Η κίνηση αυτή δεν αφήνει περιθώρια ευελιξίας στην Επιτροπή για χαλαρή αξιολόγηση της κατάστασης, ενώ παράλληλα οδηγεί σε καθυστέρηση την έγκριση του Μόνιμου Μηχανισμού
Πρόσθετο πρόβλημα στο μπλόκο της Κομισιόν για τις δημοπρασίες παροχής ευελιξίας των μονάδων φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικών αποτελεί η προσφυγή της ΔΕΗ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του προσωρινού Μηχανισμού των ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος).
Η ΔΕΗ την ίδια στιγμή που πιέζει την ΕΕ να επισπεύσει την έγκριση του Μόνιμου Μηχανισμού ΑΔΙ προκειμένου να ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, στρέφεται κατά της Επιτροπής και προσβάλλει με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την απόφαση έγκρισης του Προσωρινού Μηχανισμού, τον οποίο εισηγήθηκε το υπουργείο Ενέργειας!
Η προσφυγή κατατέθηκε από τη ΔΕΗ στις 17 Νοεμβρίου 2018 (Υπόθεση Τ-694/18) και προς στήριξη αυτής προβάλλει δυο λόγους ακύρωσης της απόφασης της ΕΕ.
Κατά τον πρώτο ισχυρισμό «η Προσβαλλόμενη Πράξη πάσχει από πρόδηλο σφάλμα εκτίμησης περί το δίκαιο και τα πραγματικά περιστατικά και παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας κατά την ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 108(2) ΣΛΕΕ, κατά το μέτρο που η Επιτροπή δεν κίνησε την επίσημη διαδικασία έρευνας».
Κατά τον δεύτερο ισχυρισμό, «η Προσβαλλόμενη Πράξη πάσχει από πρόδηλο σφάλμα εκτίμησης περί το δίκαιο και τα πραγματικά περιστατικά, όσον αφορά την κρίση ότι ο νέος Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας πληρεί τα κριτήρια των Κατευθυντήριων Γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας (2014-2020) για την αξιολόγηση της συμβατότητας της ενίσχυσης με την εσωτερική αγορά με βάση το άρθρο 107(3)(γ) ΣΛΕΕ και ειδικότερα τα κριτήρια της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας, της καταλληλότητας, του χαρακτήρα κινήτρου και της αποφυγής αδικαιολόγητων επιπτώσεων στον ανταγωνισμό».
Στον αέρα η διεξαγωγή των δημοπρασιών
Το θέμα δημιουργεί σοβαρά προσκόμματα στις προσπάθειες του υπουργείου Ενέργειας να πείσει την Επιτροπή να άρει το βέτο στη διεξαγωγή των δημοπρασιών για να μην χαθούν έσοδα ύψους 80 εκατ. ευρώ από την αγορά ηλεκτρισμού σε μια στιγμή που το πρόβλημα ρευστότητας είναι έντονο.
Η ΕΕ είχε εγκρίνει τον Μεταβατικό Μηχανισμό ΑΔΙ θέτοντας ως προαπαιτούμενο για τη διεξαγωγή της δεύτερης δημοπρασίας που αφορά στο διάστημα μετά τις 31 Μαίου και μέχρι τέλος του 2019 την συμμετοχή και της ζήτησης (demand response) αλλά και την λειτουργία των νέων αγορών του Target Model που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει αρχικά τον Απρίλιο του 2019 αλλά έχει μετατεθεί λόγω καθυστερήσεων για τις αρχές του 2020.
Εξ αιτίας αυτών των καθυστερήσεων έβαλε βέτο στην διεξαγωγή της δεύτερης δημοπρασίας με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου να κινδυνεύουν να απωλέσουν έσοδα ύψους 80 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Ενέργεια διαπραγματεύεται με την Κομισιόν την αποσύνδεση των δημοπρασιών από το target model, αφού η έναρξη της εφαρμογής του δεν προβλέπεται πριν τη λήξη του Μηχανισμού (τέλος 2019) και τη δυνατότητα ξεμπλοκαρίσματος έναντι δέσμευσης για την ένταξή της ζήτησης και καταρτίζει σύμφωνα με πληροφορίες το σχετικό πλαίσιο.
Η προσφυγή της ΔΕΗ ωστόσο δεν αφήνει περιθώρια ευελιξίας στην Επιτροπή για μια χαλαρή αξιολόγηση της κατάστασης, ενώ παράλληλα δημιουργεί προϋποθέσεις καθυστέρησης της έγκρισης και του Μόνιμου Μηχανισμού, αφού η ΔΕΗ με την προσφυγή της κατά του Μεταβατικού εξέπεμψε αρνητικά μηνύματα.
Η επιχειρηματολογία μάλιστα που επικαλείται οδηγεί μάλλον την Επιτροπή στο να συνδέσει την έγκριση του Μόνιμου Μηχανισμού με την εφαρμογή του target model που σημαίνει ότι μετατίθεται για τις αρχές του 2020.
Σε αυτή την περίπτωση η ΔΕΗ όχι μόνο δεν θα εισπράξει το όφελος που αναμένει για την επιτυχία του εγχειρήματος της αποεπένδυσης αλλά θα χάσει την ευκαιρία ένταξης στον Μόνιμο Μηχανισμό της νέας μονάδας της Πτολεμαίδας 5 αφού για να ενταχθεί θα πρέπει ο Μηχανισμός να έχει εγκριθεί μέσα στο 2019 και παράλληλα να έχει τεθεί σε λειτουργία και η μονάδα.
www.worldenergynews.gr