάτων πετρελαίου δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν την ενδεχόμενη απώλεια παραγωγής των γιγαντίων κοιτασμάτων.
Το γράφημα 1 απεικονίζει το θέμα.
Δείχνει την καθαρή ροή προσθήκης στα αποθεματικά ανά έτος (πρόσθετοι όγκοι μείον όγκους που χρησιμοποιήθηκαν).
πό το 2010 η απότομη πτωτική τάση έχει επιδεινωθεί.
Το επίπεδο των νέων ανακαλύψεων ανά έτος είναι τώρα μόνο περίπου το 5% της ετήσιας εξάντλησης των αποθεμάτων.
Δηλαδή, από τα τέλη της δεκαετίας του '70, η πετρελαϊκή βιομηχανία κατέρρεε σταθερά το απόθεμά της στο εμπόριο με αρκετά γρήγορο ρυθμό.
Το γεγονός ότι το κοίτασμα Ghawar βρίσκεται σε τεταμένη παρακμή σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι περισσότεροι παλιοί γίγαντες βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση.
Ορισμένα κοιτάσματα ήταν ήδη γνωστό ότι βρίσκονται σε τελική κατάσταση, π.χ. Cantarell στο Μεξικό ή στα κύρια κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας [4].
Ωστόσο, υπάρχουν λίγα πρόσφατα δημόσια στοιχεία για τα γιγάντια κοιτάσματα.
Το θέμα της κατάστασης εξάντλησης τους είναι εμπορικά ευαίσθητο.
Τα παλαιότερα γιγάντια πετρελαϊκά κοιτάσματα αναπτύχθηκαν πιο αργά και ως εκ τούτου τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά εξάντλησης μόλις περάσουν την κορυφή της παραγωγής τους.
Τα πιο πρόσφατα έχουν αναπτυχθεί πιο επιθετικά με πιο πρόσφατη τεχνολογία και ως εκ τούτου τείνουν να έχουν πολύ πιο απότομο ρυθμό εξάντλησης μόλις περάσει η μέγιστη παραγωγή τους. Εν ολίγοις, πρέπει τώρα να περιμένουμε μια "συσσώρευση" απότομων μειώσεων της παραγωγής από τα γιγάντια πετρελαϊκά κοιτάσματα, παλαιά και πιο πρόσφατων, από τώρα μέχρι το 2030.
Έτσι, στην πραγματικότητα, αυτό το μικρό απόσπασμα ειδήσεων για το κοίτασμα Ghawar μας λέει πολλά.
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση που αναπτύχθηκε από το 2010 με βάση μια ανάλυση θερμοδυναμικής του PPS και συνοψίζεται στο σχήμα 2.
Με λίγα λόγια, ο κόσμος «ξεμένει» από καθαρή ενέργεια από το πετρέλαιο.
Λόγω της εξάντλησης των πόρων, παίρνει όλο και περισσότερη καθαρή ενέργεια από το πετρέλαιο για να πάρει περισσότερο πετρέλαιο.
Εκτιμάται με ότι, ως εκ τούτου, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η απόλυτη ποσότητα καθαρής ενέργειας που παραδόθηκε από τη βιομηχανία πετρελαίου στο μη πετρελαϊκό τμήμα του βιομηχανικού κόσμου παρουσίασε απότομη πτώση.
Τα δεδομένα που συνοψίζονται στο Σχήμα 3 επιβεβαιώνουν το Σχήμα 2.
Σχεδόν κανείς δεν παρατήρησε πόσο τρομερά η κατάσταση έχει γίνει επειδή οι περισσότεροι αναλυτές έχουν λόγο σε βαρέλια ακατέργαστου ή σε οικονομικούς όρους.
Τα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ συσσωρεύουν την ανάπτυξη του πετρελαϊκού κλάδου (η πετρελαϊκή βιομηχανία συν όλα και όλα όσα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της πετρελαϊκής βιομηχανίας) με εκείνη του μη πετρελαϊκού κόσμου.
Αυτή η συνάθροιση καλύπτει αυτό που πραγματικά συμβαίνει.
Για να διατηρηθεί η λειτουργία του πετρελαϊκού κόσμου βαθμιαία λιμοκτονούν το μη πετρελαϊκό κόσμο της καθαρής ενέργειας που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της ύπαρξής του.
Είναι ότι ακριβώς στις αρχές της δεκαετίας του 1980 το συνολικό παγκόσμιο χρέος έφθασε στον υψηλό ουρανό (πηγή Bank of America Meryl Lynch). Αυτή η απότομη αύξηση του χρέους, η οποία αξιολογείται στα νομίσματα fiat, καλύπτει τη μείωση της καθαρής ενέργειας από το πετρέλαιο. η καθαρή ενέργεια που αποτελεί την πηγή όλων, πραγματική απτή, πραγματική οικονομική ανάπτυξη.
Λόγω αυτής της πτώσης, είναι μάλλον απίθανο να επιστραφεί ποτέ αυτό το παγκόσμιο χρέος.
Η παρακμή του κοιτάσματος του Ghawar επιβεβαιώνει επίσης τις πιο έμμεσες αναλύσεις του PPS που συνοψίζονται στο σχήμα 3.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η επιβεβαίωση των προηγούμενων αναλύσεών από το κοίτασμα του Ghawar και τα δεδομένα που συνοψίζονται στο σχήμα 3 λένε ότι πρέπει να αναμένουμε απότομη αναταραχή από το 2020 και μετά όχι μόνο για την ανακύκλωση αλλά και για όλες τις άλλες μορφές ενεργειακού εφοδιασμού, και οικονομικά (εξετάστε το άκρο της πορτοκαλί καμπύλης στο Σχήμα 2).
Η σημερινή αναταραχή στη Βενεζουέλα πιθανότατα θα εμφανιστεί ως πρόδρομος μιας άσχημης κατάστασης που θα γίνει παγκόσμια.
Για να αναδυθεί και να αναπτυχθεί, κάθε πολιτισμός απαιτεί μια αυτοδύναμη αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας - δηλ. Παίρνει ενέργεια για να πάρει ενέργεια, κι έτσι κάθε πολιτισμός ζει στο ενεργειακό πλεόνασμα που του παρέχεται από την αυτοδύναμη αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας.
Στην περίπτωση του παγκοσμιοποιημένου βιομηχανικού κόσμου και μέχρι πρόσφατα αυτό ήταν η πετρελαϊκή βιομηχανία (συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των συστημάτων υποστήριξης που απαιτούνται για τη λειτουργία της πετρελαϊκής βιομηχανίας).
Δεδομένου ότι το πετρέλαιο υπερέβη τον άνθρακα και τη βιομάζα κατά το παρελθόν μέρος του 20ού αιώνα, η πετρελαϊκή βιομηχανία ήταν η μόνη αυτοδύναμη αλυσίδα εφοδιασμού του βιομηχανικού κόσμου.
Όλες οι άλλες μορφές ενέργειας εξαρτώνται από αυτήν, τον άνθρακα, το φυσικό αέριο, την πυρηνική ενέργεια, όλες τις αποκαλούμενες «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» και σε όλη τη διαδρομή για την παραγωγή ζωοτροφών και τροφίμων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πετρελαϊκή βιομηχανία εισήλθε στην τερματική πτώση περίπου πριν από 7 χρόνια και αυτή η πτώση θα περατωθεί γύρω στο 2030 ή και πριν.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι προς το παρόν δεν διαθέτουμε εναλλακτική αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας που θα μπορούσε να αναπτυχθεί εγκαίρως. Όπως συνοψίζεται στο σχήμα 4, αυτό που ονομάζουμε «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» δεν είναι αρκετές και με μεγάλο περιθώριο.
Όχι μόνο ο σημερινός «ανανεώσιμος" εξοπλισμός απαιτεί καθαρή ενέργεια από το πετρέλαιο για την παραγωγή, τη μεταφορά, τη συντήρηση και τον ενδεχόμενο παροπλισμό του, αλλά και η παραγωγή του έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG).
Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι ο σημερινός συνδυασμός τεχνολογιών «ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια νέα, βιώσιμη και αυτοδύναμη αλυσίδα εφοδιασμού σε ενέργεια, η οποία θα μπορεί να υποκαταστήσει την πετρελαϊκή μονάδα εντός του χρονικού πλαισίου που καθορίζεται από τη μείωση της καθαρής ενέργειας από πετρέλαιο και τις επιταγές για την καταπολέμηση της καταστροφικής αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη (τουλάχιστον μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% έως το 2030).
Ονομάζουμε την παρούσα κατάσταση την Energy Seneca (μετά τον ρωμαϊκό φιλόσοφο που πρώτα αναγνώρισε πρότυπα προοδευτικής ανάπτυξης ακολουθούμενη από μια αιχμή και στη συνέχεια απότομη πτώση).
Το Σχήμα 5 εξηγεί γιατί ο βιομηχανικός κόσμος βρίσκεται τώρα σε πολύ σφιχτό σημείο, μόλις περάσει από την κορυφή Energy Seneca.
Από τη μία πλευρά, ο κόσμος της βιομηχανίας πετρελαίου παγιδεύεται στο διάσημο φαινόμενο Red Queen (RQ). Πρέπει να συνεχίσει να αντλεί ενέργεια με όλο και πιο γρήγορο ρυθμό για να συνεχίσει να παρέχει καθαρή ενέργεια ενώ, ανά βαρέλι που εξάγεται, αυτή η καθαρή ενέργεια βρίσκεται σε απότομη πτώση.
Σύντομα θα ξεμείνει από την αναπνοή...
Από την άλλη πλευρά, οι εναλλακτικές λύσεις αντιμετωπίζουν αυτό που αποκαλώ το φαινόμενο Inverse Red Queen (1/ RQ).
Εάν οι εναλλακτικές λύσεις αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, η κατασκευή και η ανάπτυξή τους εκκενώνουν την ενέργεια από τον βιομηχανικό κόσμο ακριβώς όταν χρειάζεται απεγνωσμένα περισσότερα. Και αν αυτές οι εναλλακτικές λύσεις δεν αναπτυχθούν αρκετά γρήγορα, τότε ο βιομηχανικός κόσμος είναι βέβαιο ότι θα υποχωρήσει ή θα καταρρεύσει απότομα.
Η σκληρή πραγματικότητα που λίγοι έχουν εντοπίσει είναι ότι προς το παρόν καμία από τις λύσεις που τίθενται από τα «πράσινα» επιχειρηματικά συμφέροντα, κυβερνητικούς οργανισμούς και ΜΚΟ δεν μπορεί να μας απομακρύνει εγκαίρως από το συνδυασμό των επιδράσεων RQ και 1/ Q. Ό
χι μόνο αυτός ο συνδυασμός αποκλείει την οικοδόμηση μιας νέας αυτοδύναμης αλυσίδας εφοδιασμού ενέργειας στο χρόνο, αλλά επίσης εμποδίζει την επέκταση της σημερινής πετρελαϊκής βιομηχανίας με πηγές ενέργειας εκτός πετρελαίου για να επεκτείνει τις τερματικές λειτουργίες της.
Εν ολίγοις, χωρίς να γνωρίζουν οι περισσότεροι, ο κόσμος μας βρίσκεται στη διαδικασία της απώλειας της πρόσβασης σε όλες τις μορφές ενέργειας από τις οποίες εξαρτάται.
Αυτό το θερμοδυναμικό αίνιγμα ενσαρκώνει την υπερθέρμανση του πλανήτη και όλα τα άλλα οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά παγκόσμια ζητήματα για να σχηματίσουν μια θανατηφόρα χιονοστιβάδα που έχει τρέξει από το 2008. Υπάρχει παγκόσμια γνωστική αποτυχία εκ μέρους των παγκόσμιων ελίτ να αναγνωρίσει αυτή την κατάσταση και να την αντιμετωπίσει.
Όπως φαίνεται στο Σχήμα 6, το απότομο τέλος της εποχής του πετρελαίου συγκλίνει με το κύμα των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να συγκεντρώνει δυναμική. Ενώ οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν τις περιπλοκές που συνοψίζονται εδώ, χιλιάδες επιστήμονες και εκατομμύρια άνθρωποι τώρα αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν πλέον μέλλον.
Υπάρχει μια "ζήτηση για κάτι άλλο" από αυτό που έχουν σήμερα. Αυτή η έντονη ζήτηση είναι για ένα δρόμο προς τα εμπρός, το οποίο σπάζει μέσω της επικρατούσας γνωστικής αποτυχίας και ανοίγει ξανά ένα μέλλον για τους νεότερους.
Συμπερασματικά, η παρακμή του κοιτάσματος του Ghawar προαναγγέλλει το απότομο τέλος της πετρελαϊκής εποχής, όπως το έχουμε γνωρίσει μέχρι στιγμής, τα επόμενα δέκα χρόνια. Δεν σημαίνει ότι εξαντλούμε το πετρέλαιο. υπάρχουν πολλά άφησε, αλλά τα περισσότερα από αυτά θα παραμείνουν υπόγεια. Εάν ένας πόρος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία οικονομικής δραστηριότητας, χάνει κάθε αξία και παύει να αποτελεί πόρο. Όπως αυτό ή όχι, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την σκληρή αναδυόμενη πραγματικότητα στο μειονέκτημα του Energy Seneca.
Πηγή www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
Τα νέα έμειναν απαρατήρητα, εκτός από τα εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης.
Στην πραγματικότητα, αυτή η είδηση είναι εξαιρετικά σημαντική.
Προηγουμένως ο πετρελαϊκός κόσμος είχε οδηγήσει στο να πιστεύει ότι το κοίτασμα Ghawar παρήγαγε πάνω από 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου/ημέρα.
Στο πλαίσιο της άντλησης κεφαλαίων, η Aramco ανακοίνωσε ότι είναι στην πραγματικότητα η παραγωγή είναι κάτω των 3, 8 εκατ. βαρελιών πετρελαίου/ημέρα.
Το τέλος των μεγάλων πετρελαϊκών κοιτασμάτων και τι σημαίνει
Αυτό που τα εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης δεν τονίζουν είναι τα εξής:
Όταν τα γιγάντια πετρελαϊκά πεδία φθίνουν, συνήθως η παραγωγή τους μειώνεται απότομα.
Η παρακμή του κοιτάσματος Ghawar είναι δυσοίωνη.
Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 1948 και μέχρι πρόσφατα αντιπροσώπευε περίπου το 50% της παραγωγής αργού πετρελαίου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
Το Ghawar αντιπροσωπεύει περίπου 100 με 200 πετρελαϊκά κοιτάσματα.
Τα γιγάντια πετρελαϊκά κοιτάσματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% του συνολικού αριθμού πετρελαϊκών κοιτασμάτων και παράγουν πάνω από το 60% του συμβατικού αργού πετρελαίου.
Πολύ λίγα γιγάντια πετρελαϊκά κοιτάσματα έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια.
Η γεωλογία του πλανήτη είναι τώρα γνωστή αρκετά καλά και οι προοπτικές για νέες σημαντικές ανακαλύψεις γιγάντιων κοιτασμάτων πετρελαίου είναι γνωστό ότι είναι χαμηλή.
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ανακαλύψεις μικρότερων κοιτασμάτων πετρελαίου δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν την ενδεχόμενη απώλεια παραγωγής των γιγαντίων κοιτασμάτων.
Το γράφημα 1 απεικονίζει το θέμα.
Δείχνει την καθαρή ροή προσθήκης στα αποθεματικά ανά έτος (πρόσθετοι όγκοι μείον όγκους που χρησιμοποιήθηκαν).
πό το 2010 η απότομη πτωτική τάση έχει επιδεινωθεί.
Το επίπεδο των νέων ανακαλύψεων ανά έτος είναι τώρα μόνο περίπου το 5% της ετήσιας εξάντλησης των αποθεμάτων.
Δηλαδή, από τα τέλη της δεκαετίας του '70, η πετρελαϊκή βιομηχανία κατέρρεε σταθερά το απόθεμά της στο εμπόριο με αρκετά γρήγορο ρυθμό.
Το γεγονός ότι το κοίτασμα Ghawar βρίσκεται σε τεταμένη παρακμή σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι περισσότεροι παλιοί γίγαντες βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση.
Ορισμένα κοιτάσματα ήταν ήδη γνωστό ότι βρίσκονται σε τελική κατάσταση, π.χ. Cantarell στο Μεξικό ή στα κύρια κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας [4].
Ωστόσο, υπάρχουν λίγα πρόσφατα δημόσια στοιχεία για τα γιγάντια κοιτάσματα.
Το θέμα της κατάστασης εξάντλησης τους είναι εμπορικά ευαίσθητο.
Τα παλαιότερα γιγάντια πετρελαϊκά κοιτάσματα αναπτύχθηκαν πιο αργά και ως εκ τούτου τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά εξάντλησης μόλις περάσουν την κορυφή της παραγωγής τους.
Τα πιο πρόσφατα έχουν αναπτυχθεί πιο επιθετικά με πιο πρόσφατη τεχνολογία και ως εκ τούτου τείνουν να έχουν πολύ πιο απότομο ρυθμό εξάντλησης μόλις περάσει η μέγιστη παραγωγή τους. Εν ολίγοις, πρέπει τώρα να περιμένουμε μια "συσσώρευση" απότομων μειώσεων της παραγωγής από τα γιγάντια πετρελαϊκά κοιτάσματα, παλαιά και πιο πρόσφατων, από τώρα μέχρι το 2030.
Έτσι, στην πραγματικότητα, αυτό το μικρό απόσπασμα ειδήσεων για το κοίτασμα Ghawar μας λέει πολλά.
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση που αναπτύχθηκε από το 2010 με βάση μια ανάλυση θερμοδυναμικής του PPS και συνοψίζεται στο σχήμα 2.
Με λίγα λόγια, ο κόσμος «ξεμένει» από καθαρή ενέργεια από το πετρέλαιο.
Λόγω της εξάντλησης των πόρων, παίρνει όλο και περισσότερη καθαρή ενέργεια από το πετρέλαιο για να πάρει περισσότερο πετρέλαιο.
Εκτιμάται με ότι, ως εκ τούτου, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η απόλυτη ποσότητα καθαρής ενέργειας που παραδόθηκε από τη βιομηχανία πετρελαίου στο μη πετρελαϊκό τμήμα του βιομηχανικού κόσμου παρουσίασε απότομη πτώση.
Τα δεδομένα που συνοψίζονται στο Σχήμα 3 επιβεβαιώνουν το Σχήμα 2.
Σχεδόν κανείς δεν παρατήρησε πόσο τρομερά η κατάσταση έχει γίνει επειδή οι περισσότεροι αναλυτές έχουν λόγο σε βαρέλια ακατέργαστου ή σε οικονομικούς όρους.
Τα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ συσσωρεύουν την ανάπτυξη του πετρελαϊκού κλάδου (η πετρελαϊκή βιομηχανία συν όλα και όλα όσα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της πετρελαϊκής βιομηχανίας) με εκείνη του μη πετρελαϊκού κόσμου.
Αυτή η συνάθροιση καλύπτει αυτό που πραγματικά συμβαίνει.
Για να διατηρηθεί η λειτουργία του πετρελαϊκού κόσμου βαθμιαία λιμοκτονούν το μη πετρελαϊκό κόσμο της καθαρής ενέργειας που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της ύπαρξής του.
Είναι ότι ακριβώς στις αρχές της δεκαετίας του 1980 το συνολικό παγκόσμιο χρέος έφθασε στον υψηλό ουρανό (πηγή Bank of America Meryl Lynch). Αυτή η απότομη αύξηση του χρέους, η οποία αξιολογείται στα νομίσματα fiat, καλύπτει τη μείωση της καθαρής ενέργειας από το πετρέλαιο. η καθαρή ενέργεια που αποτελεί την πηγή όλων, πραγματική απτή, πραγματική οικονομική ανάπτυξη.
Λόγω αυτής της πτώσης, είναι μάλλον απίθανο να επιστραφεί ποτέ αυτό το παγκόσμιο χρέος.
Η παρακμή του κοιτάσματος του Ghawar επιβεβαιώνει επίσης τις πιο έμμεσες αναλύσεις του PPS που συνοψίζονται στο σχήμα 3.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η επιβεβαίωση των προηγούμενων αναλύσεών από το κοίτασμα του Ghawar και τα δεδομένα που συνοψίζονται στο σχήμα 3 λένε ότι πρέπει να αναμένουμε απότομη αναταραχή από το 2020 και μετά όχι μόνο για την ανακύκλωση αλλά και για όλες τις άλλες μορφές ενεργειακού εφοδιασμού, και οικονομικά (εξετάστε το άκρο της πορτοκαλί καμπύλης στο Σχήμα 2).
Η σημερινή αναταραχή στη Βενεζουέλα πιθανότατα θα εμφανιστεί ως πρόδρομος μιας άσχημης κατάστασης που θα γίνει παγκόσμια.
Για να αναδυθεί και να αναπτυχθεί, κάθε πολιτισμός απαιτεί μια αυτοδύναμη αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας - δηλ. Παίρνει ενέργεια για να πάρει ενέργεια, κι έτσι κάθε πολιτισμός ζει στο ενεργειακό πλεόνασμα που του παρέχεται από την αυτοδύναμη αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας.
Στην περίπτωση του παγκοσμιοποιημένου βιομηχανικού κόσμου και μέχρι πρόσφατα αυτό ήταν η πετρελαϊκή βιομηχανία (συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των συστημάτων υποστήριξης που απαιτούνται για τη λειτουργία της πετρελαϊκής βιομηχανίας).
Δεδομένου ότι το πετρέλαιο υπερέβη τον άνθρακα και τη βιομάζα κατά το παρελθόν μέρος του 20ού αιώνα, η πετρελαϊκή βιομηχανία ήταν η μόνη αυτοδύναμη αλυσίδα εφοδιασμού του βιομηχανικού κόσμου.
Όλες οι άλλες μορφές ενέργειας εξαρτώνται από αυτήν, τον άνθρακα, το φυσικό αέριο, την πυρηνική ενέργεια, όλες τις αποκαλούμενες «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» και σε όλη τη διαδρομή για την παραγωγή ζωοτροφών και τροφίμων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πετρελαϊκή βιομηχανία εισήλθε στην τερματική πτώση περίπου πριν από 7 χρόνια και αυτή η πτώση θα περατωθεί γύρω στο 2030 ή και πριν.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι προς το παρόν δεν διαθέτουμε εναλλακτική αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας που θα μπορούσε να αναπτυχθεί εγκαίρως. Όπως συνοψίζεται στο σχήμα 4, αυτό που ονομάζουμε «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» δεν είναι αρκετές και με μεγάλο περιθώριο.
Όχι μόνο ο σημερινός «ανανεώσιμος" εξοπλισμός απαιτεί καθαρή ενέργεια από το πετρέλαιο για την παραγωγή, τη μεταφορά, τη συντήρηση και τον ενδεχόμενο παροπλισμό του, αλλά και η παραγωγή του έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG).
Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι ο σημερινός συνδυασμός τεχνολογιών «ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια νέα, βιώσιμη και αυτοδύναμη αλυσίδα εφοδιασμού σε ενέργεια, η οποία θα μπορεί να υποκαταστήσει την πετρελαϊκή μονάδα εντός του χρονικού πλαισίου που καθορίζεται από τη μείωση της καθαρής ενέργειας από πετρέλαιο και τις επιταγές για την καταπολέμηση της καταστροφικής αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη (τουλάχιστον μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% έως το 2030).
Ονομάζουμε την παρούσα κατάσταση την Energy Seneca (μετά τον ρωμαϊκό φιλόσοφο που πρώτα αναγνώρισε πρότυπα προοδευτικής ανάπτυξης ακολουθούμενη από μια αιχμή και στη συνέχεια απότομη πτώση).
Το Σχήμα 5 εξηγεί γιατί ο βιομηχανικός κόσμος βρίσκεται τώρα σε πολύ σφιχτό σημείο, μόλις περάσει από την κορυφή Energy Seneca.
Από τη μία πλευρά, ο κόσμος της βιομηχανίας πετρελαίου παγιδεύεται στο διάσημο φαινόμενο Red Queen (RQ). Πρέπει να συνεχίσει να αντλεί ενέργεια με όλο και πιο γρήγορο ρυθμό για να συνεχίσει να παρέχει καθαρή ενέργεια ενώ, ανά βαρέλι που εξάγεται, αυτή η καθαρή ενέργεια βρίσκεται σε απότομη πτώση.
Σύντομα θα ξεμείνει από την αναπνοή...
Από την άλλη πλευρά, οι εναλλακτικές λύσεις αντιμετωπίζουν αυτό που αποκαλώ το φαινόμενο Inverse Red Queen (1/ RQ).
Εάν οι εναλλακτικές λύσεις αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, η κατασκευή και η ανάπτυξή τους εκκενώνουν την ενέργεια από τον βιομηχανικό κόσμο ακριβώς όταν χρειάζεται απεγνωσμένα περισσότερα. Και αν αυτές οι εναλλακτικές λύσεις δεν αναπτυχθούν αρκετά γρήγορα, τότε ο βιομηχανικός κόσμος είναι βέβαιο ότι θα υποχωρήσει ή θα καταρρεύσει απότομα.
Η σκληρή πραγματικότητα που λίγοι έχουν εντοπίσει είναι ότι προς το παρόν καμία από τις λύσεις που τίθενται από τα «πράσινα» επιχειρηματικά συμφέροντα, κυβερνητικούς οργανισμούς και ΜΚΟ δεν μπορεί να μας απομακρύνει εγκαίρως από το συνδυασμό των επιδράσεων RQ και 1/ Q. Ό
χι μόνο αυτός ο συνδυασμός αποκλείει την οικοδόμηση μιας νέας αυτοδύναμης αλυσίδας εφοδιασμού ενέργειας στο χρόνο, αλλά επίσης εμποδίζει την επέκταση της σημερινής πετρελαϊκής βιομηχανίας με πηγές ενέργειας εκτός πετρελαίου για να επεκτείνει τις τερματικές λειτουργίες της.
Εν ολίγοις, χωρίς να γνωρίζουν οι περισσότεροι, ο κόσμος μας βρίσκεται στη διαδικασία της απώλειας της πρόσβασης σε όλες τις μορφές ενέργειας από τις οποίες εξαρτάται.
Αυτό το θερμοδυναμικό αίνιγμα ενσαρκώνει την υπερθέρμανση του πλανήτη και όλα τα άλλα οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά παγκόσμια ζητήματα για να σχηματίσουν μια θανατηφόρα χιονοστιβάδα που έχει τρέξει από το 2008. Υπάρχει παγκόσμια γνωστική αποτυχία εκ μέρους των παγκόσμιων ελίτ να αναγνωρίσει αυτή την κατάσταση και να την αντιμετωπίσει.
Όπως φαίνεται στο Σχήμα 6, το απότομο τέλος της εποχής του πετρελαίου συγκλίνει με το κύμα των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να συγκεντρώνει δυναμική. Ενώ οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν τις περιπλοκές που συνοψίζονται εδώ, χιλιάδες επιστήμονες και εκατομμύρια άνθρωποι τώρα αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν πλέον μέλλον.
Υπάρχει μια "ζήτηση για κάτι άλλο" από αυτό που έχουν σήμερα. Αυτή η έντονη ζήτηση είναι για ένα δρόμο προς τα εμπρός, το οποίο σπάζει μέσω της επικρατούσας γνωστικής αποτυχίας και ανοίγει ξανά ένα μέλλον για τους νεότερους.
Συμπερασματικά, η παρακμή του κοιτάσματος του Ghawar προαναγγέλλει το απότομο τέλος της πετρελαϊκής εποχής, όπως το έχουμε γνωρίσει μέχρι στιγμής, τα επόμενα δέκα χρόνια. Δεν σημαίνει ότι εξαντλούμε το πετρέλαιο. υπάρχουν πολλά άφησε, αλλά τα περισσότερα από αυτά θα παραμείνουν υπόγεια. Εάν ένας πόρος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία οικονομικής δραστηριότητας, χάνει κάθε αξία και παύει να αποτελεί πόρο. Όπως αυτό ή όχι, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την σκληρή αναδυόμενη πραγματικότητα στο μειονέκτημα του Energy Seneca.
Πηγή www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr